Există unele relatări ce au intrat în istorie ca adevăruri pe care toată lumea le cunoaşte, în pofida faptului că acestea nu s-au întâmplat. Circulând, au intrat în cunoaşterea comună şi puţini sunt cei care ştiu că sunt doar legende. Să vedem câteva exemple de acest fel:

Newton a descoperit gravitaţia când un măr i-a căzut pe cap

Newton
Newton, foto: 3.bp.blogspot.com

Sir Isaac Newton este fără îndoială cel mai influent şi original matematician şi fizician din toate timpurile. Pe lângă inventarea calculelor şi a legilor fundamentale ale mişcării, acesta era de asemenea şi un povestitor inventiv. În 1666 cursurile Universităţii din Cambridge au fost oprite din cauza epidemiei de ciumă. Astfel Newton şi-a luat o vacanţă şi s-a întors în oraşul copilăriei sale, Lincolnshire. Primul biograf al lui Newton, William Stukeley, povestea că în 1726, pe când cei doi beau un ceai sub umbra unui măr, Isaac Newton îşi amintea că în urmă cu 60 de ani şi într-un loc asemănător noţiunea de gravitaţie îi apăruse.

Chiar dacă ideea pare trasă de păr, aceasta este povestea pe care Newton a povestit-o şi repovestit-o toată viaţa sa. Iar ca multe alte poveşti bune, a devenit mai complicată şi mai înflorită cu fiecare repovestire. Niciodată nu fusese menţionat însă că un măr chiar i-a căzut pe cap.

Einstein picase la matematică pe vremea când era student

Einstein
Einstein, foto: blog.donnawilliams.net

Aceasta poate fi considerată o poveste clasică pentru a motiva copiii ce obţin rezultate slabe la matematică. Este însă cu totul neadevărată. Este adevărat că Einstein s-a dezvoltat ceva mai greu, vorbind mai dificil şi simţindu-se ciudat între alţi oameni; este adevărat că nu a avut cele mai bune note pe când era la şcoală. Albert Einstein a picat chiar şi examenul de admitere la Şcoala Politehnică din Zurich. Dar nu pentru că nu era bun la matematică, ci pentru că picase cerinţele la botanică, zoologie şi pe cele de limbă. După toate informaţiile, Albert era foarte ingenios în rezolvarea problemelor dar era foarte plictisit de majoritatea celorlalte materii, exceptând matematica.

Sursa mitului cum că Einstein ar fi picat la matematică nu este tocmai cunoscută. Cu toate acestea, când în 1935 îi este prezentată, însuşi Einstein declara că „Nu am picat niciodată la matematică. Înainte să împlinesc 15 ani stăpâneam calculele diferenţiale şi integrale.”

Abraham Lincoln a luptat în Războiul Civil pentru a pune capăt sclaviei

Lincoln
Lincoln, foto: 1.bp.blogspot.com

Cauza Războiului Civil american este un subiect controversat în istoria Statelor Unite ale Americii. Dar un lucru este sigur: Lincoln nu a declarat război Confederaţiei pentru a pune capăt sclaviei. El declarase război deoarece statele Confederaţiei încercau să se desprindă, iar el îşi dorea să salveze Uniunea.

Principalul motiv pentru care statele Confederaţiei doreau să se separe de restul era, într-adevăr, sclavia. Sudul era sătul de toate legile federale care restricţionau mişcarea sclavilor. Decizia de separare de Uniune a fost luată pentru a se putea elibera de interferenţa federală în comerţul cu sclavi.

Însuşi Lincoln explica motivul intrării în război astfel: „Dacă aş putea salva Uniunea fără a trebui să eliberez nici un sclav, aş face-o; şi dacă aş putea să o salvez prin eliberarea tuturor sclavilor, aş face-o; şi dacă aş putea-o salva prin eliberarea unora şi lăsarea altora în scavie, aş face şi asta”.

În convingerile sale personale, Lincoln era puternic împotriva sclaviei. Când a semnat Proclamaţia de Emancipare în 1863, după trei ani de la începerea luptelor, aceasta a adunat forţele nordului în jurul cauzei aboliţioniste dând astfel războiului o dimensiune morală. Acesta este motivul pentru care mulţi oameni consideră că Războiul Civil American a avut lor pentru a pune un capăt sclaviei.

Richard al III-lea a fost un cocoşat diabolic

Richard al III lea
Richard al III lea, foto: goodblogscdn.com

În piesa sa clasică „Richard al III-lea”, William Shakespeare a creat unul dintre cele mai interesante personaje negative din literatură. Nu numai că în varianta lui Shakespeare, Richard e un criminal uzurpator al tronului Angliei, care şi-ar fi sufocat doi tineri nepoţi ce erau următorii pe linia succesiunii, dar acesta era prezentat şi ca fiind un cocoşat.

Versiunea lui Shakespeare asupra regelui a fost împrumutată în mare parte din relatările nu tocmai istorice ale Tudorilor, dinastia rivală care a furat tronul şi l-a ucis pe Richard al III-lea în 1485 în Bătălia de la Bosworth. Domnia lui Richard al III-lea a fost una scurtă durând doar 26 de luni, timp în care acesta a dovedit că era un conducător capabil şi just. În viziunea supuşilor însă el nu merita să le fie rege.

După mulţi ani în care s-au căutat rămăşiţele pierdute ale lui Richard al III-lea, acestea au fost în sfârşit găsite în zona în care avusese loc Bătălia de la Bosworth. Scheletul său complet a fost descoperit în 2012 sub o parcare. Chiar dacă coloana sa prezenta fără nici o îndoială semne de curbare, testele realizate au arătat că acesta suferea de scolioză, dar nu era sub nici o formă cu adevărat cocoşat.

https://www.youtube.com/watch?v=-ulZweU19UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.