Mos Nicolae este batranul pe care toti copiii cuminti il asteapta in noaptea de 5 spre 6 decembrie, avand ghetutele lustruite si pregatite sa fie incarcate cu dulciuri, dar tot el este batranul de care copiii neascultatori se tem, pentru ca stiu ca in loc de dulciuri vor primi o nuielusa, ca pedeapsa pentru ca nu si-au ascultat parintii si au facut prostii de-a lungul anului. Dar care este povestea lui Mos Nicolae?
Pe data de 6 decembrie, intreaga crestinatate il serbeaza pe Sfantul Nicolae de Mira, cel care a fost mentionat pentru prima oara in secolul al VI-lea. De fapt, crestinii sarbatoresc o anumita intamplare legata de acest sfant, aceea ca a aparut intr-unul din visele lui Constantin cel Mare, cerandu-i sa ii scape de moarte pe trei ostasi. Se stie despre el ca a fost un om foarte bun la suflet, aparator al credintei in Iisus Hristos, si ca si-a dedicat toata viata celor sarmani. De asemenea, legendele care circula despre el spun ca s-a nascut intr-o familie bogata, iar cand parintii sai au murit, el fiind inca un copil, s-a hotarat sa dea toata averea pe care a mostenit-o oamenilor saraci. Se zice ca traditia “daruirii” unei nuieluse copiilor neascultatori isi are originile inca din timpul vietii episcopului, cand ii pedepsea pe cei fara credinta lovindu-i cu o nuia peste maini.
Cea mai cunoscuta poveste a lui Mos Nicolae relateaza faptul ca fetele unui nobil sarac erau tare suparate pentru ca niciun baiat nu se insura cu ele din cauza starii lor materiale, iar tatal lor se gandea chiar sa le vanda ca sclave, pentru a face rost de niste bani sa supravietuiasca. Nicolae, care era episcop atunci, a auzit de povestea celor trei fete si s-a hotarat sa le ajute. Atunci cand fata cea mare a indeplinit varsta necesara maritisului, Sfantul Nicolae a lasat la usa tatalui ei o punguta cu aur ca sa o ajute sa-si gaseasca un baiat bun. A procedat la fel si cu a doua fata, iar cand celei de-a treia fete i-a venit vremea maritisului, tatal s-a hotarat sa stea de paza sa vada cine ii ofera aurul.
Se spune ca nobilul l-a vazut pe episcop cum s-a urcat pe acoperisul casei si a dat drumul pe horn unei sosete in interiorul careia se regasea punguta cu aur (de unde si obiceiul atarnarii unor sosete decorative de semineu). Desi l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, acesta l-a impartasit tuturor, iar oamenii care primeau ceva neasteptat aveau grija sa ii multumeasca Sfantului Nicolae. Mai mult, tari ca Germania, Olanda si Franta ofera in ziua de 6 decembrie cadouri copiilor si ajuta fetele fara posibilitati materiale sa se casatoreasca, celebrand astfel cea mai cunoscuta legenda despre acest sfant.
In traditiile populare romanesti, Mos Nicolae apare in diferite ipostaze. Unii il stiu calare pe un cal alb ca zapada ce se asterne pe pamant la inceputul lunii decembrie, inceputul iernii, iar in unele zone ale tarii inca mai este viu obiceiul copiilor de a pregati apa si morcovi pentru calul Mosului, sa prinda putere ca sa ajunga la toti copiii. Se spune ca barba lui este la fel de alba ca si calul pe care vine, iar atunci cand scutura din ea, incepe sa ninga. Sfantul a devenit si protectorul marinarilor si a corabierilor, dupa ce, in timp ce era pe mare intr-o corabie incercand sa ajunga la Ierusalim, s-a rugat la Dumnezeu sa opreasca furtuna care tocmai se iscase si sa ajunga cu bine pe urmele lui Iisus. Cei de pe corabie au ramas atat de uimiti cand au vazut ca ruga acestui om a fost ascultata, incat au dat vorba mai departe despre cele intamplate si acum, de cate ori este o vreme neprielnica, se roaga la Sfantul Nicolae sa ii ajute sa treaca cu bine de acest impas.
In Transilvania, Mos Nicolae este cunoscut si drept San’ Nicoara sau Sannicoara si este vazut ca o fiinta supranaturala, un personaj mitologic, care are rolul de a pazi poarta cerului din Apus, pe unde incearca Soarele sa intre, lasand lumea in intuneric si frig. Mai mult, unii spun ca Sfantul Nicolae poate fi vazut alaturi de Dumnezeu in noptile in care sunt sarbatori mari, atunci cand cerul se deschide, desi el nu apare niciodata atunci cand vine cu desaga plina, spre deosebire de Mos Craciun.
Asa cum e normal, traditiile legate de Sfantul Nicolae si Mos Nicolae variaza de la o tara la alta. De exemplu, se spune ca in Germania este insotit de Knecht Ruprecht (cunoscut si drept Krampus sau Pelzebock), ajutorul lui de nadejde, si pedepseste copiii neascultatori lovindu-i peste maini cu o nuia. In Olanda, legenda spune ca Sfantul Nicolae ajunge in ziua de 6 decembrie cu un vapor si are intotdeauna la el o carte de dimensiuni foarte mari, in care scrie care copii au fost cuminti si care nu au fost. Cei care au avut un comportament obraznic sunt luati de ajutorul sau, Black Peter, bagati intr-un sac si dusi tocmai in Spania drept pedeapsa.
Traditia romanilor spune ca Mos Nicolae are cate ceva pentru fiecare copil si isi da seama cine a fost cuminte si cine nu printr-o simpla privire pe fereastra casei. Asadar, nu poate fi pacalit niciodata, oricat de mult ar incerca copiii. Singurul lor angajament este sa isi lustruiasca atent ghetutele si cizmulitele, sa le lase in noaptea de 5 decembrie la usa si sa spere ca Mosul a considerat ca au fost cuminti, primind astfel multe dulciuri, fructe si jucarii.