Rezervaţia forestieră Pădurea Caraorman face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi se află în centrul grindului Caraorman, adică în sudul braţului Sulina din judeţul Tulcea. Este una dintre cele 15 zone protejate de lege din Deltă şi are o suprafaţă totală de 2250 de hectare.

Cei care vor să ajungă în pădure o pot face din satul Caraorman, unde există un singur drum care duce în acest monument al naturii. Cei care vor să fie însoţiţi de un ghid, îi pot ruga pe localnici să îndeplinească acest rol, aceştia fiind foarte bucuroşi atunci când satul se umple de vizitatori.

Numele Pădurii Caraorman înseamnă, în limba turcă, “Pădurea Neagră”. Acest nume provine de la vegetaţia foarte bogată ce există aici şi, în special, de la stejarii foarte numeroşi şi deşi. Ramurile acestora dau naştere unor locuri pline de umbră şi senzaţiei de “pădure neagră”. Un loc interesant din Rezervaţia forestieră Pădurea Caraorman este acela numit “Fântâna Vânătorilor”, unde există un stejar vechi de peste 400 de ani, cu un trunchi de 4 metri circumferinţa şi o înălţime de peste 30 de metri. Acesta a fost numit “Stejarul îngenuncheat”, deoarece ramurile sale sunt întinse pe pământ.

padurea-caraorman-vultur-codalb.jpg

Rezervaţia iese în evidenţă mai ales cu cele mai dezvoltate dune de nisip din Delta Dunării, care ating înălţimea maximă de 9-10 metri – acestea sunt un fenomen unic în ţară. În ceea ce priveşte flora, aici, se găsesc arbori din diverse specii, unii dintre ei fiind nişte rarităţi botanice atât în Europa, cât şi în întreaga lume.

Printre ei, se numără stejarii (care depăşesc înălţimea de 30 de metri), plopii negri şi albi, frasinii pufoşi, ulmii sau sălciile. Rezervaţia forestieră Pădurea Caraorman se remarcă şi prin lianele unice în Europa, care ating o lungime de 25 de metri şi au o origine mediteraneană. Pot fi văzute şi alte plante agăţătoare ca iedera, curpenul, viţa-de-vie sălbatică sau hameiul.

În ceea ce priveşte fauna, în Pădurea Caraorman, este protejată o specie foarte importantă de vultur. Au fost semnalate cuiburi de vulturi codalb, care este o specie pe cale de dispariţie. România are pe teritoriul său doar 33 de perechi de vulturi codalb, protejarea lor fiind o măsură necesară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.