Situată în partea de vest a Sudanului, regiunea Darfur se întinde de la Kordofan la Wadai și de la Al Ghazal până la deșertul Libian. Regiunea este divizată în trei state: Darfurul de Nord, Darfurul de Sud și Darfurul de Vest.
Istoria regiunii Darfur începe în Antichitate, mai exact în anul 2500 î.e.n, când, cel mai probabil, aceasta era străbătută de caravanele egiptene ce se întorceau din Aswan. De altfel, specialiștii au demonstrat faptul că liderii acestei regiuni se subordonau direct Egiptului. Ulterior, între anii 900 – 1200 e.n., islamul a acaparat această regiune. În scurt timp, Darfur avea să fie legătura tribului Keira cu tribul Fur.
Cunoscută și sub numele de Tărâmul Furilor, regiunea Darfur are o populație de 7.500.000 de locuitori și o densitate a populației de 15.2 locuitori pe kilometru pătrat. Totodată, regiunea Darfur se desfășoară pe o suprafață de 440.000 de kilometri pătrați și este alcătuită în mare parte dintr-un platou arid. Deasupra platoului se ridică munții Marrah a căror altitudine atige 3.088 de metri. De asemenea, estul regiunii Darfur prezintă dealuri joase și stâncoase și câmpii alcătuite din soluri nisipoase, pe când partea de vest prezintă soluri infertile, stâncoase și acoperite cu nisip.
Climatul regiunii Darfur este arid, însă din luna iulie până în septembrie, precipitațiile mult așteptate revigorează parțial această regiune. Astfel, praful ce se lasă lent purtat de vânt sub arșița soarelui este înlocuit de plantațiile de Pennisetum glaucum. Din păcate, precipitațiile sunt prezente doar în regiunea sudică, în extrema noridcă precipitațiile fiind extrem de reduse.
Populația regiunii Darfur este alcătuită din arabi, în partea de nord, iar în partea de sud populația este diversificată, triburile Beja, Zaghawa, Nubian și Daju conviețuind și muncind pământul împreună.
Povestea tristă a regiunii Darfur începe în februarie 2003, când Armata Mișcării Eliberatoare și Mișcarea Justiției și Egalității au declarat război guvernului. Motivul este unul rasial, rebelii acuzând statul că populația non-arabă nu mai poate îndura opresiunile populației și politicii arabe. Din păcate, răspunsul guvernului nu a fost chiar unul normal secolului în care trăim, acesta implementând campanii de neutralizare și de eliminare a populației non-arabe. Acest lucru a produs moartea a peste 300.000 de oameni.
În decembrie 2010, reprezentanții mișcărilor rebele au căzut la înțelegere și au declarat pace, tratatul vizând despăgubiri materiale și morale. Pactul nu avea să fie respectat mult timp, în 2011 acesta fiind respins, iar starea de tensiune fiind din nou instaurată.
Sudanul este unul dintre cele mai mari state ale Africii și, totodată, cel de-al 16-lea stat ca mărime din lume. Capitala Sudanului este orașul Khartoum. Acesta este cel mai mare oraș al Sudanului și are o populație de 7.830.479 locuitori. De asemenea, orașul Khartoum adăpostește nenumărate obiective turistice majore.
Totodată, în Khartoum se află și cel mai mare aeroport din Sudan, Khartoum Internaional Airport. Inițial, acesta a fost construit în partea de sud a orașului, însă expansiunea rapidă a capitalei și a metropolei Sudanului a mutat locul aeroportului din partea de sud în centru. Aeroportul Khartoum International Airport este cel mai mare nod african de legătură utilizat de către liniile aeriene Sudan Airways.