Rezervaţia faunistică Arpășel se află în masivul Făgăraş, în centrul sectorului glaciar al acestuia. Din punct de vedere administrativ, rezervaţia, care are o suprafaţă totală de 736 de hectare, aparţine de judeţul Sibiu. De altfel, rezervaţia este considerată una dintre cele mai frumoase din acest judeţ.
Limitele Rezervaţiei faunistice Arpășel sunt următoarele: în sud, se află vârfurile Capra, Buteanu şi Vârtopul; în nord, se găseşte limita superioară a pădurii din rezervaţie; în est, se află muchiile Albotei şi în vest, muchiile Buteanului – Netedu.
Rezervaţia s-a format pe o căldare glaciară, iar în sudul său se găseşte un circ glaciar de mici dimensiuni. Rezervaţia are şi un curs de apă: Pârâul Fântânii se uneşte cu alte două pârăiaşe şi dau naştere Pârâului Arpășel.
Rezervaţia faunistică Arpășel este alcătuită din păduri de răşinoase şi de foioase, în proporţie de 85% molid, 4% brad, 8% fag şi 3% alte specii. Doar 1% din aceste păduri se încadrează în clasa I de vârstă, adică între 1 şi 20 de ani. Tot în rezervaţie, se găsesc specii ca alunul, ienupărul, aninul negru, pinul şi bujorul de munte, care alcătuiesc subarboretul.
Formele de relief sunt diverse, coasta ondulată atingând altitudinea maximă de 2.500 de metri. Pot fi văzute vârfuri ascuţite, custuri zimţate, crenele adânci sau curmături. Relieful influenţează regimul precipitaţiilor, care împarte climatul în două: o perioadă ploioasă şi caldă şi una uscată şi rece.
În ceea ce priveşte fauna, Rezervaţia Faunistică Arpășel are ca principală specie de vânat capra neagră – în jur de 100 de exemplare se găsesc pe suprafaţa ariei protejate. Capra neagră are parte de condiţiile potrivite atât pentru a se adăposti, cât şi pentru a se hrăni şi pentru a se reproduce.
De asemenea, fauna este completată şi de specii ca lupul, cocoşul de munte, râsul, căpriorul şi cerbul. Din anul 1961, rezervaţia face parte din Fondul de Vânătoare Buteanu, de interes republican.
Rezervația este și un punct de atracție pentru pasionații de hiking și ecoturism, traseele sale montane oferind acces la unele dintre cele mai spectaculoase vederi ale munților Făgăraș. Pe lângă plăcerea drumețiilor, vizitatorii sunt adesea răsplătiți cu întâlniri neașteptate cu fauna sălbatică, de la cerbi și căprioare, la ursi și chiar râși.
Protecția și conservarea habitatului natural sunt priorități ale gestionarilor rezervației, care implementează programe de monitorizare și studiu pentru a asigura sustenabilitatea biodiversității. Eforturile sunt sprijinite de colaborări cu organizații naționale și internaționale, dedicând resurse semnificative pentru educarea publicului și promovarea responsabilității ecologice.