Arhipelagul Polineziei Franceze cuprinde o selecție de 118 insule vulcanice și atoli presărate pe o suprafață de peste 1,5 milioane de mile pătrate în estul Pacificului de Sud. Este divizat in cinci arhipelaguri mari: Marchize,Tuamotu, Austral, Gambier și Society care este și cel mai vizitat din arhipelag. O vizită în aceste insule este o experiență specială, dată nu numai de ospitalitatea polineziană, dar mai ales de magia peisajelor splendide.
Influența franceză se resimte prin restaurantele extravagante și resorturile de înaltă clasă. În ciuda eforturilor depuse de coloniștii francezi pentru civilizarea băștinașilor polinezieni prin interzicerea dansurilor senzuale și a vieții lor tumultoase, din fericire multe dintre tradiții au supraviețuit nealterate și astăzi, locuitorii insulelor se mândresc cu moștenirea lor. Tot timpul anului, sărbătorile culturii Tahiti sunt o explozie de ritmuri de tobe, costume multicolore și dansuri pasionante și efervescente.
Dintre toate insulele Polineziei franceze, cele mai cunoscute sunt Tahiti cu Arhipelagul Societatii, Insulele Windward și Bora Bora cu Insulele Leeward. Tahiti și insulele sale constau în 118 insule împrăștiate pe patru milioane de kilometri pătrați. Aceste insule sunt împărțite în cinci arhipelaguri distincte, fiecare cu o personalitate unică, oferind peisaje magnifice și atracții diverse.
Caractersitica principală locală, exceptând turismul, este dată de măiestria cu care sunt lucrate bijuteriile din perle negre, combinate cu aur şi argint.
Pentru cei care selectează destinația turistică Tahiti dintre insulele arhipelagului Polinezia Franceză sunt întâmpinați de: Muzeul Perlelor Robert Wan, unde se poate vedea perla rară Margaritifera Catedrala Catolică, L’imaculata Conception, Muzeul Memorial al Celui de-al Doilea Război Mondial, Monumentul Charles de Gaulle, Centrul Cultural cu farul, Templul Paofai şi, bineînţeles, Plaja Hokule. De asemenea, și primăria Town Hall, este trecută în „registrul” obiectivelor turistice, datorită arhitecturii sale.
Pe insula Tahiti Nui sunt, de asemenea, importante obiective care, luate în ordinea traseului de parcurs, merită să fie parcurse.
În Punna’ania, la 8 mile vest de Papeete, se poate vedea prima casă colonială de pe insulă. Aici se află şi Lagunarium –ul, acvariul exterior în care, viața marină poate fi experimentată direct. Turiștii au posibilitatea, cu ajutorul unor ghizi, să înoate alături de creaturile mării. Imediat lângă Punna’ania se află Universitatea Franceză, Muzeul Tahiti şi al celorlalte insule, cu colecţiile sale etnografice şi geologice, care explică dezvoltarea insulei şi a populaţiei.
Muzeul trezoreriei naţionale Marae Aruhurahu și Muzeul Mataiea, situate la numai 30 de minute de capitală sunt urmăoarele destinații, precum și Muzeul Paul Gauguin şi Grădinile Vaipahi, Paul Gaugain fiind adoptat de Tahiti.
Muzeul Paul Gaugain se află pe malul oceanului, chiar în locurile în care a trăit artistul şi chiar în casa lui, Maison du Jouir. În muzeu sînt prezentate o parte din operele artistului şi multe din obiectele lui personale. În incinta muzeului se prezintă un fotomontaj, cu toate muzeele din lume unde se află operele artistului: SUA, Rusia, Japonia, Franţa, Germania, Elveţia etc.
Pe coasta de nord a Insulei Tahiti Nui se află Point Venus, punctul cel mai de nordic al insulei şi locul unde Căpitanul James Cook – un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală – a ancorat în anul 1769. Tot aici au mai ancorat căpitanii Bligh şi Wallis, în golful Matavai. Lângă Point Venus se află Valea Orafora unde la începutul secolului al XX-lea s-a format prima colonie de leproşi.