Rechinul galben (Negaprion brevirostris) este cunoscut si sub numele de ,,Dinti-ascutiti” datorita muscaturii sale foarte puternice, el fiind capabil sa atace si omul, mai ales daca este provocat. Numele de ,,Rechinul galben” vine de la coloritul sau galbui spre maroniu-deschis, unele exemplare au o nuanta mai inchisa, maronie sau gri-maronie.

Traieste in estul Oceanului Pacific, vestul si estul Oceanului Atlantic, pe coastele de nord si sud ale Americii Centrale si ale Africii de Vest. Adultii vaneaza in special noaptea, solitari, puii sunt activi mai ales ziua si inoata in grup.

Hrana lor este formata din pesti ososi, macrou, crap, chefal, ton, calamar, caracatita, pasari marine, moluste si crustacee. Prefera apele de adancimi mici, de aceea apar in golfuri, estuare, zone cu recifuri de corali, dar si in mlastinile de mangrove.

Un exemplar ajuns la maturitate impresioneaza prin marimea corporala, este foarte mare si puternic. Are lungimea corpului de 3,4 m si greutatea de aproximativ 185 kg. Masculii sunt de obicei mai mari decat femelele.

Rechinul galben are capul alungit, botul taiat scurt, maxilarele puternice de forma mai mult lunga decat lata, prevazute cu dinti ascutiti pe ambele parti. Prezinta cinci fante branhiale, iar ochii sunt mici, asezati pe partile laterale ale capului.

Rechinul galben
Rechinul galben

Pe partea superioara a corpului are o inotatoare dorsala mare, putin curbata inapoi si o inotatoare dorsala mica la distanta mare de prima. Inotatoarea codala este puternic bifurcata, alcatuita din doi lobi simetrici, inotatoarea anala este pozitionata in dreptul cele dorsale mici, pe partea opusa, iar aripioarele ventrale si pectorale sunt cam de aceeasi dimensiune.

Reproducerea la aceasta specie este vivipara, in lunile de primavara femela naste 7-10 pui, care au lungimea de aproximativ 60-70 cm. Puii raman prinsi de mama prin cordonul ombilical pana cand reusesc sa inoate independent de ea. Ei ajung la maturitatea sexuala la varsta de 12-15 ani si traiesc aproximativ 15-20 de ani.

Rechinul galben face parte din ordinul Carcharhiniformes, familia Carcharhinidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Rechinul galben (Negaprion brevirostris):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.