Pop-cornul, cunoscutele si apreciatele floricele de porumb, nu reprezinta nici pe departe inventia comerciantilor moderni, ci este un aliment pe care indienii din cele doua Americi, de Nord si de Sud, il cunosteau cu mult inainte de sosirea lui Cristofor Columb, pe coasta de vest a continentului, in 1492. Cuvantul „pop-corn” provine din engleza americana, „pop” insemnand „a exploda”/”a se sparge”, si „corn”– „porumb”. Urme ale unei varietati de porumb (Zea mays), cu boabe mici, care, la temperaturi inalte, „infloreau”, s-au gasit pe teritoriul actual al Republicii Peru si dateaza de aproximativ 6 000 de ani.
De altfel, si cultura porumbului obisnuit isi are inceputurile in aceleasi regiuni ale Americii de Sud, cel mai vechi stiulete, cu o varsta de 6300 de ani, fiind descoperit intr-un sit arheologic din Mexic, regiune in care constituia hrana de baza a populatiei amerindiene. In plus, Zea mays se utiliza si pentru decor, pentru confectionarea bijuteriilor sau ca ornament pentru par. Era firesc ca tot indienii sa fi gasit si metoda de obtinere a pop-cornului, punand boabele de porumb in vase de argila sau de metal, dupa care le asezau pe pietre fierbinti. Cand europenii au ajuns in America, se pare ca bastinasii i-au intampinat, printre altele, si cu floricele de porumb (diversele specii de porumb devenind, ulterior, moneda de schimb).
In Europa, pop-cornul a devenit un aliment popular abia in secolul al XIX-lea. In 1885, americanul Charles Cretors a inventat masina de facut pop-corn, de care se leaga traditia vanzarii floricelelor de porumb la intrarea in salile de teatru, de cinematograf sau in magazine. O statistica facuta de revista engleza – Sight & Sound – a Institutului Britanic de film, a aratat ca incasarile anuale, din vanzarea de pop-corn, in marile sali de cinematograf, pot ajunge pana la un milliard de dolari. Masina electrica de pop-corn a aparut in 1925, data la care a invadat piata americana. La momentul actual, liderul european in productia de pop-corn (produs bio) este Societatea Natais, care colaboreaza cu sute de ferme din Franta si din alte tari europene. Compania comercializeaza o gama larga de pop-corn ambalat, dulce, sarat, cu unt, caramel, branza etc., precum si pungi special concepute pentru cuptorul cu microunde.
La sfarsitul anilor ’90, in diverse ferme agricole, au fost selectionate, in principal, doua soiuri de porumb de floricele, unele care atunci cand „infloresc” iau forma de fluture (Butterfly), cel mai des comercializate, si altele, in forma de ciuperca (Mushroom), acestea din urma fiind preferate pentru diferite preparate cu ciocolata sau caramel, pentru ca se lipesc mai usor.
Obtinerea pop-cornului este posibila datorita continutului mare in amidon al boabelor, la care se adauga 8-25% apa. Cand boabele de porumb sunt supuse la temperaturi inalte, apa se transforma in vapori, iar amidonul este impins spre margine, creandu-se o anumita presiune, care face posibila „explozia”, prin care boaba de porumb isi mareste volumul de vreo treizeci de ori.
Reteta de baza pentru pop-corn
Ingrediente: boabe de porumb pentru floricele, unt, sare/zahar pudra/ciocolata/caramel;
Preparare: intr-o tigaie mai inalta, cu capac, se topesc cateva cuburi de unt, iar cand vasul este suficient de incins (fara a iesi fum), se pun boabele de porumb, la foc iute, miscand incontinuu vasul, inainte si inapoi, pentru ca boabele sa nu se arda; cand toate boabele au „explodat”, se dau la o parte de pe foc si se presara, dupa gust, cu sare, zahar, caramel etc. Pentru un rezultat bun, boabele de porumb nu trebuie incalzite nici prea repede, nici prea incet, astfel incat pop-cornul sa capete volum si sa fie pufos. Pentru cuptorul cu microunde, boabele de porumb se pun intr-o punga de hartie, prinsa la capat cu o banda adeziva.
La momentul actual, pe piata de profil, se gasesc masini de pop-corn, de toate dimensiunile si formele, la preturi accesibile, usor de folosit, astfel incat oricine sa aiba posibilitatea de a obtine acasa, in cateva minute, delicioasele floricele, un aliment foarte gustos si hranitor. Nutritionistii considera ca pop-cornul este o sursa excelenta de antioxidanti, mai buna chiar decat legumele, si ca un bol de floricele pe zi acopera cantitatea de cereale pe care ar trebui sa o consumam, din care organismul isi extrage polifenolii care il protejeaza de boli de inima, cancer si de alte afectiuni. Pop-cornul preparat in casa, din boabe simple, care se pot cumpara din orice magazin alimentar, sunt de preferat celor deja pregatite, care contin conservanti si diversi aditivi.