Loteria e un joc de noroc în care jucătorii au șanse egale în câștigarea premiului, oferind divertisment și fonduri publice timp de secole.

Loterie1

Este posibil ca istoria loteriei să se regăsească în perioade antice, mergând înapoi până la vremea lui Moise. Există unele dispute între cercetătorii Bibliei despre acest lucru. În Vechiul Testament, se menționează că Moise a primit teren în apropierea Râului Iordan după ce a jucat la loteria locală.

Istoria loteriei nu este menționată în scrierile istorice până în jurul anului 200 Î.Hr. în China, atunci când Dinastia Han a folosit loteria pentru a strânge fonduri. În anul 200 Î.Hr., Împăratul Cheun Leung a inventat Loteria Chineză. Jocul a supraviețuit și este cunoscut sub numele de Keno. Încasările de pe urma Loteriei Chineze au fost folosite pentru a construi Marele Zid al Chinei. Se crede că jucatul la loterie în Europa, datează de pe vremea lui Iulius Cezar, în primul secol înainte de Hristos.

Este foarte probabil ca loterii să fi existat și în veacurile ce au urmat dar foarte puține au fost scrise despre acest subiect. Prima loterie înregistrată în Europa a fost de fapt o tombolă ținută de către pictorul flamand Jan Van Eyck în 1446. El a dăruit picturile sale ca premii. În 1465, în Belgia erau ținute regulat loterii pentru a strânge banii necesari ridicării de case pentru cei săraci, pentru capele și sisteme de canalizare.

Această modalitate de strângere a fodurilor nu a avut nu nume până în 1515 când o extragere a mers foarte prost în Genova, Italia. Aceștia au folosit numere în loc de nume pe buletine. Ca urmare, organizatorii au fost cei care au trebuit să aleagă ce avea să se întâmple. În limba italiană, cuvântul loterie înseamnă predestinare sau soartă ce nu poate fi schimbată.

15 ani mai târziu, orașul italian Florența a organizat o loterie a numerelor în urma căreia a dat bani drept premii. Ideea a prins și la alte state, așa că la puțin timp după, o loterie a fost organizată și în Franța. În 1539, regele Franței, Francisc I, a organizat o loterie pentru a scoate trezoreria statului din datorii.

Tichete de loterie
Tichete de loterie

În 1567, Regina Elisabeta I a înființat prima loterie britanică. Ea a pus în vânzare 400.000 de bilete. Premiile au inclus porțelanuri fine, tapiserii și bani. Prima loterie londoneză îi este atribuită Regelui James I și a avut loc în 1612. Banii ce au rezultat de pe urma loteriei au fost folosiți pentru a construi colonia Jamestown din Virginia, care a fost prima colonie englezească din America.

Loteriile au fost folosite și pentru a finanța cultura. În 1753, o loterie a fost organizată pentru a strânge fondurile necesare construirii muzeului britanic. În același an, Casanova i-a cerut lui Ludovic al XV-lea să fondeze Loteria Regală, ce avea să devină faimoasa Loterie Națională. Această loterie era un joc în stilul Keno, ce le dădea jucătorilor posibilitatea de a paria între 1 și 5 numere ce se situau între 1 și 90.

După perioada colonială a Americii în anii 1700, a devenit o modalitate de petrecere a timpului liber mai ales pentru părinții fondatori. Benjamin Franklin a folosit banii de la loterii pentru a finanța războiul revoluționar. George Washington a organizat loterii în Virginia pentru a construi drumuri.

Așa cum era de așteptat, toate aceste loterii sunt de mult dispărute. Uimitor, Loteria Olandeză ce a fost fondată în 1726 funcționează și în ziua de astăzi. Ea este oficial cea mai veche loterie din lume.

După 1820, lupte civile au început în America de Nord pentru interzicerea loteriilor publice, alături de alcool și abolirea sclaviei. În 1819, provincia Quebec din Canada a făcut loteriile ilegale iar anul următor a urmat statul New York din America. Așa se face că în 1890 loteriile sunt interzise în toată Canada iar în 1905, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii, interzice toate jocurile de noroc.

Noul secol a dus la renașterea loteriilor, începând cu Loteria Queensland din Australia în 1917 și continuând la scurt timp cu înființarea loteriei irlandeze în 1930.

Bingo
Bingo

Abia în 1964, loteria a fost legalizată în Statele Unite ale Americii iar în Canada jocurile de noroc au fost legalizate în 1969, oferind provinciilor permisiunea de a opera loterii și cazinouri care își dădeau veniturile pentru cauze caritabile sau religioase. Manitoba și Quebec au fost pionierii primelor loterii moderne canadiene.

În 1973, Corporația Loteriei Olimpice din Canada a folosit loteria pentru a începe finanțarea Jocurilor Olimpice care urmau să aibă loc la Montreal în 1976. În acel an, popularitatea loteriilor a dus la vânzarea de bilete în valoare de 500 de milioane de dolari. Acest succes a dus la trecerea unor legi ce au făcut loteriile accesibile mai multor oameni.

În perioada de față majoritatea țărilor lumii organizează loterii ce vând milioane de bilete în fiecare săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.