Regina Elisabeta a II-a (n. 21 aprilie 1926) este sărbătorită în aceste zile, 2-5 iunie 2022, pentru cei 70 de ani de când se află pe tronul Marii Britanii. Este pentru prima dată în istoria Regatului Unit când un monarh celebrează Jubileul de platină, recordul anterior fiind deţinut de stră-străbunica reginei Elisabeta, regina Victoria, care a domnit 63 de ani, şapte luni şi două zile, până în 1901.
Lilibet, cum i se spunea în copilărie celei care avea să devină suverana Regatului Unit şi a Commonwealth-ului (care reunea, la vremea respectivă 54 de state), a urcat pe tron după moartea tatălui său, George al VI-lea, la data de 6 februarie 1952, iar încoronarea a avut loc 15 luni mai târziu, pentru a permite să treacă o perioadă adecvată după moartea unui monarh.
În mesajul oficial al reginei Elisabeta a II-a, cu ocazia Jubileului de platină, aceasta a subliniat că acest eveniment „este o oportunitate pentru a reflecta asupra bunăvoinței pe care i-au arătat-o oamenii de toate naționalitățile, credințele și vârstele, din țara sa și din întreaga lume, de-a lungul anilor”, că speră să fie un prilej care să unească “familiile, prietenii, vecinii și comunitățile”, mulţumind, în acelaşi timp, poporului britanic pentru “sprijin, loialitate și afecțiune”.
Emblema Jubileului de platină a fost aleasă prin concurs, design-ul câştigător aparţinând unui student, Edward Roberts, în vârstă de 19 ani, din Nottinghamshire. Aceasta înfățișează coroana Sfântului Eduard și numărul 70 în partea de sus a coroanei, toate într-un cerc violet, pentru a crea impresia unui sigiliu regal, care să amintească, prin culoare, şi violetul mantiei purtate de regină la încoronarea ei, în 1953. Tipul de caractere al emblemei este “Perpetua” („pentru totdeauna”), similar cu stilul care a apărut pe Ordinul de serviciu al încoronării din urmă cu 70 de ani.
Regina Elisabeta a II-a – 14 aspecte inedite din viaţa suveranei
Cei 96 de ani de viaţă şi 70 de când regina Elisabeta a II-a se află pe tronul Regatului Unit înseamnă un destin de excepţie, marcat de nenumărate evenimente care vor rămâne în istorie, dar şi de alte aspecte, insolite, absolut uimitoare. Iată câteva dintre acestea:
Elizabeth Alexandra Mary Windsor – îndrăgostită la 13 ani
Prinţesa Elizabeth Alexandra Mary Windsor (viitoarea regină) s-a îndrăgostit de Prinţul Philip de Mountbatten, al Greciei şi Danemarcei, la vârsta de 13 ani. S-au întâlnit în 1939, la Royal Naval College din Dartmouth, când prinţul avea 18 ani şi era cadet în Marina Regală. Se pare că a fost dragoste la prima vedere.
S-au logodit în iulie 1947, în ciuda reticenței mamei lui Elizabeth, care îşi dorea altceva pentru fiica ei. Era, aşa cum spuneau, la vremea respectivă, consilierii regelui, “un prinţ fără casă sau regat”. Înainte de căsătorie, prinţul Filip s-a convertit la anglicanism, renunţând la ortodoxia greacă, a fost numit Duce de Edinburgh, acordându-i-se apoi titlul de Alteţă Regală.
S-au căsătorit în decembrie 1947. Pentru că era o perioadă extrem de dificilă, în anii de după al Doilea Război Mondial, Elisabeth şi-a cumpărat materialul pentru rochia de nuntă cu nişte cupoane de raţie.
Regina Elisabeta a II-a are două zile de naştere
Regina Elisabeta a II-a are două zile de naştere, graţie unei tradiţii instituite de unul dintre strămoşii reginei – regele George al II-lea – care, născut în noiembrie, a decretat dreptul de a sărbători a doua oară ziua de naştere în iunie (de obicei, a doua sâmbătă din iunie), adică într-o perioadă caldă, însorită, mult mai potrivită pentru organizarea unor festivităţi oficiale.
Astfel se explică de ce regina Elisabeta a II-a, născută la data de 21 aprilie, are şi ea dreptul la a doua zi de naştere în iunie. Cu această ocazie, tot potrivit tradiţiei, are loc o paradă militară numită „Trooping the Color”, un eveniment de neratat pentru familia regală.
„Trooping the Color” (“Marşul culorilor”) se desfăşoară în “Horse Guards Parade”, un spaţiu destinat paradelor încă din anul 1600, şi constă în defilarea regimentelor britanice de infanterie, care se recunosc după culori şi steaguri.
