Florenta ramane, in prezent, unul dintre cele mai frumoase si, in acelasi timp, vizitate orase din Europa. Printre obiectivele turistice de mare interes, cum ar fi, de pilda, Palatul Pitti, Palatul Medici, Manastirea Sf. Marcu, Palazzo Vecchio, Portile baptiseriului sau Bazilica Santa Croce, se numara si Ponte Vecchio, un pod fermecator ce dateaza inca din secolul al XIV-lea. In plus, daca ar trebui sa ne gandim la un simbol al orasului Florenta, cu siguranta am spune ca este acest pod. Lucrarile de constructie la Ponte Vecchio au fost demarate in secolul al XIV-lea, Podul Vechi devenind cunoscut pentru pravaliile sale.

Ponte Vecchio1

La acele vremuri, cei care isi deschideau pravalii aici erau scutiti de impozite. Mai bine de un secol, spatiile comerciale de pe pod erau destinate tarabelor pentru alimente, mai cu seama macelarilor. Insa aceasta situatie avea sa se schimbe radical in anul 1565, cand Cosimo de’ Medici i-a ordonat celebrului Giorgio Vasari construirea unei galerii – Corridoio Vasariano – pe pod. In acest mod, s-a dorit ca Palazzo Vecchio si Palazzo Pitti sa fie legate intre ele, Cosimo de’ Medici nemaifiind nevoit sa se amestece cu oamenii de rand atunci cand trebuia sa se duca de la un palat la altul.

De fapt, acesta nu suporta „duhoarea macelarilor”, motiv pentru care a si ordonat mutarea tarabelor de aici in anul 1593. Numai ca decizia lui Cosimo nu a insemnat neaparat incetarea comertului, ci mai degraba schimbarea pravaliilor. Au aparut, asadar, pravalii mult mai stilate, apartinand unor negustori cu traditie, aurarilor si bijutierilor. De altminteri, turistii pot vedea aici si un monument ridicat in cinstea lui Benvenuto Cellini, cel mai faimos aurar din Florenta.

Comertul de acest fel a devenit emblematic pentru florentini. Ba chiar, a luat nastere si o legenda. Se spune ca cei care vor prinde un lacat de micul gard ce inconjoara monumentul lui Cellini si vor arunca aceia cheie in rau vor avea parte de dragoste eterna. Chiar si asa, daca vizitati Ponte Vecchio si doriti sa faceti acest mic ritual, aflati ca autoritatile l-au interzis, intrucat un gest de o asemenea natura poate afecta podul.

Ponte Vecchio11

In sfarsit, un alt aspect demn de mentionat este si faptul ca Ponte Vecchio din Florenta este si cel mai vechi pot de acest fel din Europa. Si, spre deosebire de alte astfel de structuri, acest pod a reusit sa se pastreze datorita unui ordin dat chiar de dictatorul Adolf Hitler. Acesta ar fi ordonat ca Podul Vechi, alaturi de alte poduri din Florenta, sa fie crutat. Nu e de mirare ca, in timpul retragerii armatei germane din luna august a anului 1944, Ponte Vecchio a supravietuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.