Pupaza Phoeniculus damarensis face parte din familia pupezelor arboricole Poeniculidae si reprezinta o subfamilie a pupezelor propriu-zise. Se diferentiaza de pupezele comune mai ales prin faptul ca nu prezinta acel mot de pene caracteristic pe cap. De asemenea are penajul mai lucios, cu reflexii foarte frumoase, are picioarele mai scurte si coada mai lunga.

Pupaza Phoeniculus damarensis este o specia din Africa de Nord si Europa de Sud, zboara in carduri de pana la 30-40 exemplare in peisajul impadurit Damara, in zone cu savane si margini de paduri uscate, unde sunt copaci inalti si tufisuri dese.

Pupaza Phoeniculus damarensis pe sol cautand furnici si termite, Foto: avise-birds.bio.uci.edu
Pupaza Phoeniculus damarensis pe sol cautand furnici si termite, Foto: avise-birds.bio.uci.edu

Are lungimea corpului de 37 cm.

Penajul este foarte frumos, in culori de nuante negre, verzi, albastrui, violet cu luciu metalic. Capul este mic, negru cu reflexii violet, iar ciocul mare, curbat in jos, robust, de culoare rosie. Ochii sunt ca doua margele negre, pozitionati pe partile laterale ale capului. Coada este lunga, prezinta pete albe, are rol in mentinerea echilibrului si de sprijin cand pasarea isi manifesta abilitatile de alpinist pe trunchiurile copacilor. Picioarele sunt scurte si rosii, au degete prevazute cu gheare tari, negre si ascutite.

Phoeniculus damarensis are un comportament asemanator ciocanitorilor.Este un catarator excelent, zboara rapid si foreaza cu ciocul ascutit in trunchiul copacilor tot timpul. Hrana sa consta din insecte, larve de insecte, termite, furnici, miriapode, lacuste, omizi si gandaci. Desi este o specie insectivora, uneori prinde si mici gecko. Sunetele sale sunt stridente, se aseamana cu un ,,ka-ka-kakaka-ununun”.

Citește și:  Descoperă cele mai frumoase specii de păuni
Pupaza violet, Phoeniculus damarensis, Foto: warwicktarboton.co.za
Pupaza violet, Phoeniculus damarensis, Foto: warwicktarboton.co.za

Aceste pasari au un mod de viata arboricol, in majoritatea timpului sunt active, cauta in continuu larve si insecte pe scoarta uscata a copacilor, pe sol nu vor deloc sa coboare. Sunt foarte sociabile, cerceteaza copacii impreuna, iar in caz de pericol zboara in coronamentul copacilor inalti, fac mult zgomot si se ingramadesc una in alta pe crengile cele mai inalte unde se pot ascunde bine printre frunze. Masculul si femela formeaza perechi monogame, raman toata viata impreuna. Isi fac cuibul in copaci, iar femela depune o singura ponta alcatuita din 4-5 oua albastre. Oule sunt clocite doar de femela si dupa eclozarea lor apar puii care sunt hraniti tot de aceasta. Masculul are rolul doar de a aduce hrana femelei la cuib.

Pupaza Phoeniculus damarensis face parte din ordinul Coraciiformes, genul Phoeniculus si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Pupaza Phoeniculus damarensis:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.