Recifele Scott & Seringapatam sunt un grup de insule dezvoltate sub forma de atoli, aflați în Marea Timor, la mai mult de 300 km nord vest de Cape Leveque, Australia de vest. Sunt situați la marginea platformei continentale. În apropiere, spre nord vest se află insula Ashmore & Cartier .

Grupul este format din trei atoli mari și unul mai mic, considerat de anumite surse ca fiind parte a atolului sudic. Fiecare dintre acești recifi se ridică abrupt de pe fundul mării, aflat la adâncimi între 400 și 500 de metri, iar mare parte din suprafața lor rămâne deasupra nivelului mării la reflux. În timpul fluxului însă, doar insulița Sandy Islet, aflată pe reciful Reef Scott Central, câteva stânci și bancuri de nisip rămân deasupra nivelului mării. Reciful Reef Scott Central situat în largul extremității vestice a Recifului Scott South și West Hook, este deseori considerat parte a acestuia din urmă. Find de mici dimensiuni și neavând lagună, atolul cuprinde insula Sandy Islet, care are o suprafața de 0,05 km pătrați, cu o lungime de 690 metri nord-sud și o lățime de 110 metri.

În extremitatea nordică a insulei se află o stânca cu înălțimea de 2,4 metri. Reciful rămâne la suprafața la reflux pana la o distanță de 1,6 km de insulița. Aici scufundările și observațiile asupra animalelor marine sunt singurele atracții pentru că zona este locuită de o serie de pești de diferite soiuri și culori. Coralii sunt de asemenea obiecte de observație și protecție pentru că toată zona recifelor de-a lungul coastei australiene este protejată.

Reciful Scott Reef South sau Horseshoe Reef este o formațiune coraligenă de mari dimensiuni, în forma de potcoavă, care prezintă o particularitate rară în rândul atolilor, o creasta de recif dublă. Laguna recifului acoperă aproximativ 144 km pătrați și are adâncimi de peste 24 metri de-a lungul celei mai mari părți ale sale.

Reciful Scott Reef North este un recif mare, circular, aflat la 23 km sud vest de reciful Serignapatam. Este format dintr-o creastă de recif îngust care este expus la reflux. Laguna centrală este adâncă și este conectată cu oceanul prin două pasaje în forma de deltă. Suprafața totală a atolului este de 106 km pătrați.

Reciful Seringapatam, aflat la nord de atolii Scott, este numit astfel în cinstea bătăliei cu același nume, un moment important din istoria Indiei de Sud. Cu o forma circulară, reciful înconjoară o laguna relativ de adâncă. Suprafața totală este de 55 km pătrați. O mare parte din acest recif este vizibilă în timpul refluxului. În partea vestică a atolului se află bancuri de nisip cu înălțimea de până la 1,8 metri. Bolovani de mari dimensiuni pot fi întâlniți pe marginile recifului.
Sub acest grup de atoli se afla un câmp gazifer, Torosa Gas Field, ceea ce conferă zonei o importanta strategică și o amenințare directă adusă paradisului biologic, pe de altă parte.

Reciful Seringapatam are o semnificație biogeografică datorită prezenței unor specii care pot fi găsite la sau aproape de limitele lor geografice, inclusiv pești cunoscuți anterior numai din apele indoneziene, aceasta reprezintă cea mai dezvoltată clasare a comunităților de corali în comparație cu orice alt recif australian. Locul recifelor este important pentru studiile de referință și este unul dintre puținele locuri de pe coasta de nord-vest din Australia de Vest care a fost site-ul de călătorii majore de colectare biologică pentru muzeul Western Australian.

Este posibil ca valori culturale, atât indigene cât și non-indigene, de importanță națională să existe în acest loc. Dar deocamdată, comisia de patrimoniu australian nu a identificat, documentat și nici nu a evaluat aceste valori. În ultimii ani coasta de vest a Australiei de Vest înconjurată de aceste recife a început să ofere o oportunitate pentru surferii care călătoresc în căutarea unor locații cât mai fascinante. Această locație asigură o continuă formare a valurilor în oceanul deschis, ceea ce surferii tocmai caută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.