In China o echipa de paleontologi au descoperit ramasitele fosile ale unei insecte care a trait cu 165 milioane de ani in urma – puricele gigant din Jurasic. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest purice imens comparativ cu speciile care traiesc in zilele noastre a trait pe dinozaurii si alte animale care au existat in acea perioada.
Anatomia și dimensiunile puricelui din Jurasic
Pe baza fosilelor a fost estimata lungimea acestui purice preistoric la 2 cm – ceea ce reprezenta foarte mult fata de dimensiunea unui exemplar din zilele de astazi care masoara cel mult 1,5-3,3 mm. Femela-purice avea 1,5-2 cm, masculul-purice avea 0,8-1,5 cm. Paleontologii au realizat sapaturi in Mongolia si in Liaoning – una din provinciile din apropiere.
In rocile ce datau din perioada Jurasicului de acum 165 milioane de ani s-au descoperit insecte fosilizate care prezentau anumite asemanari cu puricii din vremurile de azi. Echipa de cercetatori a fost condusa de paleontologul chinez Diying Huang. Acestia au tratat fosilele cu substante speciale pe baza de alcool astfel incat sa obtina o claritate a imaginilor prin contrast si au efectuat fotografierea acestor purici care au existat in Jurasic.
De asemenea, in unele roci care datau de acum 125 milioane de ani s-au descoperit alte insecte fosilizate din perioada Cretacicului. Prin comparatie acestea aveau aceeasi marime cu cele din Jurasic care probabil le erau stramosi fiind mult mai vechi, dar se diferentiau prin mici aspecte destul de importante, ce aratau clar ca erau specii diferite.
Insectele nu aveau picioare posterioare lungi si robuste cu rol de a face salturi la fel ca puricii de azi, la prima vedere pareau greoi si stangaci, insa se hraneau si ele cu sange din pielea victimei pe care o intepa cu un dispozitiv special de supt sangele acesteia, care se aseamana cu un pai cu marginile zimtate.
Se banuieste ca puricii antici erau insetati de sange, isi pierdeau aripile si astfel se adaptau la un stil de viata in pielea si corpul victimei. Ei parazitau pe dinozauri, dar si pe alte mamifere primitive avand in vedere faptul ca dimensiunea lor nu le oferea posibilitatea sa-si mentina caldura corpului. Probabil ca preferau dinozaurii cu pene, in care se ascundeau si se hraneau cu sangele acestora. Dupa disparitia dinozaurilor, acesti paraziti au trecut la pasari si mamifere.
Implicațiile ecologice ale puricelui din Jurasic
Descoperirea puricelui gigant din Jurasic oferă indicii valoroase despre relațiile prădător-pradă din acea perioadă și modul în care paraziții au influențat evoluția altor specii. Analiza ADN-ului fosilizat sugerează că puricii puteau transmite agenți patogeni, contribuind astfel la răspândirea bolilor și la presiunea evolutivă asupra speciilor gazdă.
Aceste descoperiri nu doar că aruncă o lumină nouă asupra dinamicii ecosistemelor preistorice, dar oferă și perspectiva evoluției coevolutive între paraziți și gazdele lor.