Rezervaţia naturală Blocurile de calcar de la Bădila se găseşte în comuna Vipereşti, din judeţul Buzău, chiar pe malul stâng al râului cu acelaşi nume ca judeţul. Se încadrează în cea de-a treia categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind o rezervaţie de tip geologic şi panteologic şi, în acelaşi timp, un monument al naturii.
Rezervaţia naturală Blocurile de calcar de la Bădila a fost înfiinţată în anul 2000, având ca principal scop protejarea şi conservarea unor specii naturale şi a habitatelor lor, acestea fiind importante atât din punct de vedere geologic şi paleontologic, cât şi floristic.
Accesul în rezervaţie se face de pe DN 10, pe ruta Buzău – Covasna, blocurile putând fi observate chiar de pe şosea. Ele se află într-o zonă care este cunoscută de cei de aici drept “La Surduci”. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de puţin peste trei hectare şi este unul dintre locurile preferate din ţară ale geologilor şi paleontologilor.
Blocurile sunt formate din aproximativ 40 de bucăţi de stâncă, acestea fiind alcătuite din conglomerate şi calcare. Specialiştii care le-au studiat au stabilit că vechimea lor datează din perioadele jurasic şi cretacic.
Blocurile se prezintă sub culoarea cenușiu-albicios, putând fi sesizate pe ele urme de eroziune, ca fisuri oblice şi orizontale. Ce este şi mai interesant este faptul că această zonă nu este caracterizată de masivele de calcare, blocurile de la Bădila, a căror înălţime variază între 3 şi 8 metri, fiind o excepţie.
În ceea ce priveşte aspectul paleontologic, în Rezervaţia naturală Blocurile de calcar de la Bădila au fost identificate fosile de corali, moluşte, melci, calpioni, radiolari şi foraminifere, acestea datând din jurasic.
Cei care vor să vină în această rezervaţie trebuie să ştie că nu au voie să intre cu mijloace motorizate, pentru că se riscă perturbarea habitatului. Cu toate acestea, autorităţile permit anumite activităţi turistice, ştiinţifice şi de agrement, însă numai dacă sunt desfăşurate în condiţii optime.
Peisajul rezervației este dominat de impresionantele blocuri de calcar, care ies în evidență prin formele lor spectaculoase, modelate de eroziunea naturală de-a lungul mileniilor. Aceste formațiuni stâncoase nu doar că oferă un cadru natural deosebit pentru fotografii, dar sunt și un habitat important pentru multe specii de plante și animale, unele dintre ele fiind endemice zonei.
Blocurile de calcar de la Bădila nu sunt doar o minune naturală, ci și martori ai unei istorii geologice lungi. Aceste formațiuni calcare sunt rezultatul sedimentărilor marine care au avut loc în regiune acum milioane de ani, când mare parte din teritoriul actual al României era acoperit de ape. Fosilele descoperite în zonă oferă indicii valoroase despre flora și fauna preistorică, contribuind la înțelegerea evoluției biodiversității în Europa de Est.