Sistemul Solar, deci steaua centrala – Soarele si tot ce se invarte in jurul lui, a luat fiinta din praf si din gaz, acestea fiind condensate intr-un disc rotitor, numit disc protoplanetar si atat in sistemul nostru solar, cat si in intreg Universul avem planete si corpuri cosmice mai mici. Astfel din materia centrala s-a format Soarele, iar din cadrul materiei exterioare s-au format planetele si restul de obiecte cosmice mai mici si mai reci.

Un obiect cosmic pentru a putea fi considerat planeta trebuie sa aiba cel putin un diametru egal cu 1500 de kilometri si trebuie sa se roteasca pe o orbita in jurul unei stele si care, in comparatie cu piticele maro, nu produce nici un fel de fuziune nucleara. Avand in vedere ca exista discuri protoplanetare si planete care orbiteaza alte stele din interiorul galaxiei noastre, cel mai probabil ca Soarele este o stea tipica si mai exista planete in tot Universul. Tocmai de aceea tot ceea ce exista in cosmos, omul a impartit in planete si corpuri cosmice mai mici.

In Sistemul Solar, planetele sunt fie giganti de gaz, asemeni lui Jupiter, fie corpuri ceresti mai mici si stancoase, asa cum sunt Pamantul si Marte. Obiectele de dimensiuni mai mici se clasifica in cinci categorii. Satelitii sunt obiecte care se misca pe orbite in jurul unor planete au al unor asteroizi. Asteroizii sunt corpuri foarte stancoase care au diametrul de aproximativ 50 de metri si pot ajunge pana la 1000 de kilometri, acestia fiind chiar dezastruosi in momentul in care iau contact cu un alt corp.

Cometele sunt bucati de gheata si de roca, acestea au aproximativ cativa kilometri si se rotesc pe orbite la periferia Sistemului Solar. Planetele pitice sunt asemanatoare insa acestea au un diametru de mai bine de cateva sute de kilometri. Meteroizii reprezinta ramasite ale asteroizilor care au fost sfaramati sau ale prafului de comete. Privita per ansamblu, planeta Pamant poate parea neobisnuita in comparatie cu celelalte planete, deoarece imaginea ei arata ca exista si apa si poate sa intretina astfel forma noastra de viata. Galileo Galilei este cel care a descoperit in 1610 niste corpuri cosmice, acestea fiind sateliti destul de mari ai lui Jupiter, ce orbiteaza in jurul sau. Numele lor este de: Europa, cel mai mic satelit, Io, Callisto si Ganymede cel mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.