Pulsarul Geminga a fost creat acum aproximativ 340 000 de ani prin explozia de supernova a unei stele obisnuite, in interiorul a ceea ce acum se numeste supernova Geminga. Este bine cunoscut faptul ca supernovele pot furniza energia necesara pentru accelerarea particulelor elementare energetice in spatiul interstelar (asa-numitele raze cosmice), insa procesul nu a fost legat in mod direct de supernove. In 2008, cativa astronomi de la Observatorul Astrofizic Arcetri din Florenta si de la Institutul National de Astrofizica din Palermo au gasit dovezi clare care sustin ca supernova Geminga ar fi putut crea o unda de soc indeajuns de puternica pentru a energiza protonii la magnitudini masive.
In timp ce majoritatea razelor cosmice nu pot fi identificate cu punctul de origine datorita faptului ca sunt influentate foarte mult de interactiunile cu campurile magnetice, razele cosmice Geminga par sa indice locul de provenienta cu exactitate. Razele cosmice Geminga produc un exces usor de raze cosmice intr-o parte a cerului Pamantului, insa, desi au calatorit timp de 340 000 de ani prin spatiul interstelar, acestea inca pot fi indicate cu precizie si identificate cu sursa lor. In timpul experimentului care a avut loc in Palermo, oamenii de stiinta au observat ca exista un exces de raze cosmice TeV in directia locatiei din apropierea anticentrului galactic.
Toate dovezile arata ca explozia de energie nu ar fi putut proveni din nicio alta parte decat de la explozia de supernova a pulsarului Geminga. Se aproximeaza ca intreaga cantitate de energie ejectata in timpul crearii emisiei de raze cosmice a fost de E+49 erg (sau 10 urmat de 49 de zerouri), care este echivalent cu aproximativ 0.01% din energia eliberata de o explozie de supernova obisnuita. Prin confirmarea difuziei de raze cosmice, conform retetei lui Bohm, si a vitezei radiale necesara pentru a crea pulsarul Geminga, echipa de astronomi italieni a constatat ca prezumtia lor se afla in concordanta directa cu informatiile legate de pulsarul Geminga. Viteza radiala a pulsarului Geminga a mai fost prezisa anterior printr-o serie de studii ce investigau formarea Bulei Locale. Pe de alta parte, exista o mica probabilitate ca anomalia razelor cosmice sa nu-si aiba originea in pulsarul Geminga, ceea ce ar insemna ca aceasta cautare a razelor cosmice si a sursei lor ar ajunge intr-un impas.