Rezervaţia naturală Balta Suhaia se află în judeţul Teleorman, aparţinând, din punct de vedere administrativ, de comuna Suhaia. Este o rezervaţie de tip avifaunistic, fiind inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.
Există două rute de acces spre această rezervaţie naturală, având în comun drumul naţional 51A. Aşadar, cei interesaţi să vadă această arie protejată o pot lua ori pe ruta Turnu Măgurele – Ciuperceni – Traian – Seaca – Lisa – Suhaia, ori Zimnicea – Fântânele – Suhaia.
Balta Suhaia a fost declarată rezervaţie naturală în anul 2004 când s-a dat o hotărâre de guvern prin care i s-a recunoscut o deosebită valoare ştiinţifică. Ocupă o suprafaţă totală de 1455 de hectare, întinzându-se în stânga Luncii Dunării. Este un lac de luncă unic, remarcându-se printr-un luciu de apă alimentat de Dunăre prin canalul denumit Gârla Iancului, mlaştini, pajişti şi turbării.
Rezervaţia naturală Balta Suhaia este deosebit de importantă mulţumită unor specii de păsări care sunt protejate de Uniunea Europeană, dar şi datorită unor specii de plante, în număr de 11, care sunt înscrise pe Lista Roșie a plantelor superioare din România, listă care a fost concepută de Academia Română prin Institutul de Biologie.
Fauna din cadrul Rezervaţiei naturale Balta Suhaia este alcătuită din mamifere (vulpea, mistreţul, pisica sălbatică), reptile (diverse specii de şarpe), broaşte, salamandre, peşti (ştiucă, biban, roşioară, plătică, șalău, babaușcă) şi păsări (egreta mică, lopătarul, rața cu cap alb, buhaiul de baltă, pescăruşul cu cioc subţire, chira de baltă, chira neagră, chira mică, cormoranul mare). Balta este preferata acestor specii de păsări, pentru că oferă condiţii excelente pentru cuibărit, dar şi pentru hrană.
În ceea ce priveşte flora Rezervaţiei naturale Balta Suhaia, aceasta este şi ea bine reprezentată de specii deosebite. Printre exemplarele întâlnite, se numără pipirigul, rogozul, ţâţa-vacii, săgeata apei, peştişoara, cinci-degete, otrăţel, speteaza, nufărul alb şi nufărul galben, coada-racului, precum şi papură sau diverse specii de stuf.
Diversitatea speciilor de păsări din Rezervația Balta Suhaia este remarcabilă, incluzând specii rare și protejate care atrag anual ornitologi și fotografi din toate colțurile lumii. Fiecare vizită poate revela momente unice și observații valoroase asupra comportamentului și vieții păsărilor într-un mediu natural conservat.