Despre citadela antica Micene (Mycenae) s-au spus si s-au scris multe randuri, iar unele dintre acestea le gasim in poemele epice ale lui Homer, unde aceasta asezare este descrisa ca fiind orasul lui Agamemnon, conducatorul grecilor. Era un „loc bogat”, bine cladit, care avea strazi mari, o asezare superba, situata in sudul Greciei. Cunoscuta intregii lumi, civilizatia miceniana a existat circa cinci secole, perioada consemnata de la primele inmormantari in morminte tunel de la Micene, din jurul anilor 1600 i.Hr, pana la caderea sa totala, din jurul anilor 1050 i.Hr.

Poarta Leilor din Micene1

Inevitabil, mai mult datorita bogatiei si deopotriva iscusintei lor, locuitorii dominau cam toate regiunile aflate in apropierea vechii citadele, fapt pentru care, de altminteri, aceasta perioada este numita in prezent „perioada miceniana”. Si, de fapt, bogatia si iscusinta acestora s-a reflectat intocmai in ridicarea citadelei Micene, care, chiar si in zilele noastre, dainuie peste campia Argolidei, situata la 90 kilometri sud-vest de Atena, actuala capitala a Greciei.

Un exemplu graitor al maretiei acestei citadele este Poarta Leilor, intrarea principala si monumentala in Micene. A fost ridicata undeva prin secolul al XIII-lea i.Hr. Mai mult decat atat, trebuie sa mentionam ca zidurile circulare ale citadelei aveau, in medie, o lungime de un kilometru, avand, de asemenea, si doua intrari principale. Pe langa Poarta Leilor, mai exista si alte structuri care au fost construite in secolul al XIII-lea, insa cea mai impresionanta constructie este aceasta, despre care se spune ca marca intrarea spre drumul principal ce conducea spre palatul propriu-zis.

Poarta Leilor din Micene vazuta din spate
Poarta Leilor din Micene vazuta din spate

Grandoarea acestei structuri nu este nicidecum de neglijat, mai ales daca ne gandim ca a fost construita cu circa opt sute de ani inaintea ridicarii edificiilor importante din Atena clasica. Si sistemul in baza caruia a fost ridicata Poarta Leilor este impresionant, aceasta fiind realizata sub forma unui „triunghi de sustinere” a blocurilor de piatra ce se aflau deasupra, de altfel, extrem de mari. Aceste blocuri de piatra de calcar sunt pozitionate una peste alta. Insa ceea ce este cu adevarat interesant este legenda care a luat nastere in jurul acestor blocuri imense de calcar.

Unii greci au numit aceste ziduri ale citadelei Micene „ciclopice”, denumire ce provine de la uriasii mitici, care aveau un singur ochi. Ba, mai mult decat atat, legenda spune ca aceste creaturi mitice au ajutat la caratul pietrelor. Imediat ce ajungem la Poarta Leilor din Micene, Grecia, vom observa cei doi lei heraldici, deasupra portii propriu-zise, care au si imprumutat numele. Cu o inaltime de 3 metri si sculptati in piatra, cei doi lei heraldici sunt strajerii acestei citadele, chiar daca, din pacate, capatele li s-au prabusit din cauza eroziunii. Unii cercetatori sunt de parere ca aceste animale o reprezinta pe zeita Hera.

Poarta Leilor din Micene11

Descoperita in anul 1841 de catre arheologul grec Kyriakos Pittakis, Poarta leilor este o constructie impunatoare si masiva, simbol al puterii, ce ar putea fi cu usurinta asemanata cu portile Citadelei din Hattusa. In prezent, Poarta Leilor din Micene este deschisa circuitului turistic, ramanand, timp de secole, unul dintre cele mai frumoase si deopotriva cautate obiective turistice din acea regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.