Cazurile de răpiri de către extratereștri au fost întotdeauna un subiect controversat: pe de o parte, există argumente ce încearcă să le dovedească realitatea, unii oameni de știință interpretând chiar și picturi rupestre sau alte artefacte primitive și antice ca fiind reprezentări grafice ale unor răpiri. Pe de altă parte, mulți contestă realitatea răpirilor explicându-le nu prin rea-voință sau minciună, ci prin anumite fenomene psihice fascinante.
Răpirea de către extratereștri: realitate sau fabricație a minții?
Cel mai important argument, văzut ca o dovadă, că răpirile de către extratereștri se întâmplă în realitate este cel al similarității mărturiilor celor care trec prin astfel de experiențe. În cele mai multe dintre povestirile răpiților se regăsesc o serie de elemente comune: luminile și forma farfuriei zburătoare, raza care ridică trupul spre navă sau tunelul prin care ajung pe navă, ființele cu aspect umanoid și ochii mari ce comunică telepatic, luminile orbitoare, mediul lichid în care se poate respira, testările și investigațiile medicale prin care trec, întoarcerea acasă fără a își aminti decât fragmente dispersate, curgerea timpului.
Un argument secund se referă la cei răpiți de către extratereștri: poveștile lor sunt similare, însă cum (și de ce) ar inventa oameni atât de diferiți aceleași povestiri? Într-adevăr, experiențele sunt trăite de oameni de rase, vârste, sexe, religii, medii sociale, statuturi diferite; logic ar fi că fiecare dintre aceștia ar inventa și și-ar imagina experiențe diferite, influențate de mediu, de viața lor, de vârstă și așa mai departe!
Însă exact pe aceste elemente își dezvoltă alți oameni de știință o explicație diferită a cazurilor de răpiri de extratereștri: nu, nu este vorba de minciuni. Cei răpiți cred în experiența lor. Însă această experiență nu este una reală!
Se vorbește despre fenomenul amintirilor false sau fabricate în mod inconștient. Este un fenomen cât se poate de real, care se manifestă adesea în cazurile experiențelor traumatizante sau stresante; mai exact, când o persoană trăiește o experiență urâtă, mintea sa o reprimă, o ascunde în subconștient și fabrică în locul acesteia o experiență imaginară! De exemplu, copii sau femei abuzate sexual reprimă această experiență și fabrică amintiri false ce o înlocuiesc.
Pot fi răpirile de către extratereștri astfel de amintiri false, fabricate în mod inconștient? Aceasta ar explica de ce oamenii răpiți insistă că spun adevărul: ei chiar cred în ceea ce își amintesc. Situații de stres major, de anxietate, de frică și șoc, la fel și anumite tulburări (mulți dintre răpiți au o înclinație spre paranoia) pot duce la apariția acestui fenomen de fabricare a amintirilor.
De ce ar fabrica mintea o răpire de către extratereștri? În primul rând, răpirile constituie un scenariu bine-cunoscut, oricine cunoscând cazuri și exemple fictive sau reale. Răpirile sunt fenomene interesante și populare, de aceea acest scenariu este la îndemâna oricui; oricine poate să fabrice un scenariu în care este răpit.
O explicație secundară se referă la universalitatea psihicului uman și la viata intrauterină. Alvin Lawson a prezentat prima oară aceasta teorie interesantă ce explică răpirile de către extreatereștri: acestea sunt o reluare, o re-editare imaginară a experienței intrauterine și a nașterii! Oamenii își amintesc de viața lor dinainte de naștere, însă nu în mod conștient. Așadar, răpirile sunt re-editări ale amintirilor oamenilor dinainte de a se naște. Argumente pentru această explicație – aspectul extratereștrilor e similar cu cel al embrionului uman; forma navei amintește de uter; mediul lichid de care povestesc unii că ar exista în interiorul navei e lichidul amniotic; tunelul sau raza prin care ajung la navă este experiența nașterii; lumina orbitoare este prima lumină pe care o vede nou-născutul; ființele din jur cu aspect ciudat care examinează și fac experimente sunt medicii, asistentele. În concluzie, această teorie spune că oamenii utilizează amintirile lor dinainte de naștere transformându-le în amintiri ale unei răpiri, scenariul fiind unul bine-cunoscut. Experiența este una reală doar în mintea omului.