Rezervaţia naturală Peştera Cetatea Radesei este una dintre ariile protejate din Munţii Bihor, fiind situată pe raza administrativă a comunei Pietroasa din judeţul Bihor, mai exact, în nordul platoului carstic Padiş.

Accesul în această peşteră este posibil numai când condiţiile meteo sunt favorabile – în timpul ploilor cu precipitaţii foarte mari, apele pârâului cu acelaşi nume ating un debit foarte mare, fapt ce face imposibil accesul în anumite zone mai înguste. De asemenea, vizitarea peşterii ar trebui să se facă doar de persoanele echipate corespunzător.

Deşi există mai multe trasee pentru a ajunge în Rezervaţia naturală Peştera Cetatea Radesei, cel recomandat este traseul care porneşte de la Cabana Padiş şi continuă prin Poiana Varșoi. Acest traseu este marcat cu bandă roşie şi este considerat cel mai simplu.

pestera-cetatea-radesei.jpg

Peştera Cetatea Radesei are o lungime de până la un kilometru, însă cele cinci avene prezente în subteran o fac şi mai deosebită. Se pot parcurge circa 300 de metri, intrarea făcându-se prin malul stâng al pârâului, printr-o deschidere de 15 metri înălţime. Sala Mare, cea mai frumoasă, este luminată cu ajutorul unor hornuri şi are podeaua formată din blocuri de stâncă, printre care apa se infiltrează şi formează câteva cascade. Cea mai mare parte din peşteră nu este luminată în niciun fel, tocmai de aceea cei care ajung aici trebuie să aibă o sursă de iluminat asupra lor.

Citește și:  Muzeul Literaturii Romane din Iasi : Obiective turistice Iaşi

Chiar dacă nu există formaţiuni atât de spectaculoase ca în alte peşteri, Rezervaţia naturală Peştera Cetatea Radesei poate avea un potenţial turistic destul de mare, dacă ar fi amenajată în acest scop. Nu au fost efectuate nici prea multe săpături arheologice, deşi unii specialişti sunt de părere că acestea ar scoate la iveală multe lucruri interesante. În ceea ce priveşte fauna din peşteră, până acum au fost descoperite specii ca Myotis myotis şi Limonia nubeculoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.