In contextul in care astazi dezbaterea despre prostitutie tinde tot mai mult spre legalizare in multe parti ale lumii, uneori ni se induce impresia falsa ca aceasta activitate a aratat mereu la fel. Adevarul este ca prostituatele au existat inca de la formarea primelor societati, dar felul in care erau percepute a variat extrem de mult, situandu-se undeva intre persoane respectate care indeplinesc vointa divinitatii si pana la cele mai joasa clasa a societatii. Hulita, apreciata sau mentionata soptit, prostitutia in Antichitate ne poate invata multe lucruri si in ziua de astazi despre felul in care ar trebui sa privim subiectul.
Subiectul cel mai des vehiculat pentru aceasta perioada este prostitutia sacra, practicata dupa unele marturii in Orientul Apropiat, unde toate femeile din Mesopotamia trebuiau sa treaca prin acest proces in templul zeitei iubirii. Indiferent de origine sau situatie, femeile nu isi puteau continua activitatea daca nu mergeau macar o data la templu, pentru a acepta sa faca sex cu primul barbat care le arunca bani in poala. In acest caz suma nu conta, prostitutia in Antichitate luand se pare in acest caz mai mult o forma spirituala decat financiara. Dupa cum scrie Herodot, femeile neatragatoare puteau uneori sa petreaca ani intregi la templu pana se indura cineva de ele. Orice fel de practica de acest gen a fost oprita de imparatul Constantin,c are a instituit crestinismul.
Noile dovezi arata insa ca prostitutia in Antihitate nu a luat niciodata aceasta forma, oricat de fascinanta ar fi. Istoricii vremii aveau obiceiul sa amestece foarte mult mitul cu adevarul, fiind greu de separat. Acelasi Herodot spunea ca imparatul din acea zona lua masa cu zeii seara, dar si ca putea alerga 320 de kilometri, toate intr-o zi. Desi e posibil sa se fi practicat acest gen de activitate izolat, abia prin secolul XIX a aparut conceptia conform careia acest gen de prostitutie era unul generalizat.
Din pacate pentru multe tinere insa, prostitutia in Antichitate a luat forme extrem de neplacute, ce continua si pana astazi. Desi se fac eforturi mari pentru abolirea sistemului de caste din india, hindusii au considerat multa vreme ca cei din casta inferioara pot fi folositi oricum in favoarea celei mai inalte. Atfel in cadrul unui ritual sacru, numit devadasi, mai multe fete erau “casatorite” cu zeul ce salasluia intr-un anumit templu. Fetele, de multe ori abia atingand adolescenta, erau mai apoi la dispozitia totala a celor din clasa superioara, de multe ori activand ca prostituate. Practica a mai fost identificata si in perioada contemporana de organizatia Human Rights Watch, care a facut eforturi pentru salvarea tinerelor din acest gen de sclavie.
America Centrala si de Sud ofera o cu totul alta perspectiva a supra prostitutiei in Antichtiate. Astfel mare parte din cei din clasa superioara era homosexuali, conform datelor ramase, asa ca apelau la baieti pentru acest scop. Acestia erau adusi de foarte tineri in temple, unde slujeau liderilor religiosi, care ii imbracau in fete si ii foloseau in ritualuri. In mod interesant, aceasta populatie avea si zeitati care patronau aceste activitati. Este vorba de Ichpuchtli, zeita prostitutiei, dragostei, casatoriei si fertilitatii, dar si Xochiquetzal, zeu al virilitatii, luxului si prostitutiei.
Biblia, dar si Talmudul, pot fi la randul lor dovezi privind perceptia iudaica a prostitutiei in Antichitate. Astfel, ei considerau femeile ajunse in acest stadiu pacatoase, trebuind de multe ori sa astepte clientii in afara zidurilor oraselor. Desi exista numeroase indemnuri prin care parintii trebuiau sa isi fereasca fetele de a ajunge intr-o astfel de situatie nefericita si josnica, prostitutia era acceptata ca institutie, fiind mentionata des. Desi prostituatele erau considerate de joasa speta, barbatii apelau la ele, ba chiar erau utile intrucat acestia nu mai riscau sa seduca fete de clasa inalta, care trebuiau sa ramana pure. In acelasi timp insa, barbatii care mergeau la aceste femei nu erau mereu vazuti bine, fiind considerati necurati, macar o vreme. Astfel, in Talmud se poate gasi povestea unui tanar care s-a sinucis dupa ce a fost abordat de o prostituata, pentru a scapa de rusine.
Romanii si grecii antici erau mult mai liberali. Astfel, in Grecia, ca exemplu, slujind Atena, aceasta activitate era acceptata de lege, iar statul primea taxe. De multe ori, femeile de clasa inalta nu isi putea distra sotii, fiind invatate sa fie tacute, supuse si sa se dedice activitatilor casei. Ca urmare acestia apelau uneori la prostituate, cu care intretineau relatii sexuale sau doar purtau conversatii avansate. Se apre ca era o clasa aparte de femei foarte educate si carismatice, care erau platite pentru simpla lor companie. In Roma se poate vedea insa ca prostitutia in Antichitate era o adevarata cale spre bogatie si succes. Desi multe din prostituate traiau prost, fiind supuse abuzurilor, cateva au ramas in documentele vremii prin luxul etalat, personalitatea debordanta care fascina zeci de barbati, dar si prin faptul ca nu erau nicidecum considerate inferioare sau necurate. Se pare ca prostitutia in Antichitate ne-a lasat mai mult decat povestile picante; ne-a lasat si cateva lectii.