Primăria municipiului Zalău funcţionează într-o clădire cu o istorie ce merită să fie cunoscută. Imobilul care adăposteşte astăzi Consiliul Local şi primăria Municipiului Zalău a fost finalizat în anul 1889 şi adăpostea Prefectura, Tribunalul, Judecătoria şi Procuratura judeţului Sălaj.
Construcţia, proiectată în stil neobaroc, are un plan trapezoidal, cu o curte interioară având trei accese din exterior şi regimul de înălţime – demisol, parter, etaj.
Fundaţia, ca şi clădirea, au fost executate din zidărie de cărămidă, cu planşee din lemn, sau boltişoare din cărămidă între grinzi metalice, şarpantă din lemn de esenţă tare şi învelitoare din ţiglă.
Curtea interioară prezintă la nivelul etajului, pe două laturi, un balcon executat din lemn, susţinut de console din fontă. Din acelaşi material a fost executată şi balustrada. Tâmplăria interioară şi exterioară este executată din lemn masiv cu încrustaţii.
Faţada principală (frontonul) este ornamentată în stil neobaroc şi are un acces de tip „portal”, străjuit de două felinare executate din fier forjat şi de două console, în formă de volute. Acestea susţin balconul de la etaj, a cărui balustradă este executată de asemenea din fier forjat, în timp ce uşa pietonală şi de tranzit este realizată din lemn masiv.
Mozaicurile pardoselilor din holuri aveau, la acea vreme, desene cu motive florale, divers colorate, în timp ce coridoarele de la parter încă mai păstrează bolţile, cu zone intersectate. Tavanul şi pereţii sălii de şedinţă de la etaj, sunt decoraţi cu profiluri, iar pe pereţii longitudinali, între ferestrele înalte, au fost montate oglinzi flancate de aplice din fier forjat.
Folosită în trecut drept sală de festivităţi şi de dans, sala „Avram Iancu”, din cadrul primăriei, este luminată de un candelabru impunător, amplasat în centrul plafonului. Candelabrul cântăreşte 1450 Kg. şi a fost executat din fier forjat. Încăperea are, de asemenea, un balcon de care este legată, printr-o scară elicoidală.
Imobilul în care funcţionează primăria municipiului Zalău este tipic pentru epoca sa, iar la construcţia lui arhitecţii au adoptat soluţii simple şi funcţionale, decoraţiuni medievale îmbinate cu elemente arhitecturale novatoare. Toate detaliile sunt perfect armonizate şi fac ca această clădire să fie reprezentativă pentru municipiu şi o mândrie pentru locuitorii ei.
Clădirea a fost recent renovată pentru a păstra și a îmbunătăți structura sa istorică, asigurându-se că va continua să servească comunitatea pentru generații. Modernizările au fost făcute cu respect pentru patrimoniul arhitectural, menținându-se frumusețea și funcționalitatea sa.
Pentru vizitatorii și locuitorii orașului Zalău, Primăria nu este doar un loc de administrare, ci un monument viu, ce păstrează vie memoria istorică a orașului, invitându-i pe toți să descopere poveștile care au modelat prezentul.