Home Animale Porumbelul evantai (Goura victoria) – frumusețea exotică din pădurile Noii Guinee

Porumbelul evantai (Goura victoria) – frumusețea exotică din pădurile Noii Guinee

0

Porumbelul evantai (Goura victoria) este una dintre cele mai spectaculoase specii de porumbei din lume, remarcabilă prin dimensiunile sale mari și prin creasta elegantă în formă de evantai.

Originar din pădurile tropicale ale Noii Guinee, această pasăre nemigratoare preferă să-și petreacă zilele la sol, hrănindu-se cu fructe și insecte, iar nopțile pe ramurile copacilor. Cu un penaj deosebit, în tonuri de albastru și mov, și ochi roșii strălucitori, porumbelul evantai este o specie vulnerabilă, aflată sub protecție legală din cauza pierderii habitatului și a vânătorii excesive.

Porumbelul evantai (Goura victoria) este o pasare nemigratoare, foarte rara, unul dintre cei mai mari porumbei din lume, care traieste in padurile din regiunile nordice din Noua Guinee.

Caracteristicile fizice ale porumbelului evantai

Are penajul albastru ca ardezia, doar cu partea ventrala de culoare mov cu pete gri-inchis (mai ales in zona pieptului) si o banda alara de culoare cenusie-albastra. Pe cap are o creasta in forma de evantai dantelat, cu marginile mai deschise, chiar albe la anumite exemplare. Penele cozii au marginile gri-deschis, ciocul este de culoare gri, ochii si picioarele rosii. Masculul si femela au coloritul penajului asemanator.

Pasarea adulta are lungimea de 66-74 cm, greutatea de 2,5 kg, dar in ciuda dimensiunilor sale, cand este in pericol, se ridica cu usurinta in zbor.

porumbel evantai

Habitatul și comportamentul de zi cu zi

Ziua traieste la sol, cautand mereu fructele cazute cu care se hraneste, iar noaptea sta intotdeuna pe ramurile copacilor. De asemenea, hrana sa este completata cu diferite insecte, gandacei si larve de insecte. Isi face cuibul in copaci, uneori in cateva zile, alteori in cateva saptamani, din fire de iarba, tulpini si crengute.

Dieta și hrănirea în sălbăticie

Femela depune un singur ou, pe care il cloceste timp de o luna. Puiul este hranit cu larve de insecte de catre femela, pana in momentul cand reuseste sa zboare. De obicei, aceste pasari traiesc in perechi sau grupuri mici, formate din cateva exemplare, preferand atat zonele mlastinoase, cat si padurile mai uscate.

Porumbelul evantai face parte din ordinul Columbiformes si familia Columbidae. Este o specie pe cale de disparitie, datorita pierderii habitatului, precum si a vanarii intensive de catre oameni pentru penele sale frumoase si pentru carnea gustoasa. Este o pasare foarte mult apreciata de colectionari. Astazi, fiind protejata prin lege, vanarea ei este interzisa.

Rolul porumbelului evantai în ecosistem

Porumbelul evantai are un rol esențial în menținerea echilibrului ecosistemului tropical din Noua Guinee. Fiind un consumator important de fructe, acesta ajută la dispersia semințelor prin pădurile în care trăiește, contribuind la regenerarea vegetației. Hrănindu-se și cu insecte și larve, porumbelul controlează populațiile de nevertebrate, care ar putea dăuna plantelor.

Prin prezența sa, această specie ajută la păstrarea biodiversității din pădurile tropicale și contribuie la un ecosistem sănătos, fiind un indicator ecologic important. Protejarea porumbelului evantai nu este doar o măsură de conservare a unei specii rare, ci și un mod de a asigura continuitatea echilibrului natural din habitatele tropicale.

Conservarea și măsurile de protecție ale porumbelului evantai

În ultimele decenii, porumbelul evantai a suferit un declin al populației din cauza distrugerii habitatului și a vânătorii intensive pentru pene și carne. Deși vânătoarea este acum interzisă prin lege în majoritatea regiunilor din Noua Guinee, presiunile asupra habitatului natural continuă să amenințe specia.

Organizațiile de conservare, precum Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN), au clasificat porumbelul evantai ca specie vulnerabilă și colaborează cu autoritățile locale pentru a proteja zonele forestiere unde această pasăre își are cuibul și sursele de hrană. Rezervațiile naturale din Noua Guinee și insulele învecinate joacă un rol esențial în protejarea habitatului și în prevenirea pierderii biodiversității.

Video – Porumbelul evantai (Goura victoria):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version