Home Animale Rața Mandarin (Aix galericulatta): de la pădurile asiatice la lacurile Europei

Rața Mandarin (Aix galericulatta): de la pădurile asiatice la lacurile Europei

0

Rața mandarin, cu denumirea științifică Aix galericulata, este o specie remarcabilă de pasăre sălbatică originară din pădurile est-asiatice. Acest articol îți va dezvălui fascinanta lume a raței mandarin, de la caracteristicile distinctive ale penajului, până la comportamentul său unic în habitatul natural și adoptiv din Europa.

Habitatul natural și adaptarea în Europa

Rata mandarin (Aix galericulatta) este o pasare salbatica originara din Asia de Est, unde cloceste in scorburi si pe ramurile copacilor. Din Asia ea a fost introdusa in Europa ca pasare de ornament.

Caracteristici fizice ale raței mandarin

Numele ei vine de la penajul masculului, foarte viu colorat si datorita penelor portocalii de pe aripile ridicate. Este o rata de talie mijlocie, are o lungime de 45 cm, deschiderea aripilor de 65-75 cm, greutatea 600 g la mascul si 500 g la femela.

Masculul are capul destul de mare, prezinta pe frunte un mot negru-verzui stralucitor care spre ceafa devine grena. Pe laterale are cate o banda alba deasupra ochilor, o pata cafenie langa cioc, iar in zona gatului cate un smoc de pene maronii ca niste mustati. Partea inferioara a corpului este galben-pai sau albicioasa.

Ciocul este rosu, picioarele de culoare gri-maslinie prezinta membrane si gheare. Partile laterale ale corpului sunt cafenii, iar spatele usor mai inchis. Femelele au zona de sub cioc alba, capul gri deschis, coada gri, iar restul corpului cu pene cafenii, maronii si pete albe.

rata mandarin

Comportament și reproducere

Femela si masculul traiesc in pereche pe tot parcursul vietii. De aceea rata mandarin este considerata un simbol de loialitate in Asia. In China se obisnuieste sa fie oferita drept cadou tinerilor proaspat casatoriti. De asemenea, carnea ei este considerata foarte gustoasa.

Isi face cuibul in scorburi sau in copaci. In perioada aprilie-mai, femela depune 6-12 oua, pe care le cloceste singura o perioada de 28 de zile. Creste o singura serie de pui pe an. Pasarile tinere ajung la maturitate dupa un an de zile.

Zonele preferate de rata mandarin sunt apele interioare, lacurile si iazurile. Uneori zboara cu pricepere pe crengile mai joase ale copacilor, de care se tine cu ghearele puternice si ascutite. Este foarte sensibila la frig si obisnuieste sa inghita seminte mari, ghinde si alte fructe cu coaja lemnoasa fara a le mesteca.

Rata mandarin face parte din ordinul Anseriformes si familia Anatidae.

Conservarea raței mandarin și provocările actuale

Rața mandarin, deși adesea crescută în scopuri ornamentale în Europa, se confruntă cu numeroase provocări legate de conservare. Pierderea habitatului natural, competiția pentru locurile de cuibărit și riscurile generate de intervenția umană sunt doar câteva dintre amenințările cu care se confruntă această specie.

Eforturile de conservare sunt esențiale pentru a asigura supraviețuirea acestei păsări colorate, iar studiile recente sugerează că protejarea habitatelor naturale și restricționarea comerțului ilegal pot avea un impact semnificativ în acest sens.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version