Regina nu are paşaport şi nici permis de conducere
Deşi a călătorit extrem de mult în cei 70 de ani de când se află pe tron, regina este singura care nu are paşaport (toţi ceilalţi membri ai familiei regale posedă un astfel de document). Acest privilegiu se explică prin faptul că toate paşapoartele Regatului Unit sunt eliberate în numele ei.
De asemenea, nu are nevoie nici de permis de conducere auto, deşi a învăţat să şofeze (a făcut şi cursuri de conducere auto) încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Regina Elisabeta a II-a – Prima vizită oficială a fost în Franţa
Între 8 şi 11 aprilie 1957 a făcut prima vizită oficială în calitate de regină, în Franţa. A fost însoţită de Prinţul Filip şi întâmpinată de președintele Franţei, René Coty. Cu această ocazie, la Paris, s-au organizat ceremonii somptuoase, o croazieră pe Sena, o seară la Operă, unde regina a fost aclamată de mii de parizieni.
De-a lungul domniei sale, regina a vizitat oficial peste 100 de ţări (un record pentru un suveran britanic), călătoriile sale însumate însemnând de 42 de ori înconjurul lumii. A renunţat la călătoriile în străinătate la vârsta de 89 de ani.
Regina este şi stăpâna delfinilor, sturionilor şi lebedelor
Din anul 1324, când a fost adoptată o lege, în timpul regelui Edward al II-lea, sturionii, balenele și delfinii prinși pe o rază de 5 km de țărmul britanic aparțin suveranului. Legea nu a fost niciodată abrogată și se aplică și astăzi. În 2004, un pescar a prins un sturion uriaş lângă Țara Galilor și a trebuit să ceară permisiunea reginei pentru a-l vinde.
De asemenea, lebedele sălbatice, în special cele de pe Tamisa, sunt tot ale reginei şi sunt numărate în fiecare an, în cadrul unei ceremonii conduse de Royal Swan Marker, un birou din Casa Regală a Regatului Unit. Cu această ocazie, lebedele sunt prinse, inelate şi eliberate apoi. De-a lungul întregului an, acest birou ia toate măsurile pentru ca frumoasele păsări să fie ocrotite şi îngrijite.
Regina Elisabeta a II-a – primul monarh care a trimis un e-mail
În 1976, regina Elisabeta a II-a a fost primul monarh care a trimis un e-mail, de la baza Royal Signals and Radar Establishment din Malvern. Nu se ştie cine a fost destinatarul, dar este un alt exemplu că reginei îi place să trăiască în pas cu vremurile. Prima ei postare pe Instagram a fost făcută în 2019, la vârsta de 92 de ani.
Regina Regatului Unit – partenera de film a lui Daniel Craig/ James Bond
În 2013, regina Elisabeta a II-a a primit un Premiu BAFTA, care se acordă de către British Academy of Film and Television Arts, pentru realizări deosebite în film şi televiziune. Regina a fost răsplătită astfel pentru apariţia alături de actorul Daniel Craig (cunoscut ca interpret al rolului James Bond), într-un scurtmetraj regizat de Danny Boyle, pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, din anul precedent.
În vârstă de 86 de ani, la vremea respectivă, regina i se adresează, în film, agentului 007, care trebuia să o însoţească, în elicopter, la ceremonia de deschidere, cu “Bună seara, domnule Bond!”, după care o dublură a actorului a sărit peste Parcul Olimpic, cu o parașută în culorile drapelului naţional al Regatului Unit.
Un gadget care a amuzat-o teribil pe regină
În timpul unei vizite oficiale în Australia, Elisabeta a II-a a primit un cadou original de la un grup de studenți – o mână mecanică, înmănușată, pentru a saluta mulțimea din mașina ei, fără să se obosească. Nu se ştie dacă regina a folosit-o vreodată, dar cadoul, care se află acum la Castelul Balmoral, din Scoția, una dintre reședințele de vară ale familiei regale, a amuzat-o pe regină.
Fără impozit pe veniturile şi bunurile reginei
Averea personală a reginei a fost estimată, în 2021, la 438 de milioane de euro. Potrivit legilor din Marea Britanie, ea nu este obligată să plătească impozit pe venit sau impozite locale. Cu toate acestea, începând cu anul 1993, ea a decis să plătească aceste impozite.
