Indiferent de varsta, cu totii asteptam noaptea de 5 spre 6 decembrie cand Sfantul Nicolae trece pe furis pe la fiecare copil si lasa in ghetute fie cadouri, fie nuielusa. Insa, cati dintre noi cunoastem povestea Sfantului Nicolae? Cine a fost el? De ce a ramas in memoria oamenilor si cum a ajuns un sfant?

Sfantului Nicolae dincolo de traditia care l-a transformat in Mos Nicolae a fost un om al credintei, un om pentru pe care iubirea de Dumnzeu a fost mai presus ca orice.

Legenda spune ca Sfantul Nicolae s-a nascut ca urmare a unui miracol dumnezeiesc. Mama sa fiind stearpa, in urma unui act miraculos, a ramas insarcinata. Parinti au recunoscut minunea si cand a fost timpul sa-l indrume pe Sf Nicolae catre cele sfinte, au facut-o din toata inima.

Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie foarte instarita, in cetatea Patara, din regiunea Licheia. Traditia bisericeasca spune ca, desi era prunc si inca nu vorbea, Sfantul Nicolae infaptuia miracole. Prima minune infaptuita de Sfantul Nicolae a fost faptul ca dupa nastere, desi orice prunc pana in apropierea varstei de un an nu poate sta in picioare, a stat 3 ore in picioare. Biserica atribuie acest miracol ca un omagiu adus de prunc Sfintei Treimi.

De asemenea, un alt miracol infaptuit de prunc era acela ca postea miercurea si vinerea. Mai exact, in acele zile Nicolae se hranea de la pieptul mamei doar o data pe zi, dupa apusul Soarelui. Ce este foarte interesant este faptul ca niciodata nu a dorit sa fie alaptat de la sanul stang, ci doar de la sanul drept al mamei. Acest fapt a prefigurat viata duhovniceasca in care avea sa fie de partea celor drepti, precum si viata cereasca unde avea sa stea la dreapta Tatalui.

foto: parinti.com
foto: parinti.com

Studiile primare si ulterioare si le-a desavarsit in cercetarea Sfintelor Scripturi. Astfel, cu har divin, Sfantul Nicolae a devenit din ce in ce mai intelept si mai credincios, departandu-se de orice ar fi putut sa-l corupa Ca tanar adolescent, spre deosebire de tinerii din vremea sa, el s-a tinut departe de orice intinare a trupului si sufletului.

Sfantul Nicolae a fost ajutat in a-si descoperi adevarata vocatie de unchiul sau Nicolae, episcop, care intuind credinta si puritatea nepotului sau, l-a indrumat spre a sluji Biserica si lui Dumnezeu. La scurt timp, tanarul Nicolae a fost hirotonisit si a slujit alaturi de unchiul sau.

In momentul in care parintii sai au trecut in nefiinta, tanarul Nicolae a mostenit o avere impresionanta. Insa tanarul Nicolae era constient ca pentru a fi cat mai aproape de Dumnezeu si pentru a pasi intocmai pe urmele lui Isus trebuia sa renunte la tot ce era lumesc, inclusiv la bunurile materiale.

Surprinzator, daca l-am compara cu timpurile actuale, Sf Nicolae a decis sa isi imparta bunurile materiale, inclusiv banii cu oamenii saraci. Astfel, si-a donat intreaga avere oamenilor saraci, el concentrandu-se pe latura spirituala a vietii.

Legenda Sf Nicolae si ulterior transformarea sa in Mos Nicolae spune povestea unui nobil care avea trei fiice, insa saracise, motiv pentru care nu putea sa-si marite fetele, dar nici sa le intretina. Astfel, acest tata indurerat se gandea ca avea doua posibilitati: fie sa le indrume spre o latura opusa spiritualitatii, aceea a depravarii, fie sa le marite din interes. Sfantul Nicolae, auzind povestea, a fost foarte impresionat, si nedorind ca aceste trei fete si tatal lor sa apuce pe cai gresite, a decis sa le furnizeze el suportul material de care aveau nevoie. Astfel la adapostul serii, Sf Nicolae a mers la casa nobilului si a strecurat in casa o punga de galbeni.

Dimineata cand nobilul a gasit punga s-a minunat mult de acest miracol. Ca urmare a acestei fapte bune, fata cea mare s-a casatorit. Povestea s-a repetat si in cazul celei de a doua fete. Cand a sosit timpul ca mezina sa se casatoreasca, tatal fetelor a pandit pe geam sa vada cine era persoana care ii sustinea material. Atunci l-a zarit pe Sf Nicolae si a alergat dupa acesta sa-i multumesca. Sfantul Nicolae i-a poruncit sa nu povesteasca acest fapta nimanui. Dar o astfel de fapta nu avea cum sa ramana nepovestita. De la aceasta intamplare provine legenda lui Mos Nicolae, precum si traditia de a lasa mosul cadourile in ghetute, iar acestea obligatoriu trebuie sa fie curate. Legenda spune ca la ultima fata, Sf Nicolae a lasat punga cu galbeni pe horn, aceasta ajungand intr-o soseta pusa la uscat pe semineu.

