Portaluri către alte lumi, călătoria în timp, existenţa universurilor paralele au fascinat dintotdeauna gândirea umană, dovadă fiind reprezentările simbolice din miturile tuturor popoarelor, dar şi preocuparea din ce în ce mai susţinută a ştiinţei contemporane de a găsi răspunsuri raţionale la această provocare.
Captiv într-un timp ireversibil, omul a visat mereu la ce este “dincolo”, în trecut, în viitor sau în universul care îi este inaccesibil, în care se află “Marele Creator” sau, poate, alte civilizaţii. Inclusiv NASA (National Aeronautics and Space Administration), care se ocupă de cercetarea aeronautică şi spaţială, o autoritate ştiinţifică de necontestat în domeniu, nu neagă posibilitatea ca portaluri spre alte lumi să fie ascunse în câmpul magnetic al Pământului.
Mulţi consideră că cercetarea ştiinţifică a ceea ce numim “portaluri către alte lumi” este, de fapt, mult mai veche decât datele făcute publice in ultimele decenii, de exemplu, şi că ar fi unul dintre cele mai mari şi mai bine păzite secrete ale omenirii.
De câţiva ani NASA desfăşoară şi un program în cadrul căruia se studiază astfel de potenţiale portaluri. Jack Scudder, fizician, cercetător NASA, declara, într-un interviu, că s-ar putea să existe astfel de “porţi” în câmpul geomagnetic al Terrei, prin care pătrunde un uriaş flux de energie solară. unele permanente, altele care se deschid doar pentru câteva de secunde, şi între Pământ şi Soare.
Monumente antice – portaluri către alte lumi
În vremurile vechi, celţii, de pildă, aveau credinţa că se poate călători într-o lume paralelă, pornind dintr-un loc cu o încărcătură magică sau dintr-un mormânt. În 1996, în Peru, a fost descoperită, întâmplător, o aşa-numită “Poartă a zeilor”, veche de mii de ani, de şapte metri înălţime şi şapte lăţime, care undeva, în partea dreaptă, la intrare, prezintă un orificiu în care poate fi introdus un disc.
Legendele locale spun că, la sosirea conchistadorilor spanioli, în secolul al XVI-lea, care jefuiau bogăţiile incaşilor, un mare preot a fugit din templul în care slujea cu un preţios disc de aur (“Cheia zeilor celor şapte raze”) şi, cu ajutorul acestuia, într-un anumit ritual, a trecut prin Poartă, dispărând pentru totdeauna de pe Pământ.
În Egipt, la baza templului Abu-Gurab, situat lângă piramidele de la Abusir, considerat a fi una dintre cele mai vechi construcţii de pe Terra, se află o platformă de alabastru (cristal egiptean, cu aspect de marmură, străbătută de vine transparente), care ar vibra la unison cu vibraţia Pământului. De asemenea, se spune că această placă se deschide în faţa persoanelor capabile să comunice cu energiile subtile.
De altfel, potrivit legendelor, platforma de alabastru ar fi “Poarta stelară”, care asigură legătura dintre lumea zeilor şi lumea noastră, legende identice cu cele ale populaţiei amerindiene Cherokee – nativi americani. Cherokeii povestesc, în miturile lor, despre felul în care “creaturile gânditoare fără formă” zboară “în valuri de sunete”, din lumea lor, în lumea noastră şi înapoi.
Portaluri către alte lumi – Triunghiul Michigan, Poarta stelară
Unul dintre multele locuri considerate a fi portaluri către alte lumi a fost descoperit în 2007, în Lacul Michigan, unul dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord, al cărui nume vine din limba veche a amerindienilor. O echipă de oameni de ştiinţă, aflată în căutarea rămăşiţelor navelor scufundate, a descoperit o structură de piatră, la 12 metri adâncime.
Respectiva structură, despre care se estimează că are 9 000 de ani vechime, este, în esenţă, echivalentul monumentului neolitic Stonehenge, din Marea Britanie, aliniat în armonie cu constelaţiile şi Soarele, şi care încă stârneşte controverse legate de scopul pentru care a fost construit.
