Zâmbet – plăcere, veselie; încruntătură – neplăcere, respingere, nervozitate. Pare simplu…însă exprimarea emoţiilor umane nu este chiar atât de simplă. De exemplu, noi studii arată că deseori zâmbim, conştient sau nu, în situaţii în care nu suntem deloc veseli, ci dimpotrivă, frustraţi, nervoşi, chiar temători!
Credem că ştim să interpretăm stările emoţionale ale celor din jur urmărind expresiile faciale. Dar – surpriză, nu este atât de simplu nici aici! De fapt, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit că un computer programat special distinge mai bine decât oamenii zâmbetele reale, de plăcere şi veselie şi zâmbetele provenite din frustrare şi nervozitate.
Mai exact, un computer ştie mai bine ce zâmbet e fals şi ce zâmbet e autentic! Oamenii disting aceasta mai uşor doar dacă li se permite să vadă întreaga faţă a persoanei, inclusiv ochii. În lipsa ochilor, zâmbetele sunt în mare parte definite ca fiind autentice. Analiza video poate interpreta unele aspecte care omului îi scapă: de exemplu, un zâmbet fals, din frustrare, apare brusc şi durează mai puţin decât unul real, care chiar exprimă veselie.
Falsifici un zâmbet şi devii mai vesel?
Şi mai interesant, alte studii arată că atunci când forţăm un zâmbet, chiar dacă nu suntem sinceri, devenim mai veseli, mai relaxaţi. Pe scurt, a afişa o anume expresie facială întăreşte şi chiar provoacă emoţia corelată cu acea expresie.
Invers, dacă nu ne încruntăm când ne simţim iritaţi, emoţia este mai puţin intensă, suntem mai calmi. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff din Wales au experimentat pe oameni care îşi făcuseră injecţii cu botox şi nu puteau exprima facial supărarea, nu se puteau încrunta. Aceştia raportau că se simt mai puţin stresaţi, mai puţin nervoşi. De ce? Pentru că nu puteau afişa expresia facială corelată cu emoţiile de nervozitate.
Un alt studiu arată că dacă te încrunţi când eşti într-o situaţie neplăcută, resimţi mai intens emoţiile negative. Oamenii cărora li se cerea să se încrunte în timpul unei intervenţii medicale raportau că aceasta a fost mai neplăcută şi mai dureroasă decât cei cărora li se cerea să nu afişeze nici o expresie. Invers, cei cărora li se cerea să zâmbească suportau uşor intervenţia, resimţind puţină durere.
În orice caz, expresia facială influenţează starea noastră emoţională: zâmbeşti şi devii mai relaxat, mai vesel. Asocierea dintre starea de spirit şi reacţia fiziologică (expresia) este incredibil de puternică. Practic, falsificând un zâmbet, îţi spui să fii vesel! Poate de aceea zâmbim chiar fără să o ştim în situaţii în care suntem frustraţi, nervoşi, temători – ne spunem să ne relaxăm, să nu ne lăsăm prea afectaţi…