Ai auzit de ele, le-ai folosit, le-ai vizitat măcar o dată și poate chiar te-ai întrebat cum a evoluat totul; cum s-a pornit de la un simplu cod html și s-a ajuns la interacțiunea a milioane de utilizatori. Platformele populare de astăzi au la bază idei simple, dar orientate spre nevoile oamenilor, idei care au aparținut tot unor oameni simpli, dar concentrați pe reușită.

Persoanele din spatele platformei-lider în divertismentul pe internet, Netflix sunt antreprenorii Marc Randolph și Reed Hastings. În 1997, aceștia au creat un serviciu simplu de închiriere de filme. Prin intermediul unui website, ei le ofereau oamenilor șansa de a închiria DVD-uri online. Totul a funcționat fără probleme datorită colaborării pe care au avut-o cu serviciul poștal. După o creștere semnificativă, Netflix a trecut la un model care se baza pe abonați. Acesta presupunea ca utilizatorii să poată păstra DVD-urile atât timp cât aveau nevoie, dar să poată închiria un nou film doar după înapoierea celor în posesia cărora se aflau. Acest flux de desfășurare a lucrurilor era exact ceea ce aveau nevoie cinefilii la acea vreme. Versiunea de streaming care este în vigoare și astăzi a fost introdusă în 2010.

1997 a fost și anul în care un pasionat de sporturi și totodată jucător, Anders Ström, a decis să-și împărtășească cunoștințele în domeniu și să îi ajute pe ceilalți să facă pariuri mai bine informate. A devenit apoi fondatorul Unibet, platforma care funcționează astăzi pe același principiu: să înțeleagă lucrurile de care au nevoie jucătorii, pentru a plasa pariurile care le sporesc pasiunea pentru sporturile preferate. Înainte de a evolua spre mediul online, Anders a început modest, având biroul în depozitul casei sale, unde obișnuia să primească apeluri de la oamenii care doreau să parieze. Acest mod de lucru nu a durat prea mult, deoarece hotărârea și disponibilitatea lui de a-și împărtăși cunoștințele l-au ajutat să crească.

antreprenor in cautare de idei la laptop

Pinterest, platforma care captează prin conținutul vizual a fost creată în 2010, pentru împărtășirea ideilor și ca sursă de inspirație pentru diverse interese și proiecte. Fondatorii săi sunt Ben Silberman, care inițial a lucrat pentru Google, Evan Sharp și Paul Sciarra, iar la numai nouă luni de la lansare, aceștia și-au putut da seama că ideea lor era un mare succes, analizând numărul de utilizatori. Astăzi, persoanele de toate vârstele o pot folosi, mai ales pentru că există și o aplicație. De la proiecte Do-It-Yourself, până la idei de exerciții fizice, toate au un loc în albumele de bookmarks pe care ți le poți crea.

Cu siguranță știi ce este OLX și la ce servește, dar poate ai avut vreun moment de rătăcire în care ai crezut că este un site 100% românesc. Acesta este disponibil de fapt în 45 de țări, iar anul lansării a fost 2006. Fabrice Grinda, Alec Oxenford și Jordi Castello au pornit totul de la o nevoie des întâlnită în rândul consumatorilor: aceea de a vinde bunuri materiale pe care nu și le mai doresc, fără să fie nevoiți să plătească vreo taxă. Astăzi, platforma continuă să inspire valorile cu care a început să atragă milioane de utilizatori: siguranță, ușurință în utilizare, expertiză și o gamă largă de produse și servicii.

Airbnb are una dintre cele mai interesante povești, care inspiră, dar și amuză în același timp. La început, adică în 2007, au fost doi colegi de cameră, Brian Chesky și Joe Gebbia, care nu își puteau permite chiria din San Francisco. Împinși de nevoie și alimentați de imaginație, aceștia au transformat o conferință de design, care urma să se desfășoare în oraș, în cea mai mare oportunitate a vieții lor. Au identificat nevoia – faptul că participanții la conferință căutau un loc de cazare – au creat un site simplu intitulat airbedandbreakfast.com și au cumpărat 3 saltele pneumatice. Ce a urmat? Primirea oaspeților: doi bărbați și o femeie, după care, cei doi inovatori au început să pună bazele afacerii, împreună cu un alt fost coleg de cameră, Nathan Blecharczyk.

Și acum că știi în ce a constat începutul, poți să folosești platformele în continuare, poate cu mai multă creativitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.