Atenţia specialiştilor în arheologie subacvatică, Mark Holly şi Brian Abbot, care au făcut descoperirea, a fost atrasă de o gravură imensă, despre care se crede că este rămăşiţa unei “porţi stelare” sau a unei “găuri de vierme”. Pentru că, în acest loc, s-au produs dispariţii misterioase de nave şi oameni, locul a fost numit “Triunghiul Michigan”.
Portaluri către alte lumi – Dispariţii misterioase la Stonehenge
Nenumărate controverse se leagă de monumentul de la Stonehenge, vechi de circa 5000 de ani, despre care unii specialişti afirmă că a fost construit cu pietre albastre extrase dintr-o carieră aflată la 386 de kilometri distanţă. Mulţi geologi spun că nu există nicio dovadă că aceste blocuri de piatră au fost extrase din presupusa carieră şi că, oricum, transportul lor pe o distanţă aşa de mare ar fi fost imposibil.
Se mai crede că atunci când au apărut primele aşezări în regiune, complexul monumental de la Stonehenge era deja construit, conceput ca un “portal energetic” sau ca o “poartă stelară”. Cel puţin un caz din istoria recentă pare să susţină această teorie. În 1971, un grup de tineri a dispărut fără urmă, în timp ce încercau să se conecteze cu “energia” locului.
În jurul orei două dimineaţa, un fulger a lovit una dintre pietrele gigantice, urmat de o furtună puternică. Un poliţist şi un fermier local, care se aflau în apropiere, ar fi văzut “o lumină albastră”, venind dinspre pietre, au auzit ţipete şi nu au mai găsit în locul respectiv decât corturile şi un foc stins.
Portaluri către alte lumi în toate părţile lumii
Oraşul Tuahuanaco, din Bolivia, este considerat unul dintre locurile cele mai reprezentative pentru vechea Americă, legendele afirmând că aici s-a arătat zeul Soarelui Viracocha şi a ales locul pentru a crea specia umană. Poarta Soarelui de la Tuahuanaco este sculptată dintr-un singur bloc de piatră, în urmă cu 14 000 de ani. Partea de sus a acestui monument reprezintă “fiinţe umane” cu căşti dreptunghiulare, ceea ce i-a făcut pe cercetători să ia în considerare supoziţia că monumentul este legat de un eveniment astronomic.
În Sri Lanka, ţara insulară din sudul Asiei, din Oceanul Indian, în parcul regal Ranmasu Uyana, se află o veche hartă stelară, sculptată pe un zid imens de piatră, hartă care se numeşte “Sakwala Chakraya”, însemnând „cercul rotativ al universului”. În faţa acestei hărţi se află patru “scaune”, tot din piatră, iar diverse simboluri sculptate au fost interpretate ca un cod care folosea la deschiderea “porţii solare”. Hărţi similare s-au descoperit şi în Egipt şi în Anzii Americii de Sud.
Unul dintre cele mai vechi orașe din Egiptul antic, Abydos, este probabil unul dintre cele mai semnificative locuri pentru studiile de egiptologie. În templul zeului Seth, ieroglifele conţin imagini de elicoptere şi obiecte similare farfuriilor zburătoare. Interesant este şi faptul că, în secolul al XX-lea, o femeie pe nume Dorothy Go a reuşit să transcrie multe dintre textele egiptene antice şi a ştiut exact unde trebuie să sape arheologii pentru a găsi urmele oraşului antic, ale grădinilor antice şi camerelor secrete, care fuseseră îngropate de secole.
În 2003, inginerul american de apărare aerospațială, Michael Schratt, a spus că Abydos este corespondentul din realitate al “Porţii stelare” din Stargate – un univers science-fiction din filmul cu acelaşi titlu, în care un dispozitiv în formă de cerc permite oamenilor trecerea prin portaluri către alte lumi.
Portaluri către alte lumi din perspectiva ştiinţei
Oamenii de ştiinţă recunosc posibilitatea existenţei unor portaluri către alte lumi şi mai multe experimente sunt în desfăşurare, dar cercetarea în acest domeniu este încă la început. Unii susţin că s-au făcut totuşi progrese importante, dar că multe informaţii nu sunt încă destinate marelui public.
