Judetul Prahova se afla in Muntenia si, desi suprafata sa il plaseaza abia pe locul 33, este pe locul trei in ceea ce priveste populatia, dupa Bucuresti si Iasi. Se invecineaza cu judetele Brasov (nord), Ilfov (sud), Buzau (est) si Dambovita (vest). Resedinta de judet se afla la Ploiesti si are in componenta sa doua municipii (Ploiesti si Campina), 12 orase si 89 de comune. Judetul este cunoscut pentru industria de prelucrare a petrolului, pentru Valea Prahovei, dar si pentru Dealul Mare, zona viticola cu podgoriile de la Valea Calugareasca si Tohani.

stema judet Prahova

Stema judetului Prahova este impartita in trei: prima parte infatiseaza o capra neagra (vechea stema a judetului), care se uita la o coarda de vita de vie (aluzie la podgoriile judetului). A doua parte a stemei reprezinta o sonda petroliera, iar ultima parte infatiseaza o carte deschisa, care face aluzie la dezvoltarea invatamantului si a culturii (Nicolae Iorga s-a nascut in Valenii de Munte, unde a pus bazele unui adevarat centru cultural).

Judetul Prahova a fost locuit in toate perioadele istorice, sapaturile arheologice scotand la iveala obiecte care au aparut paleoliticului (la Targsoru Vechi au fost gasite unelte din silex), mezoliticului (unelte din piatra), neoliticului (cand s-a manifestat cultura Cris) etc. In timpul dacilor, teritoriul judetului actual se afla chiar in inima statului dac, aici fiind descoperite piese deosebit de valoroase pentru istoria romanilor, precum coiful de aur de la Cotofenesti (care a apartinut unei capetenii geto-dacice) sau Tezaurul de la Coada Malului (care consta in fibule de aur, despre care se spune ca ar infatisa chipul lui Burebista).

Pe teritoriul judetului Prahova s-au dat lupte aprige intre daci si romani, iar dupa cucerirea romana, dacii de aici au trait alaturi de romani. Dupa retragerea aureliana, teritoriul a fost ocupat mai intai de pecenegi, apoi de cumani, iar in anul 1241 a cazut prada invaziei tatare. A reusit sa isi revina si, incetul cu incetul, a inceput sa joace un rol important pentru Tara Romaneasca, avand in vedere bogatiile sale. In secolul al XVI-lea, judetul actual era impartit in doua judete: Sacuieni (sau Saac) si Prahova. Judetul Sacuieni era denumit astfel de la populatia din Tinutul Secuiesc, venita aici pentru a se stabili. A fost desfiintat in anul 1845, cand teritoriul sau a fost impartit intre judetele Buzau si Prahova.

Judetul Prahova a avut un rol semnificativ pentru Unirea Principatelor, in localitatea Floresti stabilindu-se o tabara militara, unde a stat si Alexandru Ioan Cuza. In anul 1870, sub conducerea lui Alexandru Candiano Popescu, s-a incercat detronarea lui Carol I, miscarile fiind cunoscute sub numele “Republica de la Ploiesti”, miscari ironizate de Ioan Luca Caragiale in nuvela “Boborul”, dar si in comedia “D’ale carnavalului”.

Cele doua Razboaie Mondiale au avut efecte severe asupra judetului, in special asupra Ploiestiului, care a fost bombardat insistent, fiind distruse rafinarii, doua treimi dintre locuinte si numeroase monumente de arhitectura. Cu toate acestea, a reusit sa se repuna pe picioare, iar in timpul regimului comunist a fost in atentia dictatorului, care l-a industrializat puternic. Populatia a crescut simtitor, iar cei mai multi dintre locuitori lucrau in rafinarii si fabrici. Dupa caderea regimului comunist, judetul a inceput sa puna accent si pe alte aspecte, cum ar fi cel cultural.

Citește și:  Târguri de Crăciun - Sibiu vs Cluj Napoca
Valea Prahovei
Valea Prahovei

Turismul este una din principalele ramuri ale economiei judetului Prahova. Valea Prahovei se umple de turisti fie ca e vara sau iarna, Masivul Bucegi oferind numeroase posibilitati de agrement. Statiunile Sinaia, Busteni si Azuga sunt printre preferatele turistilor, nu numai pentru partiile de schi, dar si pentru numeroasele trasee turistice. Mai mult, in Sinaia se pot vizita Castelele Peles (considerat unul din cele mai frumoase castele nu numai din Romania, ci si din Europa) si Pelisor, iar in Busteni se afla Castelul Cantacuzino. De asemenea, un obiectiv turistc popular este si Manastirea Sinaia, ctitorita de Mihail Cantacuzino.

Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino

Statiunea Busteni este dominata de abruptul Bucegilor, iar turistii care vin aici pot urca pana la Cascada Urlatoarea, la Gura Diham, la Crucea Caraiman sau pana la Babele si Sfinxul. Tot pe teritoriul Prahovei se afla si Masivul Ciucas cu statiunea Cheia (unde se afla Manastirea Cheia si Manastirea Zamfira). Populare sunt si statiunea Slanic (unde se afla salina cu acelasi nume, folosita in tratamente pentru sistemul respirator) sau Valea Doftanei (cu Lacul Paltinu). Cadrul natural al judetului Prahova face ca acesta sa aiba multe rezervatii naturale.

Rezervatia naturala “Masivul Bucegi” ocroteste plante declarate monumente ale naturii, precum floarea de colt, sangele voinicului sau ghintura galbena. Pe Valea Doftanei exista o rezervatie forestiera, Padurea Glodeasa, iar in zona Sinaii se afla o rezervatie in care se gasesc plante termofile (iedera alba, liliacul salbatic), dar si Rezervatia geobotanica “Arinisul de la Cumpatu”, cu plante din diferite etaje de vegetatie.

Conacul Bellu din Urlati
Conacul Bellu din Urlati

Cand vine vorba de monumente de arta si de arhitectura, judetul Prahova are ce oferi. Conacul Bellu din Urlati este considerat o bijuterie arhitectonica, fiind construit in stil romanesc. In interiorul sau se afla un muzeu in care pot fi vazute costume populare romanesti, unelte de vinificatie, fotografii, dar si o colectie de arta decorativa. Casa Hagi Prodan din Ploiesti este cunoscuta si ca “Muzeul Casa de Targovet din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” si infatiseaza interiorul unei case de negustor bogat. Castelul “Iulia Hasdeu” din Campina a fost construit de Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, care a murit la doar 19 ani, rapusa de tuberculoza. Castelul este un muzeu memorial, in care pot fi vazute multe obiecte ce au apartinut familiei Hasdeu.

Muzeul Ceasului
Muzeul Ceasului

In ceea ce priveste muzeele, judetul Prahova se mandreste cu faptul ca detine muzee unice in Romania. Muzeul Ceasului este unul dintre ele – contine o colectie de ceasuri realizate in Europa, multe dintre ele fiind declarate opera de arta. Muzeul National al Petrolului este si el unic in tara si prezinta istoria industriei petroliere din tara noastra. De asemenea, in judet pot fi vizitate Casa memoriala “Nichita Stanescu” (Ploiesti), Casa memoriala “Ion Luca Caragiale” (Ploiesti), Casa memoriala “Nicolae Iorga” (Valenii de Munte), Casa memoriala “Nicolae Grigorescu” (Campina), Muzeul “Natura vaii superioare a Teleajenului” (Cheia), Casa memoriala “Cezar Petrescu” (Busteni) si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.