Lemurianul Katta (Lemur catta) este unul dintre cei mai cunoscuti si mai mari lemurieni care populeaza regiunile cu paduri si pasuni din sudul Madagascarului. Comparativ cu celelalte specii care sunt arboricole, acesta prefera mai mult locurile stancoase, unde sare in timpul zilei destul de dragalas, desi este si un catarator foarte agil.
Deseori ii place sa se incalzeasca la soare, stand in copaci sau pe sol. Obisnuieste sa stea in sezut, drept, cu mainile pe genunchi si intr-o postura de ,,venerare a soarelui”.
Acest animal se aseamana cu o pisica, datorita miscarilor gratioase si dimensiunilor corpului. Pe teren se deplaseaza pe cele patru picioare, tinandu-si coada ridicata vertical ca pisicile. Ajunge la lungimea de 39-46 cm, greutatea de 2-3,5 kg si lungimea cozii de 56-62 cm. Are corpul acoperit cu blana deasa si moale, asemanatoare cu lana, de culoarea cenusie, ochii au in jur pete de culoare neagra, iar coada se prezinta inelata negru cu alb.
Burta, pieptul, picioarele si extremitatile inferioare sunt acoperite cu blana alba. In zonele superioare de pe spate blana este uneori de culoare maronie-roscata. Fruntea este alba, nasul negru, urechile mici, albe si acoperite de par atat pe partile exterioare, cat si pe cele interioare.
Exemplarele tinere au ochii albastri, care apoi isi schimba culoarea in portocaliu. La degete prezinta unghii tari si plate, iar la degetul al doilea au cate o gheara lunga, numita ,,gheara de toaletare” pe care o folosesc pentru ingrijirea corporala. De asemenea prezinta un pieptene dentar, care este format din 4-6 dinti frontali inferiori, care sunt stransi intre ei si cresc iesiti putin in afara. Acestia sunt folositi pentru a-si netezi blana intre ei.
In general sunt animale foarte sociabile, traiesc in grupuri de aproximativ 5-25 de membri, in care se formeaza un nucleu de femele adulte si exista o ierarhie foarte bine definita fata de acestea, precum si fata de fiecare mascul care face parte din grup. De regula masculii tineri pleaca la alte grupuri, iar femelele tinere raman alaturi de surorile si mamele lor in cadrul grupului de nastere.
In caz de primejdie, scot niste tipete si strigate puternice de alarma, astfel avertizandu-se intre ei de posibilul pericol, acesta fiind un mare avantaj al modului lor de viata extrem de social. In functie de tipul pradatorului (aerian sau terestru) aceste strigate difera intre ele. De asemenea, lemurienii emit si niste sunete specifice pentru a comunica intre ei in cadrul grupului.
Acest animal obisnuieste sa adune cu mainile iarba, scoarta, frunze, fructe si seva de copac, pentru a se hrani. Se imperecheaza in perioada lunilor aprilie-mai, femela intra in calduri o singura zi. Are o gestatie de 134-138 de zile, apoi face unul sau cel mult doi pui, care sunt hraniti si protejati de femela, stau mai intai agatati de burta ei si mai tarziu de spatele acesteia.
Lemurianul Katta nu este o specie pe cale de disparitie, desi ca majoritatea speciilor de lemurieni se confrunta cu numeroase pericole din cauza pierderii habitatului. Poate fi usor crescut in captivitate, apare destul de des in gradinile zoologice. Face parte din ordinul Primates si familia Lemuridae.
Video – Lemurianul Katta (Lemur catta):