Un portal către o altă lume, în viziune ştiinţifică, ar semăna cu o “gaură de vierme” (Puntea Eistein – Rosen, descrisă pentru prima dată în 1935, de Albert Einstein şi Nathan Rosen), un concept teoretic, care desemnează legătura dintre două găuri negre (formaţiuni cosmice care au un câmp gravitaţional atât de puternic încât nimic nu poate “scăpa” din zona respectivă).
O “gaură de vierme” ar putea fi traversată cu o navetă spaţială supertehnologizată, care să fie accelerată, la intrarea în “tunel”, până la o viteză apropiată de viteza luminii, la capătul celălalt, staţionar, naveta ajungând la acelaşi moment ca cel iniţial, timpul dilatându-se din punctul de vedere al unui observator extern. Mai exact, dacă naveta ar intra la extremitatea accelerată a găurii de vierme, de exemplu, în 2021, în timp ce la extremitatea cealaltă ar fi anul 2022, ieşirea din “tunel” s-ar face tot în 2021.
Unul dintre cele mai cunocute experimente este cel din 2006, al fizicianului Ronald L. Mallett, care, în cadrul programului «Efectul FTL» (Faster than light), a urmărit alterarea cauzalităţii în condiţiile în care un neutron este trecut printr-un cristal fotonic, care încetineşte viteza luminii. Fenomenul s-a confirmat, la scară cuantică, nu şi la scara macroscopică.
David Deutsch, profesor la Oxford, specialist în fizica cuantică, susţine că ar fi posibilă călătoria în trecut, cu ajutorul unui generator de “realitate virtuală” (un imens calculator cuantic), care ar permite unui observator să pătrundă într-un timp trecut, paralel cu al nostru.
Universul–oglindă în care timpul curge invers
O echipă de cercetători din Marea Britanie şi Canada a lansat recent o teorie provocatoare – aceea că, la momentul Big Bang-ului, nu s-a format un singur Univers, ci două, în oglindă, care se extind în direcţii opuse şi în care timpul curge în direcţii opuse, spre viitor, în lumea noastră, spre trecut, din punctul nostru de vedere, în Universul-oglindă.
Dacă, prin potenţiale portaluri, ne-am putea întoarce foarte mult în timp, până la momentul Începutului şi am putea trece dincolo, am ajunge într-un Univers-oglindă, în cealaltă parte a Big Bang-ului, care se supune aceloraşi legi ale fizicii. Prin urmare, din perspectiva noastră, ar exista două săgeţi ale timpului, una care merge spre viitor şi alta spre trecut.
În ambele universuri, spun unii cercetători, săgeata timpului se explică prin entropie (gradul de organizare al unui sistem). Prin urmare, fiecare dintre aceste universuri a devenit mai ordonat odată cu trecerea timpului, de la momentul Big Bang-ului, până la starea caracterizată de prezenţa stelelor, a planetelor, oamenilor etc.
Un experiment fără precedent a fost făcut de o echipă de cercetători ruşi, elveţieni şi americani, coordonaţi de fizicianul Gordey Lesowik, şi care a reuşit, folosindu-se de un computer cuantic, cu rol de “maşină a timpului”, să “inverseze” o fracţiune de secundă, altfel spus, să întoarcă săgeata timpului, ceea ce relansează marea căutare a fizicii, cea a timpului universal.
S-a putut “vedea” pe calculator Începutul absolut al Universului, un timp-spaţiu “îngheţat”, fără viitor, fără trecut, fără “săgeata timpului”, după care, brusc, energia primordială a început să vibreze. Exact ca în filmele în care se rulează invers şi obiectele sparte se lipesc la loc. Prin urmare, deja s-a demonstrat că, la nivel microscopic, săgeata timpului este reversibilă, poate să meargă şi înainte şi înapoi, ceea ce este un fapt cu totul excepţional.
Un univers paralel în Antarctica
Un grup de cercetători de la Universitatea Hawai, condusă de Peter Gorham, fizician specialist în fizica cuantică, a lansat o teorie şocantă – un univers paralel în Antarctica – pornind de la un experiment care viza scanarea unui milion de kilometri pătraţi, deasupra Antarcticii, în căutarea unor urme ale unor particule de mare energie (neutrini), venite din spaţiul cosmic.
