Supranumit „calugarul nebun”, cu o conditie asumata de pelerin, vindecator, prezicator, Grigori Efimovici Rasputin este unul dintre cele mai fascinante si controversate „personaje” ale istoriei rusesti, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. El este cel care a prezis moartea familiei imperiale a Romanovilor, de la Ekaterinburg, in 1918, dupa ce a anticipat chiar asasinarea sa. Se pare ca Rasputin i-ar fi spus tarinei Alexandra Feodorovna, ultima imparateasa a Rusiei, casatorita cu tarul Nicolae al II-lea: „Eu voi muri in chinuri si, dupa moartea mea, trupul meu nu isi va gasi odihna. Tu vei pierde coroana si, impreuna cu fiul tau si cu toata familia, veti fi masacrati. Dupa aceea, nenorociri mari se vor abate asupra Rusiei, care va cadea in mainile Diavolului”. Intr-adevar, in noaptea de 16 spre 17 decembrie 1916, mai multi membri ai aristocratiei ruse, exasperati de favorurile de care se bucura Rasputin pe langa tarina, dar si de reputatia sa „scandaloasa”, legata de numele unor femei din inalta societate, banuit, in acelasi timp, ca ar fi fost spion al Germaniei, au pus la cale asasinarea sa.
Trupul i-a fost gasit in dimineata de 19 decembrie 1916, plutind pe apele Nevei, acoperit de gheata, purtand urmele a patru gloante care i-au strapuns inima, iar pe fata nenumarate lovituri. A fost inmormantat pe 3 ianuarie 1917, intr-o capela in constructie, in apropierea palatului Tsarskoie Selo, langa Sankt Petersburg, dar, pe 22 martie, acelasi an, din ordinul noului Guvern revolutionar bolsevic, a fost exhumat si ars, iar cenusa imprastiata intr-o padure din apropiere. Se spune, totusi, ca doar sicriul ar fi fost cuprins de flacari, in timp ce trupul a ramas intact. Asa cum prezisese Rasputin, tarul Nicolae al II-lea a fost obligat sa abdice, iar familia imperiala a fost masacrata in beciurile vilei Ipatiev, din Ekaterinburg, in noaptea de 16 spre 17 iulie 1918.
Nascut in Siberia, in 1864, Rasputin a manifestat, inca din copilarie calitati de vindecator si clarvazator. Dupa varsta de 16 ani, a traversat mai multe „crize” mistice, avand viziunea unui inger si, apoi, pe aceea a Fecioarei Maria. Cunoscator exceptional al textului biblic, Rasputin a practicat asceza, desi era o fire extrem de energica si, se spune, de o sexualitate debordanta. Timp de 15 ani, a alternat viata de taran, muncind la ferma tatalui sau, cu lungi perioade de retragere in manastiri. La 19 ani s-a casatorit si a avut cinci copii, doi dintre ei nesupravietuind nasterii premature. In 1894, dupa o alta viziune a Fecioarei Maria, la indemnul unui calugar, parintele sau spiritual, Rasputin decide sa plece in pelerinaj la Muntele Athos, in Grecia, parcurgand, pe jos, peste 3000 de kilometri. Din diverse motive, a fost, insa, deceptionat de calugarii de la Athos si s-a intors acasa, continuand sa strabata Siberia si dobandind faima de intelept si vindecator. La un anumit moment din viata sa, a devenit, pentru o vreme, membru al unei secte – „khlysty”/” khristovoveri” – care considera ca pacatul nu poate fi invins decat prin pacat, membrii acesteia practicand extazul, erotismul si un sentiment religios obscur.
Rasputin ajunge la Sankt Petersburg, in 1903, la invitatia unei mari ducese care il intalnise la Kiev. In drum, asista la canonizarea staretului Serafim din Sarov si, in fata multimii adunate, Rasputin intra in transa si anunta nasterea unui mostenitor al tronului imperial, ceea ce se va intampla, in 1904, cand se naste Alexis, fiul tarului Nicolae al II-lea si al Alexandrei Feodorovna, pe care tot Rasputin il va vindeca de hemofilie. In perioada in care s-a aflat la Curtea imperiala, Rasputin, cu fervoarea sa religioasa, cu farmecul sau hipnotic, si-a castigat o deosebita simpatie, mai ales in randul doamnelor, fascinand si nelinistind in acelasi timp, fiind recunoscut ca vindecator, dar si ca un irezistibil amant al multora dintre ele. Au urmat momente din ce in ce mai tensionate pentru marele prezicator, a fost urmarit de politia secreta, exilat o vreme la Kiev, continuand sa vindece, sa intre in transa, pe de o parte, dar nerenuntand nici la excese de alta natura – alcool, petreceri, orgii, pana cand a fost asasinat.
Personalitatea lui Rasputin – simbol al caderii unui imperiu, manipulator, vindecator, vizionar, mistic, diabolic etc.- a devenit si mai puternica dupa moartea sa, misterul continuand sa intrige si sa stimuleze imaginatia celor care s-au ocupat de biografia lui, dar si pe scriitori, regizori, care au exploatat subiectul pana la limita fantasticului si a erotismului.
In august, anul acesta, abia scapati de obsesia Apocalipsei mayase, am putut descoperi toti, in mass media, o noua profetie referitoare la sfarsitul lumii, aceea a lui Rasputin. Potrivit viziunilor sale, pe 23 august 2013, o teribila furtuna de foc ar fi putut sa se abata asupra Pamantului, devorandu-l, dupa ce umanitatea ar fi fost avertizata, prin semne ceresti, de pericolul iminent. Multi au asociat aceasta predictie cu puternicele explozii solare din 20 august a.c. Sa fie doar o „mica” eroare legata de zile sau am scapat si de aceasta data?