România nu are multe poduri naturale, însă podul natural de la Grohot este unul dintre cele două cu care natura ne-a înzestrat. Acesta este considerat rezervaţie geologică şi se află pe Valea Uibăreștilor, mai exact în satul Grohot din comuna Bulzeştii de Sus, judeţul Hunedoara.

Accesul la această minune a naturii se face din nordul judeţului, iubitorii de drumeţii fiind nevoiţi să treacă prin comuna Baia de Criș spre comuna în care se află. Deşi nu este o zonă turistică, se pot face nişte drumeţii cu adevărat spectaculoase. Trebuie doar să fiţi echipaţi corespunzător şi să aveţi grijă pe ce poteci vă aventuraţi.

Cheile Uibăreștilor fascinează prin toată vegetaţia de care dispune şi prin peisajele spectaculoase pe care le oferă, însă obiectivul turistic cel mai important de aici îl constituie podul natural Grohot. S-a format prin prăbuşirea tavanului unei peşteri foarte vechi şi este străbătut de Pârâul Grohot. Are o lungime de 20 de metri şi o lăţime de 12 metri, iar pe el au crescut nişte copaci falnici. Vegetaţia s-a dezvoltat pe un substrat calcaros, fiind specifică zonei meditaraneene.

Amontele prezintă un tunel subteran larg, în care apele pun stăpânire pe albie la viituri, în timp ce avalul are o galerie inundată în totalitate. Cu toate acestea, cei mai curajoşi se lasă cuprinşi de frumuseţea podului şi merg pe cărarea spre amonte.

Nu e chiar dreaptă, însă sunt săpate câteva trepte în pământ de către alţi drumeţi. Pentru a vedea podul în toată splendoarea lui, curioşii trebuie să urce pe cursul apei, până dau de un izvor ce datează din anul 1970, când a fost găsit de un grup de vânători de munte.

Podul natural Grohot nu este singurul obiectiv de pe Cheile Uibăreștilor. Cei care vin aici să se plimbe au posibilitatea de a descoperi câteva peşteri interesante. Peştera Cismei este una dintre ele – a fost declarată rezervaţie naturală şi au fost descoperite în ea fosile din neolitic, formaţiuni stalagmitice şi desene rupestre.

Alte peşteri se găsesc în Cheile Ribicioarei şi, chiar dacă sunt de dimensiuni destul de reduse, completează peisajul mirific de aici. Pe lângă aceste peşteri, cascadele de dimensiuni variate pot fi văzute la tot pasul şi sunt printre cele mai frumoase dintre toate cheile din România.

Având în vedere faptul că podul natural Grohot nu face parte dintr-un circuit turistic, accesul la el poate fi considerat de unii cam dificil. Dar tocmai acest lucru face acest monument natural să fie mai deosebit. Dacă ajungeţi prin aceste locuri, cu siguranţă nu veţi regreta. În cazul în care doriţi să vă cazaţi în această zonă, veţi avea posibilitatea de a sta în pensiunile din Baia de Criș sau din Brad.

Importanța podului natural de la Grohot ca rezervație geologică implică eforturi constante de conservare. Autoritățile locale și organizațiile de mediu colaborează pentru a proteja și a promova acest patrimoniu natural, asigurându-se că frumusețea și unicitatea sa pot fi admirate și de generațiile viitoare.

Prin frumusețea și raritatea sa, Podul Natural de la Grohot rămâne o mărturie a forței și artisticității naturii, oferind vizitatorilor o experiență unică de a se conecta cu trecutul geologic și cu frumusețea naturală a județului Hunedoara. Această minune naturală continuă să inspire și să fascineze, consolidându-și locul ca una dintre comorile naturale ale României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.