Ratonul mancator de crabi traieste intr-un areal format din regiunile impadurite si mlastinoase, din apropierea raurilor, lacurilor, coastei marilor din America Centrala si pana in America de Sud. Numeroase exemplare apar in Columbia, Panama, Brazilia, Paraguay, Bolivia, Costa Rica, Venezuela, Tobago, Trinidad si Peru. Ratonul mancator de crabi este cunoscut si cu numele de osito lavador sau mapache.

Acest animal are corpul destul de subtire comparativ cu cel al ratonului comun (Procyon lotor), picioarele scurte si mersul plantigrad, pe toata suprafata labei, ca la urs. Are lungimea corpului de 45-90 cm, inaltimea la umeri de 22,8 cm, greutatea de 2-12 kg si lungimea cozii de 20-56 cm.

Intotdeauna la aceasta specie masculul este putin mai mare decat femela si cantareste mai mult. Intregul corp este acoperit cu blana alcatuita din fire de par aspre si mai scurte comparativ cu cele de la alte specii de ratoni, iar coloritul este predominant in nuante maronii-roscate-inchise si gri-cenusii impestritate cu negru pe partea dorsala si putin mai deschise pe cea ventrala.

Capul este mic, urechile scurte si rotunjite, botul alungit, ochii sunt mici au irisul de culoare inchisa, iar in jurul lor apare cate o pata neagra care ii face sa para mai mari. Membrele anterioare si posterioare sunt prevazute cu degete agile inzestrate cu gheare ascutite dar scurte, cu labe sensibile si mobile ce au rolul de a pipai, identifica si prinde cu abilitate prada in apa. Cu ajutorul lor manipuleaza obiectele la fel cum face si o maimuta. Are capacitatea de a ridica prada cu labele din fata si sa o duca la gura.

Citește și:  Mustelide - Află totul despre bursucul euroasiatic (Meles meles)
Ratonul mâncător de crabi
Ratonul mâncător de crabi

Fiind un animal nocturn iese la vanatoare dupa apusul soarelui si prinde in apa raurilor, lacurilor sau mlastinilor tot felul de mici vietuitoare acvatice, pesti, viermi, crabi, insecte acvatice, broaste, mici broaste testoase si alte animale nevertebrate. Hrana sa este completata de multe ori cu legume si cu fructe de padure.

Se deplaseaza cu usurinta pe sol, dar se catara destul de bine si in copaci si poate sa inoate. Are simturile vizual, tactil si olfactiv bine dezvoltate. Uneori are obiceiul sa-si tina prada in labutele anterioare si sa o moaie de mai multe ori in apa, ceea ce a facut pe cercetatori sa concluzioneze ca o spala daca este murdara si o uda daca este uscata.

In perioada de reproducere femela si masculul isi aleg o scorbura mare de copac in care isi aranjeaza o vizuina si o captusesc cu fire de ierburi si frunze uscate. Femela are o perioada de gestatie de 60-73 de zile, apoi face 2-6 pui pe care ii adaposteste si hraneste in vizuina. Puii raman doar in grija femelei, masculul nu ia parte la cresterea lor. La varsta de 8 luni puii parasesc adapostul si devin independenti.

Ratonul mancator de crabi are denumirea stiintifica de Procyon cancrivorus, face parte din ordinul Carnivora, familia Procyonidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Ratonul mancator de crabi (Procyon cancrivorus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.