Republica Singapore este situata la sud de Malaysia, la cca. 137 km nord de Ecuator, intre Oceanul Indian si Pacific. Este o tara mica, cuprinde 63 de insule, dintre care cca. 26 sunt locuite (Tekong, Sentosa, Ubin, Ayer Merlimau, Bukom, Ayer Cahwan si altele), iar restul insulelor sunt nelocuite. Insula principala este Singapore.

Prima relatare despre aceasta insula apartine chinezilor si dateaza din anul 231, perioada ,,Celor trei regate” sub domnia imparatului Wu, cand insula era numita de exploratorii chinezi ,,Insula din capat”. In cartea malaeziana ,,Sejarah Melayn” se vorbeste despre intemeierea Singaporelui de catre un print indian, din Palembang, numit Sang Nila Utama. Cand a debarcat pe insula, acesta a vazut un animal care semana cu un leu, si socotind aparitia acestuia ca un semn de bun augur, a numit locul ,,Singapura” sau ,,Orasul leilor”.

Republica Singapore1

In Singapore, din punct de vedere al reliefului, apar trei regiuni: zona deluroasa centrala cu formatiuni de roci vulcanice (dealul Timah, Panjang, Mandai, Gombak), zona de sud-vest cu roci sedimentare ce formeaza povarnisuri, vai si zona de est cu vechi aluviuni, nisip si pietris. Plajele sunt netede, neintrerupte de stanci. In interiorul insulei cel mai lung rau este Sungei Seletar.

Clima se caracterizeaza prin umiditate si temperaturi ridicate, uniforme, temperate de efectele marilor din jur. Cele doua anotimpuri principale sunt determinate de musonul de nord-est (noiembrie-martie) si musonul de sud-est (mai-septembrie). Ploile scurte predomina in timpul musonului de sud-vest, cand apar puternice rafale de vant, numite ,,sumatra” (o combinatie de vanturi si ploi puternice, cu fulgere si tunete, scaderi bruste de temperatura).

Templul hindus Sri Mariammam
Templul hindus Sri Mariammam

Singapore, ,,Orasul leilor”, poate fi alaturat celor mai fascinante centre urbane din lume. Este un loc de intretaiere a doua lumi, a Orientului si Occidentului, a numeroase culturi asiatice, fiecare cu specificul ei. Peisajul este incarcat de domuri, pagode, clopotnite si minarete. Moscheea Alba, Templul hindus Sri Mariammam cu turnul exterior decorat cu o multime de figuri de oameni si de animale sculptate in lemn, ,,Templul celor 1000 de lumini”, se pierd printre zgarie nori, vile ultramoderne si somptuoase resedinte victoriene.

Fiind un oras cu mare trafic de vizitatori, aici exista numeroase hoteluri moderne si confortabile, restaurante luxoase unde se servesc mancaruri specifice. Strazile sunt pline cu magazine de tot felul, amenajate in blocuri cu multe etaje, alternand cu bazare chinezesti.

Buddha tooth relic temple singapore chinatown, religion.
Chinatown

Nu departe de port, pe unul din bratele raului Singapore, se afla Orasul chinezesc (Chinatown) de un pitoresc deosebit. Aici bratul de apa este larg si se aseamana cu un lac inconjurat de o strada circulara, in jurul careia se inalta case vechi, cu unul sau doua etaje, lipite una de alta.

Tiger Balm Garden
Tiger Balm Garden

Pe o colina se afla vestitul parc chinezesc – Tiger Balm Garden – strajuit la intrare de un tigru enorm cioplit in piatra, cuprinde multe lucrari de arta, reprezentand scene de viata, animale, pagode in miniatura. Toate statuile si constructiile sunt in marime naturala sau mai mari, inconjurate de vegetatie tropicala, anume aleasa pentru a imbogati peisajul. Noaptea toate aceste statui sunt luminate puternic, gradina se transforma intr-o lume de basm, un minunat ansamblu de culori si imagini din piatra.

Exista si o alta parte a orasului cu forme singuratice, umbrite de siruri de arbori de papaya, arbori de cauciuc sau plantatii de tapioca. Locuitorii sunt hotarati sa nu lase betonul sa-i domine. Parcuri, gradini si arbusti decorativi marginesc trotuarele celor mai aglomerate strazi.

Gradina Botanica
Gradina Botanica

Orasul este considerat un sanctuar al florilor rare. Gradina Botanica asezata in plin centru, pare sufocata de cladirile mari care nu ii permit sa se intinda mai mult. Veche de peste 100 de ani, ea adaposteste aproape jumatate de milion de plante, intr-o luxurianta colectie. Grupurile mari de bambusi, alei cu palmieri, plantele epifite de pe copaci, nuferii si uriasa Victoria Regia de pe lac, orhideele si mai ales frumoasa Bunga Raya (floarea nationala a Malaysiei), sunt doar cateva din exemplarele florei tropicale intalnite aici.

Intr-o frumoasa cladire, inconjurata de un parc, se afla un acvariu modern unde sunt expusi fel de fel de pesti exotici, corali, broaste testoase, actinii si limulus (un crustaceu arhaic mare cat o sapca).

