Rezervaţia naturală Avenul din Şesuri se găseşte în Munţii Apuseni şi este una dintre cele mai interesante peşteri. Avenul din Şesuri, Gheţarul Scărişoara, Pojarul Poliţei şi Izbucul Poliţei formează un sistem carstic complex în aceşti munţi.

Peştera Avenul din Şesuri a fost explorată pentru prima dată în anul 1950, fiind cunoscută şi sub denumirea de “Peştera 1 Mai”, aceasta fiind prima zi de explorare. Este o peşteră care se găseşte destul de greu, fiind într-un loc mai ascuns, însă cu ajutorul indicaţiilor date de localnici, turiştii nu vor avea probleme în a o găsi. Se recomandă vizitarea ei de cei care au experienţă şi de cei care sunt echipaţi corespunzător, pentru că nu a fost explorată în întregime şi există încă destule riscuri.

Rezervaţia naturală Avenul din Şesuri are o lungime de 3.865 de metri şi conţine mai multe galerii, una mai specială ca alta. Din gura avenului se poate coborî în Sala Doru, care este plină de bolovani – tocmai de aceea este necesară o foarte mare atenţie, pentru că pot avea loc incidente nedorite. O altă galerie este Gaura de Şoarece, care are mai puţin de un metru diametru şi în care apa este barată de Poarta Egoiştilor, o poartă metalică ce a fost montată de o echipă de speologi.

avenul-licas.jpg

Alte galerii din cadrul Rezervaţiei Naturale Avenul din Şesuri sunt Galeria cu Planşee (cu o lungime de 360 de metri), Galeria cu Ploaie (în ea se află un pârâu), Galeria Şerban, Galeria cu Aluviuni, Galeria Întortocheată, Galeria Cehilor şi Galeria Râului Regăsit. De departe, cea mai impresionantă este Sala Mare, datorită dimensiunilor ei. Pereţii sunt orizontali şi netezi, iar sala este străbătută de un pârâu. În sud, ea se îngustează foarte mult, până când se formează o mică galerie, şi ea plină de bolovani. Cei care explorează peştera pot vedea o mulţime de cascade, dar şi câteva lacuri.

În ceea ce priveşte fauna din rezervaţia Naturală Avenul din Şesuri, încă nu au fost identificate toate vieţuitoarele. Au fost găsite câteva fragmente osoase de Rupicapra rupicapra (care astăzi nu mai există deloc în Munţii Apuseni), dar şi de Bison priscus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.