Prionul cu cioc lat este o specie de pasare care se aseamana cu petrelul zapezilor doar ca are coloritul penajului diferit. Se remarca prin faptul ca are aripile mari, cu anvergura de 57-66 cm, iar pe partea lor superioara apare un marcaj de culoare inchisa in forma literei M pe un fundal delicat gri-cenusiu. Arealul sau este alcatuit din insulele sub-antarctice (unde cloceste), din regiunile de coasta ale Noii Zeelande, insulele din Oceanul Atlantic de Sud, din sudul Oceanului Indian si Pacific de Sud. Numele sau vine de la forma impresionanta a ciocului, mare si larg, cu varful ascutit si putin incovoiat in jos.

La aceasta specie nu exista un dimorfism sexual pronuntat intre sexe, masculul si femela au penajul asemanator. La varsta adulta prionul cu cioc lat poate avea lungimea corpului de 28-29 cm si greutatea de 150-225 g. Penajul are un colorit predominant cenusiu pe partea superioara a spatelui si maroniu pe restul partii dorsale, respectiv alb pe partea ventrala a corpului. Capul este mare si rotund, in colorit intunecat pe partea superioara, ochii sunt pozitionati pe partile sale laterale si au irisul de culoare neagra. Aripile sunt mari iar zborul este lent si neregulat. Hrana este formata din cefalopode, pesti mici, crustacee dar mai ales plancton pe care il filtreaza din mare folosindu-se de ciocul sau lat prevazut cu placi ca niste piepteni. Se hraneste prin acvaplanare, vasleste cu labele palmate prin apa, isi tine mereu aripile intinse si impinge ciocul prin apa pentru a prinde prada.Prionul cu cioc lat (Pachyptila vittata), Femela

Citește și:  Flamingul american (Phoenicopterus ruber), o pasăre parțial migratoare

In perioada clocitului isi face un cuib foarte mare de 1,2 m printre pietrele de pe pantele greu accesibile ale insulelor. Cuibul este de forma alungita si este construit din crengi, frunze si ierburi. Din ultima luna de vara si inceputul toamnei pasarile formeaza perechi pentru a se reproduce. Dupa imperechere femela depune in cuib un singur ou alb, pe care il cloceste timp de 50 de zile. Dupa eclozarea oului apare puiul care este ocrotit si hranit atat de femela cat si de mascul. Acesta este hranit cu hrana regurgitata si poate deveni usor o prada pentru sobolani si pasari de prada.

Prionul cu cioc lat nu este o specie in pericol de disparitie, are denumirea stiintifica de Pachyptila vittata, face parte din ordinul Procellariiformes, familia Procellariidae.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.