Construită la doar câțiva metri de Catedrala „Sfântul Nicolae”, Prima Școală Românească a fost atestată în documente în anul 1495, aici existând anterior o școală mai veche, despre care unii cercetatori afirmă că ar data din secolul al XII – lea.

placuta-de-pe-prima-scoala-romaneasca-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Ridicarea în piatră a școlii și a bisericii „Sf. Nicolae”, reprezintă fapta domnului Țării Românești, Neagoe Basarab. Alți ctitori voievodali ai școlii au fost Petru Cercel, Mihai Viteazu, Aron Vodă.

prima-scoala-romaneasca-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Școala din Schei devine un important centru spiritual odată cu activitatea diaconului Coresi care a înființat aici o tiparniță și a început să tipărească cărți bisericești și laice în limba română și slavonă. Aici, s-a tipărit prima cronică cu subiect românesc, prima gramatică românească și primul almanah românesc .

intrarea-in-prima-scoala-romaneasca-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

În secolul al XVIII – lea, școala a devenit un centru de rezistență ortodoxă (într-un principat în care autoritățile desființaseră Biserica Ortodoxă și Mitropolia de la Alba Iulia) având rolul de a forma preoți, diaconi și cântăreți pentru bisericile rămase credincioase cultului ortodox răsăritean. În secolul al XIX – lea , Anton Pann desfășoară o importantă activitate în această școală predând muzica, scriind manuale și după plecarea sa, trimițând bani pentru cumpărarea unui mobilier adecvat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.