Mercur este o planeta mica, destul de fierbinte atunci cand soarele straluceste pe suprafata sa (427 grade Celsius in timpul unei zile mercuriene). Aceasta are o atmosfera foarte subtire compusa din oxigen, potasiu si vapori de sodiu. Presiunea atmosferei pe suprafata planetei este prea mica pentru ca vantul sa existe. Fara vant, apa curgatoare si gheata, gama de procese de suprafata este limitata la efectele fizice ale caldurii, racirii si impacturilor cu meteoriti. Mariner 10 este singura nava spatiala care a fotografiat suprafata lui Mercur. Finalizand un total de 3 intalniri cu planeta (martie si septembrie 1974 si martie 1975), aceasta sonda spatiala fost capabila sa inregistreze detalii a peste 45% din suprafata presarata cu cratere a lui Mercur. Jumatatea ramasa din suprafata lui Mercur nu a fost fotografiata niciodata.

Relieful lui Mercur este foarte similar cu cel al Lunii. Exista, totusi, cateva diferente importante in ceea ce priveste caracteristicile planetei Mercur. De exemplu, Mercur are mai putine cratere care masoara peste 25-50 de kilometri in diametru. Nu exista regiuni montane extinse pe Mercur, iar suprafata este impartita pur si simplu in “teren brazdat de cratere” si “campii intre cratere”, pe baza diferentelor de marime si densitate a craterelor. Regiunile remodelate sunt rare pe Mercur (reprezinta mai putin de 15% din suprafata) si sunt denumite “campii netede”.

Spre deosebire de Luna, Mercur prezinta multe stanci crenelate care se pot gasi pe distante de pana la cateva sute de kilometri si care pot avea pana la 1 kilometru inaltime. Pe Mercur s-a descoperit doar un singur bazin intunecat similar cu cele de pe Luna, Bazinul Caloris, insa, exista multe cratere mari cu inele (200-600 de kilometri) care sunt umplute cu inundatii bazaltice, la fel ca pe Luna. Avand o podea relativ plata, dar incretita, si fiind inconjurat de un inel de 2 kilometri de munti inalti, Bazinul Caloris este cea mai mare caracteristica a reliefului de pe Mercur (are 1300 de kilometri in diametru).

Parte din Bazinul Caloris, Foto: en.wikipedia.org
Parte din Bazinul Caloris, Foto: en.wikipedia.org

Caracteristicile suprafetei lui Mercur

Principalele caracteristici abrupte inregistrate de Mariner 10 pe Mercur sunt unice pentru aceasta planeta. Pantele abrupte sunt interesante din punct de vedere geologic, deoarece acestea traverseaza alte marcaje de suprafata, cum ar fi craterele. Acest lucru sugereaza ca pantele abrupte s-au format prin contractia mantalei exterioare a planetei sau din cauza altor tensiuni, poate din cauza schimbarii formei planetei atunci cand aceasta si-a atins orbita actuala in jurul soarelui. Cresterile pantelor abrupte observate sugereaza ca de cand s-a format planeta Mercur, aceasta s-a micsorat cu 3 kilometri in ceea ce priveste raza sa.

Istoria geologica a lui Mercur incepe cu acumularea si diferentierea de acum aproximativ 4,6 miliarde de ani. La mult timp dupa ce masa planetei s-a acumulat, a existat un episod de topire globala, in urma careia s-au format un nucleu de metal, o manta si o crusta. Mercur, la fel ca si alte planete, a trecut prin perioada de “bombardamente grele”, in care s-a format mare parte din structura terenurilor brazdate de cratere. Impactul in urma caruia s-a format Bazinul Caloris a fost un semn de punctuatie in istoria lui Mercur. Impactul a dispersat o cantitate uriasa de ramasite ejectate pe arii mari ale planetei, iar trecerea undelor de soc direct prin Mercur a provocat un efect “diametral opus” de spargere si perturbare a crustei.

De la impactul care a creat Bazinul Caloris, inundatiile bazaltice au umplut craterele mari de impact, inclusiv Caloris, iar sistemul global de pante abrupte s-a format datorita contractiei planetare. Dupa evenimentul de formare a pantelor abrupte au urmat impacturi mai mici care au format cratere, acest lucru petrecandu-se in ultimele 3 miliarde de ani. Uniunea Astronomica Internationala a stabilit un ghid pentru numirea caracteristicilor planetare, iar in cazul planetei Mercur, craterele sunt numite dupa artisti, muzicieni, pictori si autori – campiile sunt botezate cu nume corespunzatoare lui Mercur in diferite limbi, pantele abrupte sunt botezate dupa nave faimoase ale descoperirilor stiintifice, iar vaile sunt botezate dupa telescoape radio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.