Radu Afrim este un cunoscut si controversat regizor de teatru contemporan ale carui piese exceptionale reusesc de fiecare data sa umple salile pana la refuz.

Radu Afrim s-a nascut pe data de 2 iunie a anului 1968. Inca de mic artistul a avut o mare inclinatie catre arta, fiind introdus in tainele picturii de catre profesoara Elvira Fagarasan. Si in perioada adolescentei Radu Afrim continua sa studieze pictura alaturi de Elena Pop si Marcel Lupse. Desi urma cursurile liceului cu profil electrotehnic, nu a fost deloc atras de partea reala, tocmai din acest motiv reuseste cu greu sa termine liceul. Dupa terminarea liceului, Radu Afrim se pregateste intens pentru admiterea la Arhitectura insa si-a urmat inclinatia artistica si a ales Facultatea de Arte Plastice.

Face armata timp de un an si patru luni dupa care se hotaraste sa urmeze cursurile Facultatii de Litere, specializarea romana-franceza. Primeste o bursa Tempus in Bruxelles si hotaraste sa viziteze cateva tari din Europa, timp in care realizeaza fotografii impresionante ale oraselor prin care a trecut cu ajutorul aparatului de fotografiat pe care l-a primit in dar de la un prieten.

Dupa absolvirea Facultatii de Litere, Radu Afrim urmeaza cursurile Facultatii de teatru, timp in care este si profesor de limba romana si lucreaza la Teatrul National din Targu Mures.

In prezent, Radu Afrim este unul dintre cei mai apreciati regizori din Romania, chiar daca uneori este privit cu ochi critici avand in vedere spctacolele sale moderne si oarecum neobinuite pentru publicul vechi. Spectacolele sale sunt cu adevarat exceptionale, caracterizate fiind de acel gram de fantastic care ii face pe spectatori sa inlemneasca. Spectacolele sale sunt inspirate de multe dintre evenimentele care i-au marcat viata, artistul reusind sa ofere actiunii acel “suprarealism” pe care el insusi il numeste un “supliment de realitate”.

De-a lungul timpului, Radu Afrim primeste numeroase premii printre care se numara “Premiul pentru Opera Prima” acordat in anul 2004 de catre Fundatia Anonimul, “Premiul CultuRAAL” ii este acordat pentru originalitate tot in 2004 si “Premiul UNITER” ii este acordat in anul 2006 pentru cea mai buna regia a piesei de teatru “Plastilina”.

Printre spectacolele regizorului Radu Afrim se numara: When the Rain Stops Falling, No Mom’s Land, Ingerul electric, Trei Surori, Plaja, Nevrozele sexuale ale parintilor nostri, Mansarda la Paris cu vedere spre moarte, America-Stie-Tot, Plastilina, Krum, Inimi cicatrizate, Vis toamna, Omul perna, Miriam W (It’s All Greek to Me), Hotul de oase, Fetita din bolul pestelui auriu. Este interesant faptul ca, dupa cum insusi regizorul afirma, spectacolele sustinute in provincie sunt mult mai indraznete fata de cele sustinute in Bucuresti, publicul fiind unul mult mai comod, mai putin deschis spre experiment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.