Printre reptilele preistorice, care au evoluat din amfibieni, se numara reptila Youngina, care a trait in Permianul inferior, in urma cu aproximativ 255 de milioane de ani. Fosilele acesteia au fost descoperite in anul 1914, de catre paleontologul Robert Broom, in Africa de Sud.
A fost o reptila reprezentativa pentru ordinul Eosuchians, care a stat la baza evolutiei serpilor si soparlelor, ce au aparut mai tarziu, si este considerata stramosul reptilelor care au dominat Pamantul in era mezozoica, era care s-a intins in perioada cuprinsa intre anii 245 – 65 milioane de ani in urma.
Reptila Youngina era caracterizata de un corp delicat, care masura 30 de centimetri, iar membrele se asemanau cu cele ale soparlelor din zilele noastre. Craniul reptilei era primitiv, cu o forma aproape triunghiulara.
Avea un gat scurt, iar botul ei mic se prelungea la capat, sugerand ca era un animal caruia ii placea sa sape si sa se refugieze sub pamant, in vizuini, atunci cand se afla in primejdie. Astfel, se crede ca traia la suprafata pamantului, insa in apropierea vizuinilor, pentru a se proteja, atunci cand se apropia un pericol.
Dentitia reptilei Youngina era una puternica, astfel, detinea dinti lungi si ascutiti, care ii ofereau posibilitatea sa vaneze si animale care aveau un invelis mai tare, datorita puterii cu care isi apuca hrana cu dintii.
Locurile pe care le prefera aceasta reptila erau reprezentate de campiile umede. Oamenii de stiinta au putut afla multe informatii referitoare la aceasta reptila dupa studiul mai multor exemplare, ale caror fosile au fost descoperite in Africa de Sud.