La baza intregii existente umane se afla un set de reguli, tot regulile fiind acelea care ne ghideaza, mai mult sau mai putin, in viata de zi cu zi. Fiecare domeniu se supune unor reguli, iar arta este unul dintre acestea. De cate ori nu ati auzit, in diferite contexte, expresia „incalca toate regulile”? De exemplu, atunci cand o persoana observa o pictura ce ar trebui sa se incadreze anumitor principii si aceasta este cu totul si cu totul diferita, inseamna ca regulile au fost incalcate iar in domeniul artistic incalcarea regulilor reprezinta, in unele situatii, o regula a artei. Care sunt regulile artei, in general, si de ce trebuie sau nu trebuie ca un artist sa respecte regulile veti afla citind randurile care urmeaza.
Ce este arta? Probabil multe persoane se intreaba ce inseamna arta cu adevarat iar rapsunsul la aceasta intrebare nu este deloc unul usor de oferit. Arta poate fi definita in numeroase feluri, insa in mod concret aceasta reprezinta rezultatul unei activitati umane. Pentru unii reprezinta o imitatie, pentru altii este un mijloc de exprimare, un mijloc de comunicare si de transmitere a valorilor, iar domeniul artistic si inclusiv regulile caracteristice acestuia au suferit schimbari de-a lungul timpului, de la origini si pana in prezent.
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, regulile pot fi diferite de la o arta la alta. De exemplu, regulile literaturii sunt diferite de cele ale arhitecturii, iar regulile impuse in pictura sunt diferite de cele pe care le presupune fotografia. In unele situatii, atunci cand arta este mai mult decat arta si se imbina cu stiinta, cum ar fi arhitectura, respectarea regulilor este necesara.
Regulile artei nu au nimic de-a face cu imaginatia si creativitatea, insa chiar daca artistii care, in aparenta, nu se supun anumitor reguli, ei o fac pentru ca, in caz contrar, operele de arta pot fi respinse.
1. Prima regula a artei este cunoasterea regulilor. Pare ciudat insa fiecare artist trebuie sa stie care sunt caracteristicile si regulile specifice artei pe care a imbratisat-o pentru a se exprima corespunzator din punct de vedere artistic, dar si pentru ca opera de arta sa fie apreciata. Un artist nu poate incalca regulile si nu isi poate numi opera de arta ca fiind unica din moment ce nu cunoaste regulile pe care trebuie sau nu trebuie sa le respecte. In general, cele mai multe persoane incalca regulile pentru ca nu le cunosc, insa pentru a le incalca intr-un mod constructiv acestea trebuie sa fie cunoscute.
2. Originalitatea reprezinta o alta regula importanta pe care oricare artist care se respecta si care respecta arta ar trebui sa o ia in considerare.
3. O alta regula importanta pe care un artist ar trebui sa o respecte este consecventa si gasirea unui stil propriu. Daca un artist va realiza o opera putin iesita din tipar, insa urmatoarele opere sunt banale, atunci inseamna ca nu a reusit sa isi gaseasca stilul propriu, iar progresul nu poate fi atins.
4. Orice opera de arta trebuie sa exprime ceva iar artistul trebuie sa aiba capacitatea de a realiza o opera prin intermediul careia sa poata comunica.
5. O alta regula generala ce se aplica artei este ca artistul sa explice opera de arta. Desi fiecare persoana percepe in mod diferit aceeasi opera de arta, artistul trebuie sa explice ce a vrut sa exprime pentru ca nu este indicat ca opera in sine sa creeze confuzie.
Pentru ca o opera de arta sa fie apreciata si artistul sa isi atinga scopul, este important ca regulile generale enuntate anterior sa fie respectate. Dupa cum am mentionat si in randurile de inceput, imaginatia si creativitatea nu au de-a face cu regulile in sine, iar regulile care difera de la un mijloc de manifestare artistic la altul pot fi sau nu incalcate, in functie de perceptia fiecarui artist in parte.