Republica Dominicana este situata intre Marea Caraibelor si nordul Oceanului Atlantic, la est de Insulele Haiti. Explorata de Cristofor Columb (in prima sa calatorie, in 1492), aceasta insula a devenit baza pentru cucerirea spaniola a Caraibelor si a tarmului american. In 1804, a devenit Haiti. Teritoriul (cunoscut atunci ca Santo Domingo) a luptat pentru independenta in 1821 si a fost cucerit si condus de Haiti, timp de 22 de ani. In 1844, si-a recapatat independenta ca Republica Dominicana.
Republica Dominicana cuprinde 31 de provincii (Azua, Monte Cristi, Monte Plata, San Crisobal, etc) si o regiune (Distrito Nacional). Capitala este Santo Domingo. Populatia este formata din rase amestecate, albi si negri, de religie romano-catolica, si alte religii minoritare. De la cel mai inalt varf (Duarte, 3175 m) si pana la campiile litorale, peisajul se desfasoara in trepte. Piscurile inalte de 3000 de metri alcatuiesc un etaj alpin cu tot ceea ce presupune el, chiar aici, sub tropice. Imagini de mare frumusete, brauri de paduri asezate pe umerii inaltimilor, rauri repezi care au sapat in piatra vai, defilee si depresiuni.
Datorita celor mai inalti munti din zona, Republica Dominicana este numita si ,,Piscul Antilelor”, iar Cristofor Columb asemana acest teritoriu cu tinutul Castiliei, numind-o ,,Mica Spanie”. In nord, se intinde Cordiliera Septentrionala, legata printr-o creasta prelunga de Cordiliera Centrala, cu cele mai mari inaltimi. In sud, se intinde Cordiliera Meridionala, ale carei culmi impadurite se oglindesc in Lacul Enriquillo (500 km²), In estul insulei, intre Golful Samana (la nord) si capitala tarii (Santo Domingo) la sud, se intinde Cordiliera Orientala – singurul loc inalt din zona, care este ca un ,,castel de ape”, ce se preling pe pantele sudice, formand raul Ozama. Cel mai mare raul al tarii este Yaque del Norte (400 km) – care se varsa in Atlantic.
Tarmurile au numeroase golfuri, intre care: Escocesa si Samana la Atlantic, Yuma si Ocoa la Marea Caraibelor. Acestea sunt cele mai mari, intre ele insa, sunt sute de golfulete mici. Langa golful Samana, se afla o peninsula cu acelasi nume, cu un peisaj minunat. Tarmul sudic este marginit de numeroase insule, de variate dimensiuni: Saona, Catalina si Beata (muntoasa). Tarmul stancos alterneaza cu faleze, cu recife, coaste abrupte si insule coraligene, cu plaje minunate.
Padurile sunt bogate, acopera doua treimi din suprafata tarii. La mica inaltime, cresc arbori cu lemn pretios, de esenta tare (abanos, mahon, caoba), la mare altitudine sunt paduri de conifere (cedri, brazi, pini), precum si paduri de foioase. Palmierul este prezent pretutindeni. De-a lungul timpului, au aparut diferite specii: cocotierul, bananierul, migdalii, arborii de cacao si de cafea, portocali, lamai etc. Plantele de cultura: maslin, trestia-de-zahar, eucaliptul – intalnite mai rar. De asemenea, se intalnesc culturi de bumbac si de tutun (de buna calitate).
Mamiferele mari lipsesc, insa sunt specii de insecte periculoase. Fauna acvatica este bogata (broaste testoase, crocodili mici, iguane, stridii, pesti, midii etc). Ceea ce atrage atentia sunt o infinita varietate de pasari: flamingo, rate salbatice, pelicani, papagali, porumbei, mici pasari cantatoare – de toate formele si culorile. Republica Dominicana este bogata in asezari, unele cu traditii vechi si monumente de arhitectura bine pastrate.
In capitala dainuie peste timp marea Catedrala Santo Domingo, poleita cu aur. Edificiul adaposteste mormantul lui Cristofor Columb. Tot aici, in acest oras, s-a construit primul spital si prima universitate a Lumii Noi. Intre cele mai vechi cladiri monumentale, se numara si Palatul Acazar de Colon (construit de Diego – fiul lui Cristofor Columb), din apropierea marii, cu un impresionant pod masiv, cu o manastire franciscana si cateva biserici. Impresionante sunt si Acvariul National si Fortareata Ozama (cea mai veche din America, numita dupa Raul Ozama). Orasul este inconjurat de arhitecturi moderne, de hoteluri luxoase care ii asteapta pe turisti, sa traiasca farmecul naturii de sub tropice.
Ca in orice insula, majoritatea oraselor sunt porturi: Puerto Plata, San Pedro, la Romana, Barahona. In zona centrala, sunt cateva orase (La Vega, Santiago de Los Caballero, Moca, San Francesco de Macoris) care marginesc zone agricole bogate si pamanturi fertile. Republica Dominicana este considerata un important centru latino-american de istorie si literatura. Literatura are reprezentanti numerosi: Juan Bosch, Eugenio Maria de Hostos, romancierul Max Henriquez Urena, dramaturgul Franklin Dominquez – care prin operele lor au prezentat aspecte ale vietii dominicane, deruland amintiri ale vietii coloniale, scene din viata creola, momente de lupta, credinte, viata si psihologia dominicanilor.
In sculptura si pictura, apar artisti al caror renume a depasit hotarele tarii: Theodore Chasseriau (a pictat peisaje, portrete, scene de viata de sub tropice), pictorul Jaime Calson si sculptorul Pedro Carbonell. In Republica Dominicana, ritmul muzicii si armonia dansului sunt profund cuprinse in cultura acestui tinut, e imposibil sa vizitezi acest loc si sa nu te gandesti la merengue, bachata (dansuri spaniole) si la stilul plin de viata la muzicii ,,son” (influente cubaneze).
Intreaga populatie din Republica Dominicana participa in fiecare an la Carnavalul din aceasta tara (care dateaza din anul 1590, din perioada coloniala). Prin bucuria de viata, parade, dansuri, arta, muzica, costume interesante (pline de culoare si forme inedite), Carnavalul exprima cultura populara a dominicanilor, cat si influentele spaniole, africane si a altor culturi europene. Republica Dominicana este o tara exuberanta si generoasa, un mic paradis, unde zgomotele naturii sunt acoperite uneori, de sunetele apasatoare ale unei ploi torentiale sau ale unui uragan.