O tradiţie de câteva sute de ani la care regina nu a renunţat
Din 1668 şi până în prezent, regina/ regele trebuie să aibă propriul poet la curte. Deşi, în secolul al XXI-lea, pare ceva desuet, şi regina Elisabeta a II-a are poetul său (“Poet laureat”, cum se numeşte această funcţie onorifică) – Simon Robert Armitage, profesor la Oxford. Pe lângă scrierile sale (poezie, proză), care ţin de destinul de scriitor, ca “Poet laureat” este autorul unor texte care reflectă diverse evenimente, cea mai recentă poezie a sa, publicată în “The Guardian”, fiind “Rezistenţa”, inspirată de situaţia dramatică din Ucraina.
Nimeni nu are voie să o atingă pe regină
Când este vorba de viaţa publică, una dintre regulile care trebuie respectate cu stricteţe este că nimeni nu are voie să o atingă pe regină, dacă nu este “autorizat” să facă acest lucru. Protocolul a fost încălcat de două ori, probabil din neatenţie – o dată de preşedintele Franţei Jacques Chirac, în 2004 (care a atins-o pe regină pe umăr) şi a doua oară în 2009, de către Michelle Obama, prima doamnă a SUA, care a vrut să o îmbrăţişeze pe suverană. De remarcat faptul că regina nu a reacţionat în niciun fel în aceste împrejurări.
O sarcină inedită pentru doamnele însoţitoare ale reginei
În viața de zi cu zi, regina Elisabeta a II-a este înconjurată de o mulţime de “însoţitoare” („ladies-in-wainting”), alături de alţi angajaţi fideli – asistenţi, secretari sau consilieri. Una dintre îndatoririle “originale” ale unor “doamne însoţitoare” este să poarte pantofii noi ai reginei înaintea acesteia, pentru a-i “înmuia”, astfel încât suverana să nu aibă niciodată dureri de picioare în timpul călătoriilor.
Vestimentaţia reginei – un spectacol
Vestimentaţia reginei este un spectacol în sine, iar stilul, impecabil. Din 1994, cea care se ocupă de garderoba, bijuteriile şi însemnele reginei Elisabeta a II-a este Mary Angela Kelly, creatoare de modă britanică, al cărei titlu oficial este “Consilier și curator al Majestății Sale Regina”.
Întotdeauna, rochiile şi costumele suveranei sunt concepute în funcţie de împrejurarea/ evenimentul la care vor fi purtate. Materialele, toate de bună calitate, trebuie să treacă, în primul rând, “testul ventilatorului” (să arate frumos în bătaia vântului), să nu se şifoneze, să fie plăcute la atingere. Pentru un singur tip de material sunt pregătite câte patru modele, pentru ca regina să poată opta.
Culorile sunt alese astfel încât să asigure o vizibilitate maximă reginei, iar culoarea aleasă la un anumit eveniment nu va mai fi purtată apoi câteva luni. Se poate observa, aşa cum precizează Mary Angela Kelly, în cartea “Dressing the Queen”, că, în privinţa culorilor, regina respectă așa-numitul „Cod al naturii” – roz, liliac, albastru, roșu, culoarea florilor, primăvara, în combinaţie cu crem, iar vara, mai ales verde şi albastru.
Pentru iarnă și toamnă, regina preferă auriu, vişiniu, albastru regal și roșu.
Pentru a ţine mai uşor evidenţa rochiilor şi a modelelor, designerii obişnuiesc să dea rochiilor/ costumelor câte un nume. Măsurile reginei sunt “secret de stat”.
Pălăriile, de asemenea, sunt proiectate şi confecţionate cu mare grijă, până la detaliu, asortate vestimentaţiei, în armonie cu accesoriile (broşe, eşarfe, mănuşi, genţi etc.). Pantofii vor avea întotdeauna toc de cinci centimetri sau vor fi fără toc, dacă regina trebuie să meargă pe iarbă sau pietriş.
Pentru că regina are o garderobă impresionantă şi nu obişnuieşte să poarte aceeaşi vestimentaţie de mai multe ori, hainele pe care nu le mai poartă sunt dăruite sau vândute, cu condiţia ca nimeni să nu ştie că au aparţinut suveranei.
Regina Elisabeta a II-a şi câteva recorduri mondiale
În afară de feptul că este cea mai longevivă regină a Regatului Unit, că este singura care a ajuns la momentul Jubileului de platină, Elisabeta a II-a mai deţine şi alte recorduri – este singurul monarh al cărui chip a apărut pe monedele a cel puţin 45 de ţări, este cea mai bogată regină, averea sa incluzând şi colecţii de artă, bijuterii, proprietăţi etc.
De numele reginei se leagă şi cea mai mare paradă de bărci înregistrată vreodată, care a avut loc în 2012, pe Tamisa, cu ocazia Jubileului de diamant (a 60-a aniversare ca monarh).