Una din cele mai cunoscute agentii ale Statelor Unite ale Americii este chiar NASA (National Aeronautics and Space Administration – administratia nationala a spatiului si aeronauticii), aceasta fiind responsabila pentru programele nationale civile din spatiu si cercetarea aerospatiului si aeronauticii. Aceasta agentie a devenit operationala inca din anul 1958, devenind un important agent al explorarii spatiului de catre fortele americane. In septembrie 2011, agentia a anuntat ca va dezvolta un nou sistem de lansare in spatiu care va duce astronautii agentiei mult mai departe in spatiu si va permite explorarea spatiului necunoscut pana in prezent.
Stiinta NASA se bazeaza pe intelegerea mai buna a Pamantului prin sistemul de observare a Pamantului, prin avansarea heliofizicii si prin explorarea sistemului solar cu ajutorul a noi misiuni robotice. De asemenea se urmareste cercetarea in amanunt a subiectelor ce tin si de astrofizica, dintre care cel mai discutat este Big Bang-ul, prin intermediul unor programe asociate si al observatoarelor astronomice detinute de agentie. Desi este o organizatie nationala ce tine direct de guvernul Statelor Unite ale Americii, aceasta are acces la datele altor companii nationale si internationale, facandu-se in mod constant schimb de informatii intre natiuni.
Cele mai importante si cunoscute cercetari ale NASA sunt cele referitoare la misiunile in spatiu. Agentia are la activ atat misiuni in care au existat si astronauti, cat si misiuni in intregime realizate de roboti. La inceputurile sale, dat fiind conflictul dintre America si Uniunea Sovietica, misiunile agentiei erau indreptate spre o cursa catre spatiu cu sovieticii, cursa ce a fost castigata de cei din urma. Agentia americana insa a ”castigat pariul” cand a reusit performanta de a trimite primii astronauti pe Luna. In prezent, prin intermediul misiunilor, au fost explorate cele mai mari parti ale sistemului nostru solar cu ajutorul telescoapelor pentru explorarea spatiului si a Pamantului.
Printre cele mai importante misiuni NASA sunt incluse proiectul Mercury in care s-a testat capacitatea oamenilor de a trai in spatiu. Alan Shepard a fost primul pilot care a realizat un zbor in suborbita terestra in 1961.
Dupa Mercury a urmat proiectul Gemini care a avut ca scop ajungerea omului pe Luna. Dupa noua misiuni in care s-a verificat daca ancorarea a doua nave in spatiu este posibila si daca datele pot fi stranse in urma acestora s-a dat drumul proiectului Apollo care a culminat cu ajungerea lui Neil Armstrong si a lui Buzz Aldrin pe suprafata Lunii.
Singura statie spatiala realizata in totalitate de statele Unite ale Americii a fost Skylab in 1973, iar in 1975 a fost lansat cu succes proiectul Apollo-Soyuz in colaborarea NASA cu programele spatiale sovietice.
In 1981 a fost lansata prima nava spatiala produsa de agentia americana, Columbia, data la care a fost lansata serband trecerea a 20 de ani de la prima iesire in spatiu a unui om: Yuri Gagarin. Intre anii 1983 si 1998 au fost efectuate 20 de misiuni in care navele spatiale au purtat Spacelab, un laborator spatial care nu a fost lasat pe orbita ci a fost carat cu nava spatiala la fiecare misiune.
Printre alte misiuni de renume se numara lansarea telescopului spatial Hubble in 1990 si repararea sa in 1993. Programul navei spatiale s-a incheiat odata cu aterizarea navei Atlantis de anul acesta, data la care s-au sarbatorit 30 de ani de la lansarea programului.
Printre misiunile NASA in care nu au luat parte astronauti se numara mii de lansari in spatiu ale unor sateliti de comunicatii sau de explorare a sistemului solar. Dintre acestia cel mai important este satelitul Hubble, care a reusit cu succes sa faca o harta a intregului sistem solar.
Programele Pioneer si Voyager sunt cele mai indepartate de sistemul nostru solar si poarta mesaje catre civilizatii extraterestre din univers. Pe langa acestea, numeroase misiuni au reusit sa atinga suprafete sau sa studieze atmosfera unor planete ale sistemului nostru solar.
Printre proiectele NASA se numara si participarea la statia spatiala internationala cu ultimul program la care participa Rusia, Japonia, Statele Unite ale Americii si Europa. Imbunatatirile aduse statiei spatiale sunt inca in desfasurare, acesta fiind estimate a se termina in anul 2015. Statia poate fi vazuta de pe Pamant cu ochiul liber si este cel mai mare satelit artificial care orbiteaza Terra.
Printre activitatile curente ale agentiei se numara misiunea MESSENGER catre Mercur, New Horizons pentru Jupiter, Pluto si limita sistemului solar si misiunea Dawn pentru centura de asteroizi. Este in program si o nava spatiala MAVEN care ar avea ca obiectiv studierea atmosferei planetei Marte.
In 2006, NASA a declarat ca incepe planurile pentru a pune bazele unei statii pe Luna care ar putea sa fie construita incepand cu anul 2020, insa in 2010, presedintele Barack Obama a oprit aceste cercetari, indreptand atentia agentiei spre planurile referitoare la cercetarea asteroizilor spatiali si a planetei Marte.
Inca de la inceputul secolului 20, agentia spatiala a pus problema rarefierii stratului de ozon, fapt pentru care a creat sistemul de observare al Pamantului pentru a monitoriza conditiile climaterice si schimbarile din cadrul acestora.