Citește și:  Leonidele şi Luna Castor - spectacolul astral al lunii noiembrie 2023

Pe masura ce Sf Nicolae devenea tot mai credincios si mai apropiat de Dumnezeu a inceput sa infaptuiasca miracole. Un astfel de miracol s-a petrecut in calatoria sa pe mare, in drum spre Palestina, spre Tara Sfanta. Dupa imbarcarea pe corabie, dintr-un port din Egipt, Sf Nicolae le-a prevestit marinarilor faptul ca o nenorocire se va abate asupra vasului si vor fi in pericol de moarte. La inceput, marinarii nu i-au acordat atentie pana in momentul in care din senin s-a declansat o furtuna si nava era in pericol iminent de scufundare. Marinarii atunci l-au implorat sa-i scape de la moarte, ceea ce si s-a intamplat.

Sfantul Nicolae s-a rugat Lui Dumnezeu si ca printr-un miracol, marea s-a linistit, nori de furtuna s-au risipit. Episodul acesta este asemenator cu un episod din viata lui Isus Cristos, cand Acesta a domolit o furtuna si a salvat barca de la scufundare. Insa seria de miracole infaptuite cu acea ocazie nu s-a sfarsit. Unul dintre marinarii de pe corabie s-a urcat pe catarg, precum era obiceiul pe atunci pentru a avertiza echipajul in caz de probleme, deoarece marinarul din acel punct avea o vizibilitate foarte buna. Insa nenorocirea a facut ca acest marinar sa alunece si sa decedeze. Sfantul Nicolae s-a rugat pentru marinar si acesta a revenit la viata.

foto: ziarullumina.ro
foto: ziarullumina.ro

Dupa ce a vizitat Tara Sfanta si Ierusalimul, indrumat fiind de Dumnezeu, Sf Nicolae s-a imbarcat pentru a se reintoarce in patria sa fara a sti planurile viclene ale echipajului. Acestia planuiau sa nu il duca in tara sa, ci departe. Ceea nu au luat acestia in calcul a fost factorul dumnezeiesc. Dumnezeu, vazand viclenia oamenilor, a facut ca un vant puternic sa bata din contrasens si sa intoarca corabia spre locul unde trebuia sa ajunga Sf Nicolae. Acest miracol i-a inspaimantat foarte tare pe marinari, insa Sf Nicolae neavand rautate in suflet nu i-a pedepsit pentru nedreptatea comisa.

Datorita credintei sale, Sf Nicolae avea sa ajunga arhiepiscop de Mira. Modul in care a fost ales episcop este atat de ciudat, incat nu poate fi incadrat decat la categoria „miracole”. Astfel scaunul de episcop de Mira era vacant, iar preotii din Mira trebuiau sa numeasca pe cineva ca episcop. Pentru aceasta s-au rugat pentru indrumare dumnezeiasca si aceasta li s-a acordat. Intr-o revelatie, Dumnezeu le-a spus ca la miez de noapte sa mearga in biserica si prima persoana care va intra in biserica sa fie numita arhiepiscop. Sfantul Nicolae fara sa stie ce il asteapta la miez de noapte s-a indreptat spre biserica pentru a se ruga. Preotii cetatii l-au identificat si l-au numit episcop de Mira.

Insa credinta avea sa-i fie testata in momentul in care impreuna cu mai multi crestini au fost inchisi si condamnati la munca silnica. A stat in inchisoare pana cand a fost eliberat si reinstaurat ca episcop de catre imparatul Constantin.

Pe tot parcursul vietii sale, Sfantul Nicolae s-a dovedit un crestin adevarat, sustinand cu trup si suflet invataturile crestine. Prin puterea data de Dzeu i-a aparat pe cei nevinovati si fara aparare, pe cei saraci. Traditia crestina spune ca dupa moartea sa, Sfantul Nicolae s-a inaltat la Cer si sta la dreapta Tatalui.

In acest moment, moastele Sf Nicolae sunt in localitatea italiana Bari, fiind aduse in 1087 de catre marinarii italieni.

Pentru ca spiritul sarbatorilor de iarna sa nu fie alterat de spiritul comercial tot mai accentuat in aceste zile este important ca din cand in cand sa ne gandim la spiritul crestin al acestei sarbatori.

Ca urmare, din povestea fiecarui om sau sfant putem invata ceva care sa ne ajute sa ne imbunatatim viata. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti curiozitatea si rabdarea de a o descoperi!

1 COMENTARIU

  1. In perioada asta a anului cred ca fiecare din noi, indiferent de varsta dam in mintea copiilor si il asteptam pe Mosul. :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.