Rezervaţia naturală Balta Rovina se află pe teritoriul administrativ al oraşului Ineu, în judeţul Arad. Este o arie protejată, de interes naţional, inclusă în a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii şi este o rezervaţie de tip zoologic.

Rezervaţia naturală Balta Rovina se întinde pe o suprafaţă de 120 de hectare şi este o arie cu luciu de apă. A fost declarată rezervaţie zoologică pentru că este un loc de pasaj pentru mai multe specii de păsări migratoare de baltă. Printre cele care vieţuiesc şi îşi fac cuiburi aici, se numără nagâţul, lopătarul, buhaiul de baltă şi barza neagră.

Lopătarul este o pasăre de baltă care are o arie de răspândire destul de mare – trăieşte în regiuni de baltă, în lunci umede, pe insule stâncoase şi chiar în Africa. În Europa, doar câteva ţări se pot mândri cu populaţii considerabile (Grecia, Olanda, Ungaria, Austria şi Spania), aşa că nu e de mirare că în România este o specie protejată de lege. Se hrăneşte cu peşti, broaşte, larve de insecte sau viermi.

rezervatia-naturala-balta-rovina.jpg

Nagâţul este o pasăre reprezentativă pentru Asia, Europa şi Africa de Nord, crescând în regiuni de câmpie şi păşuni. Pe teritoriul ţării noastre se găsesc unde sunt regiuni de baltă, iar istoria lor aici este una îndelungată. Se pare că atunci când tătarii invadau regiunile, romanii obişnuiau să se ascundă în mlaştini, însă nagâţii zburau deasupra lor şi făceau multă gălăgie, atrăgându-i astfel pe tătari. Deoarece scot nişte zgomote infernale, mulţi se referă la ele ca fiind nişte păsări insuportabile.

Citește și:  Casa Mihalyi de Apșa din Sighetu Marmației: Obiective turistice Maramureş

Buhaiul de baltă este una dintre speciile care se află pe cale de dispariţie, acesta fiind motivul pentru care este protejat prin lege. Este o pasăre acvatică, puţin mai mare decât o găină şi se remarcă prin capacitatea de a se camufla în stufăriş. Numele său provine de la sunetele pe care masculii le scot în perioada de împerechere, sunete care se aud chiar şi de la câţiva kilometri depărtare.

Pentru a ajunge la Rezervaţia naturala Baltă Rovina trebuie urmat drumul local şi apoi se merge pe jos, pe o potecă, până la locul respectiv. Având în vedere că speciile de aici sunt protejate, ele nu trebuie deranjate în niciun fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.