Fabrica de tigari Real Partagas sau Real Fabricas de Tabaco Partagos, aflata in orasul Havana din Cuba, este una dintre cele mai mari si mai vechi fabrici de trabucuri din Cuba, aflandu-se sub managementul companiei de stat Habanos SA. Este cunoscut faptul ca tutunul era, prin anii 1700, principalul produs de export al tarii, acesta incepand sa fie cultivat in Cuba in jurul anului 1580. Fabrica a luat fiinta insa mai tarziu, si anume in anul 1845, cel care a infiintat-o fiind spaniolul Jaime Partagas Ravelo.
Acesta detinea mai multe plantatii de tutun in regiunea Vuelta Abajo, aflata in provincia Pinar del Rio. De aici plecau tigarile de foi, nobilii europeni, precum si cei asiatici devenind impatitimiti ai acestor tigari. Placerile acestora au propulsat fabrica si, implicit, pe Jaime Partagas Ravelo pe calea succesului, intr-un final, renumitele tigari Habanos fiind cunoscute la nivel mondial. Cladirea in care Real Fabricas de Tabaco Partagas functioneaza este guvernata de un miros de tutun foarte puternic.
Aici, nu mai putin de 400 de lucratori sorteaza frunzele, le ruleaza manual si sigileaza tigarile de foi in cutii de cedru. Iar intreg procesul nu este deloc unul simplu, ba dimpotriva, fabrica unui trabuc insemnand un cumul de peste 80 de operatiuni distincte. Imaginea este completata de un tabaquero care ruleaza tigarile de foi, acesta putand face peste 100 de trabucuri pe zi. Din cand in cand in cand, el mai savureaza cate un trabuc in timp ce lucreaza. Mai mult decat atat, in atelierul mare al fabricii, lucratorii stau pe banci si ruleaza trabucurile, pentru multi dintre ei, aceasta munca fiind o pasiune transmisa din generatie in generatie.
In definitiv, dupa cum bine stim, Cuba are o traditie indelungata in producerea de trabucuri. De pilda, la nivel mondial, Cuba are a doua suprafata plantata cu tutun ca marime. Din anii 1990, pe fondul unui context economic constant, producatia de tutun a ramas cam aceeasi. Nu e de mirare ca centrul tutunului cubanez este provincia Pinar del Rio, unde, de altfel, se afla si plantatiile Real Fabricas de Tabaco Partagas.
Peste 200 de milioane de dolari americani intra in Cuba. De mentionat, de asemenea, este ca cele doua varietati care cresc in Cuba sunt Corojo si Criollo. In sfarsit, in Fabrica de tigari Real Partagas, in fiecare zi, un cititor, cunoscut drept lector, sta asezat la un pupitru in partea din fata a incaperii respective si le citeste cu glas tare muncitorilor ba un roman, ba un ziar local. Se crede ca cel care a stabilit acest obicei nu a fost nimeni altul decat cel care a dat fiinta acestei fabrici, si anume Partagas Ravelo.
In plus, in anii 1880, scriitorul si revolutionarul Jose Marti, mai degraba un luptator cunoscut pentru libertate, venea mereu in fabrica pentru a-i determina pe muncitorii din fabrica de trabucuri sa se impotriveasca spaniolilor, incurajandu-i in aceasta maniera sa se alature miscarii de independenta in fruntea careia se afla de ceva vreme. In fine, chiar si dupa ce Statele Unite au sanctionat dur produsele cubaneze, trabucurile au ramas unele dintre principalele produse de export ale tarii.
Real Fabricas de Tabaco Partagas a ramas in proprietate privata multa vreme, devenind, in jurul anului 1958, cel de-al doilea mare exportator de tigari de foi din Cuba. Numai ca dupa Revolutia Cubaneza din anul 1959, industria tutunului avea sa fie nationalizata, moment care a culminat si cu redenumirea fabricii in Francisco Perez German. Fabrica de tigari Real Partagas este un loc fascinant, iar vizitatorii pot face aici un tur. De remarcat este o problema pe care mai multi vizitatori au intampinat-o atunci cand au vizitat fabrica cubaneza, aceasta referindu-se la faptul ca tururile aici sunt uneori grabite si putin robotice, chiar daca sunt educative intr-o oarecare masura.
In plus, multi turisti au rezumat vizita la aceasta fabrica la „o gradina zoologica de oameni”. Cu toate acestea, turistilor care se afla in Cuba sau care au interes deosebit in trabucurile cubaneze chiar le recomandam o vizita la ceea ce se numea odata Real Fabricas de Tabaco Partagas.