Baviaanskloof este un termen din limba olandeză și care, în traducere, înseamnă „valea cu babuini”. I se trage rezervației naturale de la marginea orașului Wilowmore, din provincia Eastern Cape a Africii de Sud, de la coloniștii buri care au populat valea și își construiseră aici ferme de oi.
Rezervația naturală Baviaanskloof este a treia rezervație a Africii de Sud, din punct de vedere al dimensiunilor unei zone protejate prin lege. Se întinde pe suprafața a 184 400 de hectare și cuprinde alte două rezervații ceva mai mici, Groendal și Formosa, dar și foarte mult teren aflat în proprietatea privată a fermelor din regiunea munților Kouga.
Din 2004, rezervația naturală Baviaanskloof a fost trecută pe lista patrimoniului mondial, datorită frumuseților naturale și a unei bogate vieți animale aflate pe cuprinsul ei.
Datorită suprafeței foarte mari, rezervația naturală Baviaanskloof dispune de o diversitate de reliefuri, caracterizate prin climă variată și condiții geologice diferite. Predomină totuși relieful stâncos, alcătuit din numeroase înălțimi și formațiuni din gresie, specifice grupului de sedimente al muntelui Table.
În ce privește vegetația, rezervația naturală Baviaanskloof face parte din regatul floral al Capului și își încântă deci turiștii cu o multitudine de plante și flori dintre cele mai speciale în Africa de Sud.
Au fost înregistrate peste 1000 de specii de plante, ce contribuie la formarea unor peisaje naturale de excepție. Plantele sunt dintre cele mai diferite, cu forme, mărimi și flori surprinzătoare, astfel că turiștii care și-ar pune ambiția să le recunoască ar întâmpina dificultăți serioase.
Cele mai comune plante sunt cele din familiile Protea și Erica. Nu sunt însă foarte răspândite, pentru că în regiune s-au conservat extrem de bine cicadee din vremuri foarte îndepărtate, practic din Antichitate. Acestea domină rezervația naturală Baviaanskloof și reprezintă unul dintre motivele pentru care ea se află pe lista patrimoniului mondial. Speciile de plante se caracterizează prin diversitate de ordin genetic. Au supraviețuit în această parte a lumii cel puțin două tipuri de plante, în vârstă de circa 3000 de ani. Printre plantele cele mai importante se numără plantele suculente Karoo, fynbos și plantele Nama Karoo.
Pentru că relieful și clima de pe suprafața rezervației naturale Baviaanskloof sunt foarte variate, la fel este și viața animalelor. În funcție de zonă, se pot întâlni animale mai mari sau mai mici, animale obișnuite cu regiunile alpine sau cele întinse. În total, sunt 50 de specii de mamifere. Aici trăiesc foarte multe animale endemice, precum mamiferele cele mai mari ale Africii de Sud: leopardul peninsulei Capului, capra alpină, zebra peninsulei Capului, antilopa Kongoni, antilopa marele Kudu și bizonul peninsulei Capului. Animalele cele mai ușor de văzut pe suprafața acestei rezervații sunt elanii, antilopele de câmpie și babuinii care par să prefere în special valea cu același nume.
Păsările sunt o încântare pentru turiștii care știu să recunoască speciile pur africane. Se pot admira pescărușul cu cap cenușiu, pasărea rinocer încoronată, francolin cu gâtul roșu sau vulturul pescar african. Este vorba despre 300 de specii de păsări.
Nu lipsesc nici reptilele și amfibienii, specifici Africii de Sud.
Ca activități recreaționale, turiștii au ocazia să se destindă și să-și odihnească mintea și trupul respirând aer curat și bucurându-se de priveliști spectaculoase. Foarte populare sunt drumețiile montane, în timpul cărora vizitatorii pot admira formațiuni stâncoase de gresie, coline împădurite, văi verzi și cascade furioase.
Datorită înălțimilor și pantelor destul de abrupte, se recomandă ca numai turiștii obișnuiți cu viața de munte să se aventureze a se cățăra pe crestele munților Kouga. Alte activități se referă la pescuit, ciclism alpin și pândirea păsărilor. Sunt disponibile și câteva trasee 4×4, însă destul de puține. Peisajul fiind spectaculos, merită văzut în timpul plimbărilor pedestre și nu din goana mașinii. În cea mai mare parte a suprafeței rezervației naturale Baviaanskloof, accesul cu mașina este interzis.
Există posibilitatea de a campa pe suprafața rezervației naturale Baviaanskloof, iar vizitatorii vor avea ocazia de a realiza fotografii dintre cele mai frumoase, căci rezervația dispune de priveliști care taie pur și simplu respirația.
În plus, rezervația oferă turiștilor experiențe absolut inedite. În compania unui ghid specializat se poate opta pentru un pachet de patru nopți petrecute în sălbăticie. Se doarme la cort, iar drumețiile principale se concentrează în jurul văii Baviaanskloof, cu vizitarea vechilor urme ale triburilor Khoi Khoi din această regiune. Există chiar o grotă surprinzătoare în interiorul căreia s-au descoperit urme ce atestă prezența cu foarte mulți ani în urmă a civilizației indigene a africanilor San. Peisajele sunt în principal cele montane, iar plantele sunt cele specifice reliefului alpin. Zona din jurul râului Kouga este una mlăștinoasă și aici pot fi dibuite mai multe specii de păsări acvatice, frumos colorate.
Există în cadrul rezervației naturale Baviaanskloof și o tabără faimoasă ce oferă cazare pentru turiști. Se numește tabăra Komdomo și se află chiar la intrarea spre răsărit a rezervației. Este amenajată pe o suprafață destul de mare astfel că este prevăzută cu locuri pentru 17 corturi mari. Au fost amplasate o zonă de dușuri cu apă caldă și toalete ecologice și o zonă de bucătării comune unde turiștii își pot prepara în grup mâncarea.
Rezervația naturală Baviaanskloof mai cuprinde încă alte două tabere pentru campat, dar ceva mai mici.
Pentru vizitatorii mai puțin obișnuiți cu viața la cort, administratorii rezervației au construit o pensiune de munte, denumită Baviaanskloof și unde sunt cazați turiștii ce doresc expediții organizate prin sălbăticie. Un astfel de pachet presupune două nopți de cazare, cu micul dejun inclus. Se pornește în direcția zonei Poortjies plină de iazuri și râuri de munte în apele cărora înoată numeroși pești din specia Cyprinella lutrensis, pești foarte mici, cu corp argintiu și cap și coadă de culoare roșie. Vegetația de aici este alcătuită din cicadee antice și vegetație specifică Africii de Sud, fynbos. Din această regiune a rezervației naturale Baviaanskloof se poate vizita telecabina le Roux, în apropierea grotelor antice. Grotele conțin câteva exemple minunate de artă în piatră tipică civilizației San.
Partea cea mai interesantă a zilei este prânzul care se ia chiar în sălbăticie, pe malurile râului Kouga, în compania păsărilor acvatice și sub ochii curioși ai antilopelor africane. Drumul spre cabană presupune traversarea munților Holgat, unde priveliștile sunt colosale.
Rezervația naturală Baviaanskloof este deschisă publicului zilnic. Accesul se face contra cost, însă turiștii care înnoptează pe suprafața ei pot intra gratuit.