Rezervaţia de stejar Dumbrava este una dintre ariile protejate, din cadrul Parcului Natural Vânători din judeţul Neamţ. Rezervaţia se află între valea pârâului Neamţ şi cea a pârâului Nemţişor.
Accesul în Parcul Natural şi în Rezervaţia de stejar Dumbrava se poate face de pe mai multe drumuri naţionale, comun lor fiind DN 15 B care leagă Târgu-Neamţ de Vânători-Neamţ. Se poate veni ori pe E85, ori pe DN 15 sau DN 2.
Rezervaţia este una de tip forestier, fiind pusă sub protejare datorită faptului că are în componenţă stejari seculari. Rezervaţia de stejar Dumbrava se întinde pe aproape 57 de hectare şi arborii sunt dispuşi la o altitudine ce variază între 445 şi 470 de metri. Având în vedere că este o zonă protejată, activităţi ca ruperea copacilor sau scrijelirea lor sunt strict interzise.
Rezervaţia de stejar Dumbrava se remarcă prin arborii seculari care au o vârstă cuprinsă între 150 şi 200 de ani. Sunt copaci viguroşi, care ies în evidenţă nu numai prin dimensiuni, ci şi prin aspect. Pe lângă aceşti stejari, rezervaţia protejează şi subarboretul, infiltraţiile de conifere şi flora ierboasă. Specialiştii care au studiat această rezervaţie naturală au identificat în jur de 209 de plante vasculare, care aparţin de 50 de familii.
Printre speciile de arbori care alcătuiesc Rezervaţia de stejar Dumbrava, se numără Quercus robur şi Quercus daleschampii, Carpinus betulus, Prunus avium, Fagus sylvatica, Acer campestre şi Pyrus pyraster.
Cei care ajung în această parte a deosebitului parc natural din Neamţ rămân cu adevărat impresionaţi de măreţia acestor copaci pe care trebuie să îi protejăm pentru a ne bucura cât mai mult timp de ei.
Importanța Rezervației de stejar Dumbrava transcede granițele locale, fiind recunoscută ca un nucleu de biodiversitate care contribuie la echilibrul ecologic al întregii zone. Eforturile de conservare aici sunt vitale pentru menținerea acestui echilibru.