Rezervatia naturala Bukit Timah
Rezervatia naturala Bukit Timah

Rezervatia naturala Bukit Timah, contine o vegetatie caracteristic tropicala, cu liane, plante agatatoare, ferigi si arbori uriasi (unii de 60 m). Este singura padure originala de pe insula, alaturi de cea din Gradina Botanica. Intreaga vegetatie naturala a insulei este tropicala, vesnic verde. Flora locala inalta depaseste 2000 de specii, in regiunile protejate.

Gradina Zoologica Singapore
Gradina Zoologica Singapore

O alta atractie turistica este Gradina Zoologica Singapore, pe a carei suprafata de 28 ha se afla peste 2.500 de animale.

In partea de sud se afla asa numitele ,,Insule de Sud”: Biola, Sebarok, Pawai, Jang, Salu si Senang. ,,Gradinile” lor de corali si restul lumii submarine formeaza privelisti captivante, uluitoare, de neuitat, pentru turistii amatori de scufundari. Placerea de a te scufunda in aceasta mirifica lume a adancurilor este completata de frumusetea aspra si necizelata a insulelor. Este o experienta minunata sa inoti pana la Pawai si sa auzi pasarile insulei tipand in pustietate. Apropierea de insula Senang este la fel de captivanta. Turistii sunt surprinsi de barcile ce se izbesc de valuri aruncand in aer straturi de apa, de vegetatia luxurianta de la verde la nuante cat mai inchise. Biola este o insula la fel de pitoreasca, cu stanci abrupte, cu golfuri, cu ape dintre cele mai albastre si mai stralucitoare.

De-a lungul recifului, se intalneste o intreaga increngatura de animale marine: stele de mare, arici de mare, castraveti de mare. De un rosu uimitor, verde, portocaliu si galbui, steaua de mare isi onduleaza bratele si se agata de coralii multicolori. Alaturi de ariciul de mare cu tepi ascutiti si taiosi, cu glande veninoase, se intalneste si ariciul de mare floare, cu tepi scurti. Castravetele de mare maroniu-inchis sau negru este o vietuitoare foarte interesanta, in momentul cand este strans emana o substanta alba si lipicioasa. Pestele-fluture, galben, cu botul lung, umbland printre coralii moi, bancurile de pesti-domnisoara, cu dungi negre si albe, coloratul peste papagal, pestele trompeta, alb sau portocaliu, cu miscarile lor iuti, contrasteaza cu atmosfera calma din jurul recifului. Meduzele aduc si ele un plus de farmec si culoare lumii submarine, foarte intalnita fiind meduza Blubber cu opt tentacule, ce isi schimba culoarea de la un anotimp la altul, de la nuanta alb-laptoasa la portocaliu-maronie.

Insula Sentosa
Insula Sentosa

In partea de sud se afla insula Sentosa, numita si ,,Insula linistii”. Cu sute de ani in urma ea a fost o vizuina a piratilor, un loc sinistru, numele ei vechi fiind Pulau Blakang Mati sau ,,Insula mortii”. Piratii de aici atacau si jefuiau toate vasele care aveau indrazneala sa foloseasca drumul ingust maritim dintre Blakang Mati si Singapore. Insula este acoperita in mare parte cu vegetatie luxurianta si case din caramida. Aici este interesant de vizitat: Muzeul Maritim, Coralarium, fortareata Fortul Silosa, Parcul Fluturilor, Ceainaria Japoneza, Gradina Orhideelor, Volcano Land.

Muzeul Maritim
Muzeul Maritim

Coralarium, dotat cu pesteri subacvatice, a fost construit pentru a crea efectul unui recif. Pe o suprafata de cca. 2,3 ha gazduieste exponate ce dezvaluie viata acestor pesteri. In fata intrarii se inalta un stalp din coral inalt de cca. 18 m. In interior este o impresionanta colectie de peste 20.000 scoici marine, un bazin pentru rechini, helestee cu apa, doua bazine, in care se simuleaza fluxul si refluxul, cu broaste testoase de mare si specii foarte rare de pesti.

Exponatele din galeriile Muzeului Maritim sunt clasificate in cateva mari teme: oceanografie, istoria portului Singapore, navigatie, portul astazi, pescuit, evolutia vaselor comerciale.

Fortul Siloso
Fortul Siloso

In partea de vest a insulei se afla Fortul Siloso, cu un interesant tun vechi la intrare. Aici se gasesc tuneluri subterane, depozite de munitii, amplasamente de tunuri, posturi cu reflectoare – toate fac parte din istoricul sistem de fortificatii al Singaporelui. In sala armelor este o colectie de tunuri, mortiere, ghiulele, arme de mana malaieziene, folosite de pirati.

In Singapore turistii sunt atrasi si de pitorescul asezarilor, de frumusetea unica a peisajelor naturale, de amenajarile turistice noi, hoteluri, vile, numeroase locuri de pescuit, terenuri de golf si altele.

Mai multe moschei frumoase (Masjid Sultan, Sri Veerama Kali Amman, Sri Srinivasa Perumal), Templul hindus Sri Mariamman, Templul Chram Maha Sasana Ramsi, numeroase statui ale lui Budda, Podul Elgin, Catedrala Sfantul Grigore (ce dateaza din 1835) si multe alte edificii moderne constituie puncte de atractie pentru orice vizitator al acestei tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.