Home Animale Porumbelul neozeelandez (Hemiphaga novaeseelandiae): pasărea cu penaj strălucitor

Porumbelul neozeelandez (Hemiphaga novaeseelandiae): pasărea cu penaj strălucitor

0

Porumbelul neozeelandez (Hemiphaga novaeseelandiae) este cea mai mare specie de porumbel care traieste in Noua Zeelanda.

Caracteristicile fizice și coloritul spectaculos al porumbelului neozeelandez

Aceste păsări se remarcă prin penajul lor spectaculos, cu nuanțe irizate de violet și verde pe cap, spate și aripi, completate de un abdomen alb strălucitor. Porumbelul neozeelandez nu este doar un simbol al frumuseții naturii locale, ci și un distribuitor esențial de semințe, contribuind la regenerarea pădurilor native din întreaga țară.

Aceste pasari au un penaj extraordinar de frumos, similar la ambele sexe. Pe cap, gat, spate si aripi penajul este verzui-violet-stralucitor cu reflexe maronii, iar pe partea ventrala este alb. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 46-50 cm si greutatea de aproximativ 600-800 g. Ciocul si picioarele sunt rosii, coada este lunga, iar in jurul ochilor prezinta cate un inel de culoare deschisa.

Dieta și comportamentul alimentar al porumbelului kererū

Aproximativ 70 de specii de copaci din Noua Zeelanda sunt dependenti de aceasta pasare, care le imprastie semintele si astfel contribuie la raspandirea speciilor de plante. Hrana acestui porumbel consta in primul rand din fructele culese din arborii care cresc in paduri si este completata cu frunze si muguri.

Porumbelul neozeelandez

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada de imperechere isi construiesc cuiburi rudimentare in copaci, din ramuri fragile, pe care le aseaza destul de dezordonat una peste alta. In cuib femela depune un singur ou, care este clocit de ambii parteneri timp de o luna.

Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de parinti cu bucatele de fructe o perioada de 35-45 de zile, pana cand ei reusesc sa zboare si sa-si caute singuri hrana. Puii au penajul asemanator cu al parintilor, au coada mai scurta, iar coloritul ciocului, ochilor si picioarelor este mai deschis. Acest porumbel poate cuibari de cel mult patru ori pe an.

Porumbelul neozeelandez face parte din ordinul Columbiformes, familia Columbidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, insa ea este strict protejata prin lege din anul 1921. Numarul de exemplare a scazut mult de-a lungul anilor datorita vanatului excesiv, cat si distrugerii habitatului natural.

Rolul cultural și semnificația porumbelului neozeelandez în cultura maori

Porumbelul neozeelandez are o semnificație deosebită în cultura poporului maori, care îl numește „kererū„. În trecut, maorii foloseau penele frumoase ale porumbelului pentru decorarea hainelor tradiționale și îl considerau o sursă de hrană importantă. Totuși, din cauza declinului populației, vânătoarea a fost interzisă, iar protecția acestui simbol cultural a devenit o prioritate.

În mitologia maori, kererū este asociat cu regenerarea și renașterea naturii, fiind considerat un mesager al pădurilor. Eforturile de conservare actuale includ proiecte de restaurare a habitatului și educarea publicului cu privire la importanța protejării acestei specii.

Video – Porumbelul neozeelandez (Hemiphaga novaeseelandiae):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version