Porumbelul, fie ca este el alb sau negru, sau roscat, sau de orice culoare si marime, reprezinta pentru noi, aducatorul de vesti bune, de pace si armonie. Insa o serie de lucruri adevarate din care acesta si-a tras faima trebuie mentionate in randurile urmatoare:
Daca un porumbel nu se simte bine, este bolnav sau are ceva, nu se uda deloc, nu intra in apa, motiv pentru care exista si mitul cu ramurica de maslin (porumbelul biblic nu a intrat in apa pana cand nu a gasit uscat, pentru ca se simtea rau).
Simțul orientării și utilizarea ca mesager
Cel mai bun simt al orientarii il are porumbelul voiajor luand in calcul toate animalele care au fost domesticite. El poate sa se intoarca la punctul de plecare indiferent ca acesta se afla la 100 de metri sau la 2000 de km. Un motiv foarte bun pentru care porumbelul a fost folosit pentru multa vreme ca „postas”, insa acum avand in vedere toate mijloacele de comunicare ultra – rapide, si-a cam pierdut din farmec si utilitate.
Longevitatea porumbeilor și condițiile de trai
Un porumbel poate sa traiasca si pana la 10 ani, insa traiesc atat de putin doar daca nu sunt tinuti captivi. Un porumbel care este tinut captiv poate sa atinga si varsta de 25 de ani.
Porumbeii, ca si pinguinii, sunt animale monogame, deci ele au o singura pereche cat traiesc.
Cat timp isi clocesc ouale, tot ca si pinguinii, porumbeii isi fac treaba de parinti pe rand, o data femela apoi masculul si tot asa timp de 18 zile.
Longevitatea porumbeilor și condițiile de trai
Longevitatea porumbeilor depinde în mare parte de mediul în care trăiesc. În sălbăticie, aceștia se confruntă cu prădători și condiții meteorologice dificile, având o speranță de viață de 10-15 ani. În captivitate, unde sunt protejați de aceste pericole, pot atinge chiar și 25 de ani, dacă primesc o dietă echilibrată și îngrijire adecvată.
Rolul porumbelului în cultură și istorie
Porumbelul este prezent în diverse culturi și tradiții, simbolizând pacea, speranța și iubirea. În mitologia greacă, porumbeii erau considerați sacri pentru Afrodita, zeița iubirii.
În creștinism, porumbelul reprezintă Sfântul Duh și a fost un simbol important în povestea Arcei lui Noe, când a adus ramura de măslin ca semn al sfârșitului potopului. În epoca modernă, imaginea porumbelului alb este folosită ca simbol al păcii universale.
Curiozități despre porumbel
- Porumbeii pot recunoaște până la 58 de simboluri și chiar își pot aminti fețe umane.
- Aceste păsări au fost primele specii domestice, având o istorie de peste 5000 de ani alături de oameni.
- Porumbeii își construiesc cuiburile din materiale diverse, de la crenguțe până la fire de iarbă sau chiar bucăți de hârtie.