Şi au găsit astfel de semnale, dar care nu veneau de sus, ci, în mod ciudat, de jos, dinspre sol. Singura explicaţie plauzibilă pentru un asemenea fenomen a fost postularea unui univers inversat, un univers paralel, creat în timpul aceluiaşi Big Bang care a dat naştere şi lumii noastre, dar în care totul este “invers” – timpul curge invers, pozitivul este negativ, stânga este dreapta etc. O astfel de teorie nu poate fi demonstrată deocamdată, dar toate datele culese cu aparatură specială conduc spre confirmarea acestui postulat.
CERN a deschis un portal către o altă lume?
La CERN (European Organization for Nuclear Research), celebrul centru de cercetare european al particulelor elementare, din Geneva, Elveţia, în 2016, se spune că s-a deschis accidental un portal către o altă lume, pentru câteva secunde, utilizând LHC, cel mai mare accelerator de particule de la ora actuală, pus în funcţiune începând cu 2008.
Acceleratorul de particule a fost construit într-un imens tunel circular, cu o circumferinţă de 26 de kilometri. În timpul unui experiment de rutină s-ar fi produs un “accident”, un fenomen surprinzător. Potrivit mai multor relatări, la un moment dat, cerul de deasupra laboratorului principal şi-ar fi schimbat brusc culoarea, devenind de un roşu stacojiu, cu pete negre şi vârtejuri impresionante de vânt.
Cercetătorii de la CERN au negat că ar fi avut loc vreun eveniment deosebit, dar respectiva împrejurare a stârnit controverse uriaşe, până la urmă punându-se toată întâmplarea pe seama amatorilor de conspiraţii sau de science-fiction. Nu ar trebui însă ignorat faptul că, în timpul unei conferinţe de presă, chiar Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, a abordat acest subiect, subliniind că este foarte posibil ca găurile negre să fie, de fapt, portaluri către alte lumi.
Portaluri către alte lumi în România
Portaluri energetice, căi de acces către dimensiuni paralele par să existe şi în România. Sfinxul din Bucegi, Sarmizegetusa Regia, Sfinxul de la Topleţ sau Sfinxul bănăţean, din Munţii Mehedinţi, din apropierea Băilor Herculane, Megaliţii “Cei 12 Apostoli” din Munții Călimani, judeţul Suceava, Stânca Dochia din Ceahlău, Peştera Polovragi sunt doar câteva dintre locurile în care există energii puternice şi se petrec evenimente stranii. Unii afirmă chiar că, dintre punctele energetice importante de pe Terra, şapte se află în spaţiul românesc.
Despre Sfinxul din Bucegi, de exemplu, vechiul Kogaionon, “Muntele Sacru” sau “Muntele Ascuns”, al daco-getilor, unde s-ar fi aflat sanctuarul lui Zalmoxis, s-a scris enorm. Se crede că aici, în interiorul Munţilor Bucegi, s-ar afla un tunel şi două blocuri energetice, care ar fi portaluri către alte lumi. Se mai ştie, prin măsurători şi observaţii, că in acest loc, în fiecare an, la data de 28 noiembrie, se creează o piramidă energetică, la momentul apusului. În mod similar, se crede că, la Sarmizegetusa, incinta sacră a cetăţii este un important centru energetic, comparabil cu celebrul ansamblu megalitic de la Stonehenge.
“Timpul este o iluzie, imaginea mobilă a eternităţii imobile”?…
Portaluri către alte lumi, menţionate în culturile tuturor popoarelor, portaluri către alte lumi a căror existenţă ştiinţa secolului XXI încearcă să o experimenteze, după ce, teoretic, a demonstrat-o – probabil că, la un moment dat, toate lucrurile care s-au spus despre timp, despre universurile paralele, despre lumea noastră, vor fi regândite.
Deocamdată suntem captivi în timpul ireversibil şi în limitele gândirii noastre, iar săgeata timpului este semnul acestei limitări. Ne amintim numai evenimente trăite, pe care le comparăm cu prezentul, care va deveni şi el trecut. Dar dacă intuiţia şi gândirea filosofică a lui Platon, din urmă cu 2500 de ani, că “Timpul este o iluzie, imaginea mobilă a eternităţii imobile, care maschează adevărul lumii, imuabil, atemporal”, va fi confirmată de ştiinţa contemporană?